S/VM: Wat zegt het dat Ajax met Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez nooit kampioen werd en zónder topschutter nu drie keer op rij?

Frank de Boer: "Dat bewijst dat het team belangrijker is dan het individu. Fijne quote is dat, of niet? Maar het is wél waar. Ronaldo is bij PSV destijds ook nooit kampioen geworden. Het belangrijkste is dat je niet afhankelijk bent van alleen een spits. Begrijp me goed: ik zou het liefst zien dat ook Kolbeinn Sigthórsson er dertig per seizoen in zou knallen. Dan waren we nu al een tijdje kampioen geweest."

S/VM: Vorig jaar raakte u met het vertrek van onder anderen Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Gregory van der Wiel en Theo Janssen veel routine en kwaliteit kwijt. Heeft u dat zorgen gebaard?

"Nee hoor. Ik wist welke talenten in aantocht waren en waar nodig hebben we prima vervangers aangetrokken. Als trainer van Ajax weet je dat je ieder jaar weer opnieuw moet beginnen. Dat maakt dit werk heel uitdagend."

S/VM: Uw prestaties leiden tot steeds meer belangstelling van buitenlandse topclubs.

"Mooi toch? Ik zie het als een compliment. Waarbij je moet bedenken dat van de buitenlandse topclubs alleen Liverpool concreet was. De rest lees ik op internet, net als iedereen. Nu, ik wil sowieso nog een paar jaar verder bij Ajax. Als we elkaar kunnen vinden in een driejarig contract, ben ik na afloop zesenhalf jaar trainer hier. Dan ben ik aardig op weg naar die tien jaar waar ik het bij mijn aanstelling over had. Na dit seizoen gaan we om de tafel zitten." (SZ)

S/VM: Wat zegt het dat Ajax met Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez nooit kampioen werd en zónder topschutter nu drie keer op rij?Frank de Boer: "Dat bewijst dat het team belangrijker is dan het individu. Fijne quote is dat, of niet? Maar het is wél waar. Ronaldo is bij PSV destijds ook nooit kampioen geworden. Het belangrijkste is dat je niet afhankelijk bent van alleen een spits. Begrijp me goed: ik zou het liefst zien dat ook Kolbeinn Sigthórsson er dertig per seizoen in zou knallen. Dan waren we nu al een tijdje kampioen geweest."S/VM: Vorig jaar raakte u met het vertrek van onder anderen Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Gregory van der Wiel en Theo Janssen veel routine en kwaliteit kwijt. Heeft u dat zorgen gebaard?"Nee hoor. Ik wist welke talenten in aantocht waren en waar nodig hebben we prima vervangers aangetrokken. Als trainer van Ajax weet je dat je ieder jaar weer opnieuw moet beginnen. Dat maakt dit werk heel uitdagend."S/VM: Uw prestaties leiden tot steeds meer belangstelling van buitenlandse topclubs."Mooi toch? Ik zie het als een compliment. Waarbij je moet bedenken dat van de buitenlandse topclubs alleen Liverpool concreet was. De rest lees ik op internet, net als iedereen. Nu, ik wil sowieso nog een paar jaar verder bij Ajax. Als we elkaar kunnen vinden in een driejarig contract, ben ik na afloop zesenhalf jaar trainer hier. Dan ben ik aardig op weg naar die tien jaar waar ik het bij mijn aanstelling over had. Na dit seizoen gaan we om de tafel zitten." (SZ)