‘Dat Kevin De Bruyne mislukte bij Chelsea kwam niet door José Mourinho’

© AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In The Life of Kevin gaan we elke zaterdag op zoek naar nieuws over Kevin De Bruyne. Deze keer: de onhandige commentaren van John Terry in aanloop van de topper Man City – Chelsea.

Met twee goals én een assist bij de Rode Duivels keerde een tevreden Kevin De Bruyne terug naar zijn thuis in Engeland. Volgende opdracht: dit weekend Chelsea in eigen stadion gevolgd door een Europees duel dinsdag, ook al thuis, tegen Donetsk. Geen verplaatsingen na de Duivelse trip naar Rusland en het familiebezoek in Zolder, dat scheelt wat in de rust.

Zijn opmerkingen na het duel tegen Cyprus over de loting van het EK, volgende week zaterdag in Boekarest, werden ook in Engeland en in andere internationale media gretig overgenomen. Onder provocerende titels als: “It’s a disgrace, football becomes more and more business”, quote The Daily Mail hem.

Volgens The Sun is de loting in Boekarest straks fake. Vals. UEFA zal het graag horen. Overigens is groep B, de groep waar de Belgen straks in terecht komen, de enige die voor de loting al voor 75 procent is ingevuld. In andere groepen is het nog wel uitkijken naar hoe het lot diverse landen aan mekaar koppelt.

De speciale match tegen Chelsea

Vandaag/zaterdag staat Chelsea op het menu van De Bruyne. Een late kick-off onder veel belangstelling, want de bezoekers, Chelsea, staan één punt voor op City, dat na de nederlaag op Anfield Road Liverpool al zag uitlopen tot negen punten. Dat wordt inhalen. Zelfs Leicester City heeft een puntje meer dan de ploeg van Pep Guardiola.

Een match tegen Chelsea is altijd speciaal voor De Bruyne, omdat het zijn eerste club in Engeland was. Een club waar hij als jongeling alle moeite had om door te breken. Hij kwam in de zomer van 2012, op zijn 21ste, maar na een maand leende Chelsea hem al uit aan Werder Bremen, waar hij het seizoen afmaakte. “Kevin is part of the future of Chelsea“, vertelde José Mourinho toen, die Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen wandelen stuurde. Zij wilden De Bruyne na een goed seizoen in de Bundesliga overnemen.

Veel kansen gaf Mourinho niet nadat De Bruyne in de zomer terugkeerde. In negen wedstrijden (netjes verdeeld over Europa, de liga-beker en de Premier League) raakte hij aan één assist. Omdat hij zich afgeremd voelde, trok De Bruyne in de winterstop van 2014 naar Wolfsburg. De rest is geschiedenis.

Min of meer hetzelfde overkwam de toen 22-jarige Mo Salah, net na De Bruyne ook actief bij Chelsea. Hij kreeg iets meer kansen (19 wedstrijden, 2 goals en 4 assists) maar werd ook al snel uitgeleend met een onvoldoende: eerst aan Fiorentina en daarna aan AS Roma, dat hem in de zomer van 2016 definitief overnam.

Niet de schuld van Mourinho

De schuld van Mourinho? Neen, schoot John Terry vorige donderdag in een interview met Dubai Eye Radio zijn ex-coach ter hulp. Mourinho aarzelde volgens Terry gewoon om veel te veranderen aan een ‘winning team’. En jonge spelers als De Bruyne of Salah haalden gewoon niet het niveau van een Arjan Robben of een Damian Duff.

Ook al hadden ze duidelijk toen al hun talent dat hen nu helpt, een coach wiens job alle dagen op het spel staat, riskeert het niet om hen op te stellen als met hun aantreden het niveau met tien tot twintig procent naar beneden gaat. Zeker niet als de alternatieven tot 20 goals per seizoen maken, zo stelde Terry nog.

Mooi geredeneerd en lief voor Mourinho, alleen klopt een en ander niet. Allicht doelde de ex-aanvoerder van Chelsea op wat andere spelers, want Duff verliet Chelsea al in 2006 en Robben een jaar later. Auch. Maar goed, wie zelf van 1995 (toen nog wel bij de jeugd) tot 2017 bij de Londense ploeg voetbalde, haalt al eens wat namen en periodes door mekaar. En allicht bedoelde Terry gewoon dat De Bruyne en Salah, prille twintigers, nog niet het niveau hadden van hun ploegmaats. Logisch.

Dat Mourinho een winnend team niet door mekaar wilde klutsen, klopt eveneens niet helemaal. In de periode van De Bruyne wel, in 2013 eindigde de ploeg derde, een jaar later werd ze kampioen. Maar toen Salah naar Rome werd gestuurd, was Mourinho met zijn Blues op de sukkel. Er kwam een einde aan zijn contract in december 2015 toen de club zestiende was met slechts vijftien punten uit zestien wedstrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content