‘De Bundesliga blijft ondanks de zesde titel op rij voor Bayern de gezondste competitie van Europa’

Na de interlandonderbreking stevenen we op de apotheose van de Europese bekers en nationale competities af. Opmerkelijk is dat niemand een stevig bedrag durft in te zetten op de toekomstige winnaars van de Europa League of vooral de Champions League, zegt François Colin.

Vriendschappelijke interlands maken je zelden veel wijzer. Het voorbije weekeinde leverde ons desondanks een paar interessante vaststellingen op. De meeste kleinere voetballanden, zoals de Belgische tegenstanders Panama en Tunesië, lijken steeds sterker te worden. Voor de Rode Duivels wordt het in de 1/8e finales vooral zaak om Colombia te ontlopen. James en co lijken heel wat sterker dan Polen of Senegal, de andere mogelijke tegenstanders.

In het leerrijkste oefenduel stonden echter twee ploegen tegenover elkaar die zich niet geplaatst hebben voor het WK. China verloor in eigen huis met 0-6 van Wales. Het zegt alles over het niveau van de Chinese competitie. Axel Witsel en Yannick Carrasco moeten zich echt vragen stellen. Tenzij voor hen alleen hun bankrekening telt.

Na de interlandonderbreking stevenen we op de apotheose van de Europese bekers en nationale competities af. Opmerkelijk is dat niemand een stevig bedrag durft in te zetten op de toekomstige winnaars van de Europa League of vooral de Champions League. De Europese elite lijkt sterk aan elkaar gewaagd. In tegenstelling tot de strijd in eigen land. In bijna alle topcompetities lijkt het verdict gevallen.

In Duitsland kan Bayern München al deze maand zijn zesde titel behalen. Manchester City hoopt dit op 7 april in de Etihad tegen buur United te doen. PSG rekent er ook op nog deze maand klaar te zijn met de concurrentie en Barcelona hoeft ook niet veel langer te wachten.

Barça, dat nog geen enkele nederlaag leed, mag nog drie keer verliezen in de negen resterende duels. City kan zich de luxe permitteren nog in vijf van de acht laatste duels met lege handen achter te blijven. Bayern München en PSG kunnen er zelfs in de laatste vijf van hun zeven slotmatchen met hun pet naar gooien. Alleen in Italië is het nog spannend. Slechts twee punten scheiden Juventus en Napoli, maar het zou een gigantische verrassing zijn als de Oude Dame naast een zevende titel op rij zou grijpen.

De nationale competities kunnen steeds vroeger afgesloten worden en daar is maar één reden voor: geld! The Times becijferde dat het budget van Bayern 77 procent hoger is dan dit van dichtste achtervolger Borussia Dortmund. Het inkomen van Barcelona en Real Madrid bedraagt ruim 130 procent meer dan dit van nummer drie Atlético Madrid.

De gevolgen van het grote geld zijn nergens duidelijker dan in Frankrijk. De Ligue 1 telde in de voorbije tien jaar zeven verschillende kampioenen, maar in de vijf jongste edities zijn dat er maar twee meer (PSG en Monaco).

Het laatste spannende seizoen in de Premier League dateert van de jaargang 2013-2014, maar de zes laatste titels werden nog tussen vier clubs verdeeld: Chelsea, Leicester en de twee rivalen uit Manchester. De meest evenwichtige verdeling van de tv-rechten in het Europese voetbal heeft de top vier die een decennium terug de Engelse topklasse domineerde uitgebreid tot een top zes.

Desondanks kunnen we de Bundesliga nog altijd tot de gezondste topcompetitie van Europa uitroepen. Het verschil in inkomsten tussen Bayern München (587 miljoen euro) en Borussia Dortmund (332 miljoen) is vooral het gevolg van het UEFA-beleid, dat via de Champions League de rijken steeds rijker maakt.

De Bundesligateams brengen echter nog steeds elk weekeinde ruim de helft spelers in het veld die in eigen land zijn opgeleid. In de Premier League is dat nog slechts een derde.

Het grote verschil tussen Duitsland en de rest van Europa is echter het feit dat de clubs diepgeworteld zijn in de lokale gemeenschap. 50 + 1 procent (de meerderheid) van de aandelen van een club zijn in handen van de supporters.

De opmars van valsspeler RB Leipzig, dat alleen het kader van sponsor Red Bull als aandeelhouder beschouwt, wekte de vrees dat de Bundesliga de rest van Europa zou volgen en de weg zou vrijmaken voor sjeiks en oligarchen. Na een petitie, die dertig meter lang was en getekend door ruim 30.000 supportersgroepen, besloten de ploegen van de Bundesliga de 50+1-regel te behouden en de ‘ Sonderweg‘ (eigen weg) te blijven bewandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content