De FA Cup als droomfabriek

© AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Lincoln City FC is dit jaar dé sensatie in de FA Cup. In de kwartfinales neemt de amateurploeg het zaterdag op tegen Arsenal.

Het is de belangrijkste en meest bekeken nationale bekercompetitie ter wereld en toch biedt de FA Cup kantoorklerken, postbodes en fabrieksarbeiders de kans om eens het veld van Old Trafford, Anfield of Stamford Bridge op te stappen. Met die tagline klopt de Engelse Football Association zichzelf op de borst voor de status die de FA Cup wereldwijd geniet.

Niet onterecht. Terwijl in de Premier League de budgetten buitenaardse proporties aannemen en ze zo steeds meer het speeltje van de elite wordt, doet de FA Cup de man in de straat en de kleine clubs dromen. Zelfs amateurclubs. Zoals Lincoln City FC, dat in de vorige ronde stuntte op het veld van Burnley en Steven Defour: in de slotminuten lukten de amateurs de 0-1, een doelpunt dat pas met de hulp van doellijntechnologie goedgekeurd werd.

Eerder schakelde Lincoln ook al de tweedeklassers Brighton & Hove Albion en Ipswich uit. Het is de eerste keer in meer dan een eeuw (QPR in 1914) dat een niet-professionele club tot de kwartfinales van de FA Cup doorstoot. Daarin nemen The Imps het aanstaande zaterdag op tegen Arsenal, in de O2 Arena.

Sinds dit jaar worden die kwartfinales in één wedstrijd afgewerkt, in het voordeel van de stuntploegen dus. Kan Lincoln City nog eens toveren? Het broederpaar en trainersduo Danny en Nicky Cowley zal ook in de O2 Arena zijn vertrouwde concept installeren: een muur optrekken en hun ‘mannen met baarden’ laten bikkelen tot het eind.

Lincoln City, niet te verwarren met stadsgenoot Lincoln United, speelt nog ouderwets Brits voetbal, gestoeld op inzet en lange ballen. Met die tactiek prijken ze momenteel ook aan de leiding in de eerste amateurreeks, de National League, het vijfde niveau in Engeland.

Ongeacht de uitslag tegen Arsenal betekent deze bekercampagne nu al een statuswijziging voor de club uit het oostelijk geleden graafschap Lincolnshire. Ze ontving al 1,2 miljoen euro aan prijzengeld en daar komt nog een smak tv-geld bij, volgend seizoen wenkt het professionele voetbal. De FA Cup als droomfabriek, het plaatje klopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content