De bijzondere band tussen Jürgen Klopp en Liverpool

© BELGAIMAGE

De 52-jarige Duitser is de manager van 2019. Na dertig jaar lijken de Reds op weg naar een nieuwe Engelse titel.

Eind september, toen hij in Milaan de FIFA Award voor Trainer van het Jaar ontving, pakte de altijd opgewekte Jürgen Klopp uit met een prachtig statement. ‘My outstanding club Liverpool FC‘, opende de flegmatieke Duitser vol bewondering.

‘Wie niet van Liverpool houdt, die heeft geen hart. Nee hoor, je mag ook van andere ploegen houden. Maar ik wil en moet vooral de eigenaars bedanken, omdat ze me een geweldige spelersgroep gaven. En ik wil ook het team huldigen. Want een manager is maar zo goed als zijn selectie. Potentie is één iets. Wat ze er effectief mee aanvangen een tweede. Ik ben dan ook bijzonder fier dat ik van zo’n prachtige kern coach mag zijn.’

Knuffels

Het klonk oprecht en gemeend. Vergis je niet: Klopp is een bijzonder veeleisend persoon, die van zijn (duurbetaalde) profs heel wat opofferingen vraagt, maar er ook veel voor teruggeeft.

De knuffels en innige omhelzingen bij zeges of applausvervangingen, komen recht uit het hart. Vraag maar aan Divock Origi, de ideale twaalfde man het afgelopen seizoen aan de Merseyside.

Echte liefde voor een club en zijn fans, Klopp ontdekte het al gedurende zijn passages bij FSV Mainz 05 (februari 2001 tot juni 2008), Borussia Dortmund (juli 2008 tot juni 2015) maar nu ook bij Liverpool (sinds oktober 2015).

De contractverlenging tot 2024 midden december was dan ook logisch, in de wetenschap dat sinds zijn aantreden de waarde van de spelerskern steeg met 682 miljoen euro, namelijk van 330 miljoen euro naar 1,18 biljoen euro.

Kampioenenritme

De hoogtepunten volgen elkaar op. Na de Champions Leaguewinst in juni tegen Tottenham was er recent de eerste eindzege op het WK voor clubteams tegen het Braziliaanse Flamengo.

Maar ook in de Premier League toont Liverpool zich heer en meester, zoals de topper op de negentiende speeldag bij het als tweede gerangschikte Leicester City bewees. Een keiharde 0-4-nederlaag werd het; centrale verdediger Virgil van Dijk en co zitten nu aan 52 op 54. Enkel op 20 oktober gingen er punten verloren bij een 1-1-gelijkspel tegen Manchester United.

Een stevig kampioenenritme dus, waarmee Klopp voor de eerste Engelse titel kan zorgen sinds Kenny Dalglish in het seizoen 1989/90.

De bijzondere band tussen Klopp en Liverpool heeft niet enkel te maken met het spectaculaire aanvallende voetbal. Klopp bewijst zich vooral als een mens van vlees en bloed, een cultheld die zijn emoties durft te tonen. Zoals de tranen die vloeiden in het Wanda Metropolitanostadion van Madrid na de gewonnen CL-finale, toen de Duitse manager aanvoerder Jordan Henderson vastgreep.

CR7-boxershort

Het was flankaanvaller Sadio Mané die al eens aangaf bij een interview dat de vaderlijke relatie tussen de coach en de spelers zorgt voor een speciale (mentale) kracht.

Maar Klopp maakt zich ook geliefd met zijn bijzondere humor. Middenvelder Georginio Wijnaldum verklapte dat de manager, bij de verloren CL-finale tegenover Real Madrid in 2018, zijn teambespreking hield in een onderbroek van sterspeler Cristiano Ronaldo. ‘Bij die meeting had hij zijn hemd in een boxershort van het merk CR7 gestopt. De hele kleedkamer lag op de grond van het lachen.’

Het begin van een succesverhaal, waarmee ook wordt aangetoond dat je op topmomenten van spanning met een knipoog de stress wat kan wegnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content