Jacques Sys

‘Dat iedereen de Rode Duivels al in de kwartfinale ziet, is verbazend’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Jacques Sys blikt na de loting vooruit naar het WK in Rusland.

Steeds meer groeit de organisatie van een WK voetbal uit tot een bron van protest. Toen dit toernooi in 2010 in Zuid-Afrika doorging, waren er vragen over de relevantie in een land dat kreunt onder de schrijnende armoede. Omdat grote sportmanifestaties werden gebruikt en misbruikt om zichzelf in de etalage te zetten, werden alle zwervers uit het straatbeeld geveegd en honderden kilometers verder gedeporteerd, als paria’s van een ontwrichte maatschappij. Er waren onheilspellende verhalen over criminaliteit, die vanuit de favela’s, haarden van schietpartijen, naar het toernooi zouden overwaaien. Omdat er een indrukwekkende politiemacht op de been werd gebracht, gebeurde er uiteindelijk niets.

Dat iedereen België al in de kwartfinale ziet, is verbazend.

Horrorscenario’s waren er ook vier jaar later over het WK in Brazilië. Er was in de aanloop naar het toernooi veel protest, tegen corrupte politici, geldverspilling en allerhande sociale problemen. En er was massaal ongenoegen tegen een niet in te dijken stroom van prijsstijgingen. Maar de nieuwe explosie van protest waarvoor tijdens het WK werd gevreesd, kwam er niet. Ook nu weer waren er indrukwekkende veiligheidsvoorzieningen.

Met de loting voor het WK werd vrijdag in Moskou het toernooi in gang geschoten in een opgeklopte sfeer van enthousiasme. Maar ook in Rusland is er een rauwe keerzijde, een sinistere realiteit. Toen er voor de Confederations Cup in 200 steden protesten uitbraken tegen de corruptie in dit land, werd er met brutale repressie gereageerd en werden weerloze en absoluut geen geweld gebruikende demonstranten neergeknuppeld en weggesleept. Er waren later verhalen over omgekomen bouwvakkers en groeiende onthullingen over een grootschalig gebruik van doping. Terwijl het IOC onlangs nog vijf Russische atleten levenslang uitsloot, pakte de Russiche vicepremier Vitali Moetko uit met een woedeaanval en sprak van een land dat in diskrediet moet worden gebracht. Ook de FIFA veegde het allemaal van tafel, net zoals de vraag werd weggewimpeld of het moreel wel te verantwoorden is een WK te organiseren in een land zonder mensenrechten. Wat dat betreft is er ook onder Gianni Infantino niets veranderd aan de top van de wereldvoetbalbond. De Zwitser glorieerde tijdens de openingsceremonie aan de zijde van de Russische president Vladimir Poetin. Met de zelfgenoegzaamheid die deed denken aan de attitude van Sepp Blatter die zich graag als een vredesapostel liet vieren.

Het WK in Rusland, het duurste uit de geschiedenis, moet uitgroeien tot een groot feest. Het budget is inmiddels opgeschroefd tot tien miljard euro, voor Russische verhoudingen is dat nog altijd relatief weinig. De Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji bijvoorbeeld kostten 37 miljard euro.

Rusland, dat kan bogen op een rijke voetbaltraditie, moet zich volgend jaar presenteren als een voetbalgek land. Maar dat dreigt een van de problemen te worden. Geweld en lege stadions zijn het grote probleem in het Russische profvoetbal en juist op het Rode Plein werd voor de loting een ijsbaan geopend waar kinderen ijshockey speelden, de met afstand meest populaire sport in het land. Of de focus zich volgende zomer echt op het voetbal zal verleggen, valt af te wachten.

Na een gunstige loting kunnen de Rode Duivels naar dit toernooi toeleven. De vanzelfsprekendheid waarmee iedereen de ploeg al in de kwartfinale ziet, is verbazend. In de recente oefenwedstrijden bleek dat de weg nog lang is. Ook tegen mindere tegenstanders.

Het dempt het verwachtingspatroon niet. Deze generatie, gedragen door spelers die iedere week in buitenlandse competities schitteren, wordt nog steeds bejubeld. Hoog tijd om dat ook op het veld te tonen. Met de juiste spelers op de juiste plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content