Tien punten, dat is het verschil tussen leider FC Barcelona en Real Madrid in de competitie. Een onoverbrugbare kloof, weet ook Zinédine Zidane. 'Ons doel is om tweede te worden', verklaarde de Franse coach na de 4-0-winst tegen Sevilla. Daarvoor moet Real nog wel over stadsrivaal Atlético springen. Er is echter nog een ander doel, want achter de schermen neemt de druk op Zizou toe. Wil hij volgend seizoen hoofdcoach blijven bij de Koninklijke, dan heeft hij een prijs nodig. En de enige die hij nog kan winnen, is de Beker met de Grote Oren. In de kwartfinales wacht alvast een haalbare kaart: VfL Wolfsburg. De kans bestaat dat Real Barça in een latere fase nog eens tegenkomt op het kampioenenbal. Met het oog daarop zou het mooi meegenomen zijn om zaterdag een tik uit te delen, zeker na de 0-4-pandoering in eigen huis, toen nog met Rafael Benítez in de dug-out.

Voltallige BBC

De grootste verandering die Zidane sindsdien aangebracht heeft, situeert zich op het middenveld. De Braziliaanse stofzuiger Casemiro heeft er een plaatsje veroverd ten koste van James Rodríguez, wiens gedrag naast het veld de spuigaten uitliep (snelheidsboetes, uitgaansleven...). Daardoor schuift Toni Kroos een rijtje hoger in een iets meer aanvallende positie, naast Luka Modric. Casemiro mag dan niet zo nauwkeurig zijn in zijn passing als de Duitser, hij is verdedigend wel sterker. In de laatste competitiewedstrijd tegen Sevilla was voorin, voor het eerst sinds lang, de 'BBC' bovendien weer voltallig. Elk van de drie nam een doelpuntje voor zijn rekening, het drietal lijkt dus net op tijd in vorm voor de beslissende fase van het seizoen.

Vinger op de wonde

In het kamp van FC Barcelona is er weinig reden tot bezorgdheid. Sinds Lionel Messi terugkwam uit blessure eind november, nota bene in de clásico, is de alles verschroeiende 'MSN' weer compleet. De Argentijn was sindsdien goed voor 19 doelpunten en 10 assists in 18 competitiewedstrijden (ter vergelijking: in diezelfde periode maakte Cristiano Ronaldo 20 goals en gaf hij 7 assists).

Niets lijkt de Catalanen nog van een treble te kunnen houden, al legde de Italiaan Ariedo Braida, 'directeur internationaal voetbal' bij Barça, vorige week wel de vinger op de kleine wonde. Hij verkondigde dat er dringend nood is aan een centrale verdediger, gezien de gemiddelde leeftijd van de achterlijn. Dani Alves (32), Jérémy Mathieu (32), Javier Mascherano (31), Adriano (31) en Thomas Vermaelen (30) zijn inderdaad allemaal de dertig al voorbij. Gerard Piqué is overigens ook al 29. Komt er kritiek op Barça, dan slaat die inderdaad meestal op de achterste rij, waar Piqué soms wat te nonchalant acteert, Mathieu weleens aan het klungelen gaat en Vermaelen zelden écht kon overtuigen.

Met twee aanvallende trio's in blakende vorm zal zaterdag tijdens de clásico meer dan ooit het gezegde van wijlen Johan Cruijff gelden: 'Je moet altijd zorgen dat je één goal meer scoort dan de tegenstander.'

Tien punten, dat is het verschil tussen leider FC Barcelona en Real Madrid in de competitie. Een onoverbrugbare kloof, weet ook Zinédine Zidane. 'Ons doel is om tweede te worden', verklaarde de Franse coach na de 4-0-winst tegen Sevilla. Daarvoor moet Real nog wel over stadsrivaal Atlético springen. Er is echter nog een ander doel, want achter de schermen neemt de druk op Zizou toe. Wil hij volgend seizoen hoofdcoach blijven bij de Koninklijke, dan heeft hij een prijs nodig. En de enige die hij nog kan winnen, is de Beker met de Grote Oren. In de kwartfinales wacht alvast een haalbare kaart: VfL Wolfsburg. De kans bestaat dat Real Barça in een latere fase nog eens tegenkomt op het kampioenenbal. Met het oog daarop zou het mooi meegenomen zijn om zaterdag een tik uit te delen, zeker na de 0-4-pandoering in eigen huis, toen nog met Rafael Benítez in de dug-out. De grootste verandering die Zidane sindsdien aangebracht heeft, situeert zich op het middenveld. De Braziliaanse stofzuiger Casemiro heeft er een plaatsje veroverd ten koste van James Rodríguez, wiens gedrag naast het veld de spuigaten uitliep (snelheidsboetes, uitgaansleven...). Daardoor schuift Toni Kroos een rijtje hoger in een iets meer aanvallende positie, naast Luka Modric. Casemiro mag dan niet zo nauwkeurig zijn in zijn passing als de Duitser, hij is verdedigend wel sterker. In de laatste competitiewedstrijd tegen Sevilla was voorin, voor het eerst sinds lang, de 'BBC' bovendien weer voltallig. Elk van de drie nam een doelpuntje voor zijn rekening, het drietal lijkt dus net op tijd in vorm voor de beslissende fase van het seizoen.In het kamp van FC Barcelona is er weinig reden tot bezorgdheid. Sinds Lionel Messi terugkwam uit blessure eind november, nota bene in de clásico, is de alles verschroeiende 'MSN' weer compleet. De Argentijn was sindsdien goed voor 19 doelpunten en 10 assists in 18 competitiewedstrijden (ter vergelijking: in diezelfde periode maakte Cristiano Ronaldo 20 goals en gaf hij 7 assists). Niets lijkt de Catalanen nog van een treble te kunnen houden, al legde de Italiaan Ariedo Braida, 'directeur internationaal voetbal' bij Barça, vorige week wel de vinger op de kleine wonde. Hij verkondigde dat er dringend nood is aan een centrale verdediger, gezien de gemiddelde leeftijd van de achterlijn. Dani Alves (32), Jérémy Mathieu (32), Javier Mascherano (31), Adriano (31) en Thomas Vermaelen (30) zijn inderdaad allemaal de dertig al voorbij. Gerard Piqué is overigens ook al 29. Komt er kritiek op Barça, dan slaat die inderdaad meestal op de achterste rij, waar Piqué soms wat te nonchalant acteert, Mathieu weleens aan het klungelen gaat en Vermaelen zelden écht kon overtuigen.Met twee aanvallende trio's in blakende vorm zal zaterdag tijdens de clásico meer dan ooit het gezegde van wijlen Johan Cruijff gelden: 'Je moet altijd zorgen dat je één goal meer scoort dan de tegenstander.'