‘De FIFA duwt het voetbal naar de fraude’

© BELGA

De FIFA verbiedt de praktijk waarbij spelers eigendom zijn van makelaars en investeringsmaatschappijen. In Sport/Voetbalmagazine veroordeelt Jesse De Preter het verbod: ‘Dit brengt het voetbal vooral schade toe.’

Volgens Jesse De Preter en Dirk Geuens van het advies- en managementkantoor Atticus Sports Management is de beslissing van de FIFA een kwalijke zaak. De Preter: “Al die witte ridders die TPO (Third Party Ownership) zonder meer willen verbieden, weten absoluut niet waarover ze het hebben. Het is een plat demagogische en volstrekt contraproductieve maatregel. Ik ben de eerste om te pleiten voor een verstandige regulering van TPO, maar het nieuwe FIFA-verbod is zo simplistisch dat het de zaken alleen maar erger maakt en de hele sector in de richting van de fraude duwt.”

Geuens: “Wat men eerst had moeten doen, was een grondig overleg opstarten met de clubs, de makelaars en de fondsen. Op basis daarvan – maar dat kost erg veel tijd – had men het probleem op een correcte manier in kaart moeten brengen. Er circuleren twee studies waarop de bevoegde FIFA-werkgroep zich losjes heeft gebaseerd, maar met alle respect: die zijn opgesteld door economen en statistici en niet door mensen die in de dagelijkse realiteit van het voetbal staan. Die rapporten zijn zo onvolledig dat je ze niet echt serieus kan nemen.”

De Preter: “Iedereen pint zich vast op de schandalen: investeringsfondsen die spelers aan zich binden, hen tegen hun wil in een club plaatsen en vervolgens woekerwinsten binnenrijven over de rug van clubs en spelers. Uiteraard is dat schandalig en volstrekt ontoelaatbaar. Het wordt nog erger als dergelijke structuren worden aangewend om crimineel geld wit te wassen. Dat zijn levensgevaarlijke praktijken. Alleen is het fenomeen TPO ontelbare keren groter dan dat. Wat de FIFA nu doet, staat gelijk aan de halve farmaceutische sector opdoeken omdat enkele schimmige figuren amfetamines zitten te produceren op zolder. Zou zo’n algemeen verbod ook maar iets verhelpen aan de drugshandel? Uiteraard niet: je zorgt er juist voor dat het fenomeen nog dieper onder de radar duikt.”

Protest uit Spanje en Portugal

De Spaanse en Portugese profliga’s verzetten zich en namen topadvocaat Jean-Louis Dupont in de arm. Hij diende namens beide liga’s een klacht in bij de Europese Commissie. Wat ook de beslissing van de Europese Commissie zal zijn, het FIFA-verbod zal TPO wellicht niet uitbannen.

Zo zag men in Engeland na de TPO-ban een spectaculaire toename van het aantal buy-out-clausules in spelerscontracten. Door zo’n clausule kunnen spelers zich vanaf een bepaald drempelbedrag als vrije speler registeren bij een nieuwe club. De Preter: “Hun economische rechten worden dan voor de volle 100 procent en tegen astronomische bedragen apart verkocht, maar ditmaal wel buiten het bereik van het door de FIFA gehanteerde TMS-systeem. Het verbod op TPO zal bijgevolg leiden tot nieuwe, meer gesofisticeerde manieren van investeren.”

“Toch valt te verkiezen dat de Europese Commissie het verbod snel vernietigt en zelf met regelgevende initiatieven voor de dag komt. Zoniet lijkt het uitgesloten dat clubs als Valencia, Atlético Madrid en FC Porto de strijd nog zullen kunnen aangaan met de klassieke grootmachten.”

Lees het hele verhaal over het Third Party Ownership in Sport/Voetbalmagazine van 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content