Peter t'Kint

Dagboek uit Bordeaux: ‘Zijn jullie er klaar voor?’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine-journalist Peter T’Kint brengt verslag uit vanuit Bordeaux, het basiskamp van de Rode Duivels tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk.

Bordeaux, dinsdagmiddag. Stad van de wijnen, stad waar Gironde en Garonne samen vloeien, stad van de Girondins ook, ooit werkgever van Patrick Vervoort en Marc Wilmots, die er nog een huisje – zeg maar huis – heeft in Saint-Aubin de Medoc, niet zo ver van het plaatselijke kasteeltje. U zal er de volgende dagen ongetwijfeld nog wel een en ander over vernemen, de burgemeester van het dorpje is het in elk geval al beu dat er over de bekendste Belg van Saint-Aubin nog vragen worden gesteld. ‘Geen commentaar meer’, klonk het onlangs aan de receptie van de mairie, toen een Belgisch journalist langs kwam.

We zijn vanmorgen de laatste papierwinkel voor het EK in orde gaan maken. Alles verliep met Franse precisie – hoe anders dan twee jaar terug in São Paulo, toen ze een paar dagen voor de start van het tornooi nog volop werkten aan de toegangen tot Itaquerão en er een rij van hier tot ginder stond om de pasjes in orde te maken. Hier geen wachtrijen, op tien minuten binnen en buiten, alles snel, vlekkeloos afgehandeld.

Ook opmerkelijk, even verder in Le Haillan (oefencomplex van de Belgen, de thuis van de Girondins), en zelfs op weg naar het Stade Matmut-Atlantique: niks van toegangscontrole op de weg. Frankrijk mag dan wel leven onder enige terreurdreiging, in de buurt van deze sites is daar nog weinig van te merken. De toegangspoort naar le Haillan stond gewoon open en niemand die vroeg wat we daar kunnen komen doen. Als morgen de Belgen écht arriveren, zal het ongetwijfeld anders zijn.

Vandaag installeren de Belgen zich in Bordeaux, morgen begint het tactische werk richting Italië. Om tien uur is er een eerste gesloten training, in de namiddag een eerste open. Op vraag van UEFA, om de Fransen kennis te laten maken met Hazard en co. Voor de gelegenheid wordt zelfs uitgeweken naar L’Escure, het oude stadion van de Girondins. Op de agenda staat onder meer zelfs een oefenwedstrijdje.

Zijn jullie er klaar voor, vroeg vanochtend iemand in het stadion nieuwsgierig. Wij wel. Zij duidelijk ook. En de Duivels? Zij hebben nog wat tijd om een defensie bij mekaar te sprokkelen en een evenwichtig middenveld te vinden. Met Hazard op tien? Of met De Bruyne op tien? Of met een middenveld vol travailleurs, met Fellaini op tien en in zijn rug Witsel-Nainggolan. Zoals tijdens die vriendschappelijke interland in Frankrijk, vandaag exact een jaar geleden. De Bruyne was toen geblesseerd en Mertens speelde op rechts. Benteke was de targetman, maar dé man van de match was Fellaini, die twee keer scoorde én een assist gaf?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content