‘De FIFA moet wedstrijden van La Liga in Amerika verbieden’

Er zal nog heel wat water door de Taag vloeien vooraleer Spaanse teams in een officiële wedstrijd tegen elkaar spelen in de VS, zegt François Colin.

Een maand na de WK-finale zijn op de Bundesliga na alle Europese topcompetities van start gegaan. De Serie A en La Liga schoten vorig weekeinde in gang. De Primera División zorgde daarbij voor ophef door aan te kondigen dat het vanaf volgend jaar een competitiematch (maar niet de Clásico) op Amerikaanse bodem wil afwerken.

Het voetbal blijft eeuwig naar inkomsten zoeken. La Liga wil een nieuwe markt aanboren om de financiële kloof met de Premier League te verkleinen. Met Relevent werd een partnership aangegaan om de volgende vijftien jaar regelmatig een competitieduel in de VS of Canada te plannen. La Liga volgt daarmee het voorbeeld van de grote Amerikaanse profsporten, die al meer dan een decennium een wedstrijd in Londen spelen. De NBA (basketbal) doet dit straks voor de negende keer en de NFL (American Football) al sinds 2007.

Het voetbal wijkt ook al geruime tijd naar andere continenten uit, maar niet met echt sportief belangrijke affiches. De Supercoppa Italiana was sinds 2009 al te gast in China en Qatar en trekt in januari naar Saoedi-Arabië. Barcelona klopte anderhalve week terug in het Marokkaanse Tanger Sevilla in de strijd om de Spaanse Supercup.

Het Spaanse plan om naar Amerika te trekken, doet denken aan de poging van de Premier League uit 2008 om een volledige speelronde in Azië te programmeren. Een zogenaamde ’39ste speeldag’. Het opzet werd nooit realiteit omdat de integriteit van de competitie in het gedrang kwam, de supporters protesteerden en de FIFA dwars ging liggen. Dat zou nu opnieuw moeten gebeuren. De grote Europese voetballanden worden al overdadig bevoordeeld. Ploegen uit de kleinere voetballanden zijn immers veroordeeld tot een veel kleinere markt en beuren dus heel wat minder tv-inkomsten.

Laat ons eens vergelijken met een gewoon bedrijf, een koekjesfabriek bijvoorbeeld. Het is ondenkbaar dat een Belgische koekjesbakker alleen in eigen land zou mogen verkopen. In het voetbal is dat nochtans zo en nu zouden de Spaanse koekjes, die meer uitstraling genieten omdat er meer middelen zijn om promotie te maken, ook nog eens exclusief aan de andere kant van de oceaan mogen aangeboden worden. Ondenkbaar dat de Europese Unie dit met koekjes zou toelaten.

De FIFA moet wedstrijden van La Liga in Amerika verbieden

Gelukkig zal er nog heel wat water door de Taag vloeien vooraleer Spaanse teams in een officiële wedstrijd tegen elkaar spelen in de VS. Behalve de FIFA moeten ook Concacaf (de voetbalunie van Noord- en Midden Amerika) en US Soccer akkoord gaan. Het is moeilijk te geloven dat de Amerikaanse voetbalfederatie dit niet ziet als concurrentie voor de eigen Major League Soccer.

Maar ook in Spanje zelf mogen we weerstand verwachten. Duizenden supporters verliezen immers een thuismatch. De spelersvakbond vindt het alvast ongehoord dat haar leden voor een competitiewedstrijd minstens zes uur het vliegtuig in moeten. Om van de wedstrijd in Amerika een financieel succes te maken, moet of FC Barcelona of Real Madrid erbij betrokken zijn. De ‘gelukkige’ krijgt dan één zware verplaatsing extra op het bord. Is dat eerlijk?

En misschien moet Relevent ook nog eens goed nadenken. Als organisator van de International Champions Cup, het zomertoernooi met de grootste clubs van Europa, kregen ze de voorbije maanden een niet te negeren signaal. Met 18 ploegen, 27 wedstrijden in 22 steden en op drie continenten was de ICC groter dan ooit, maar de belangstelling viel met ruim 18 procent terug, van 48.296 naar 39.316 toeschouwers gemiddeld per match. Manchester United-Liverpool lokte 101.245 voetballiefhebbers naar Ann Arbor, maar Borussia Dortmund-Benfica (16.000), AS Roma-Tottenham (18.800) en zelfs Bayern München-Manchester City (minder dan 30.000) waren tegenvallers. Relevent wijt dit aan voetbalmoeheid na het WK en het ontbreken van een aantal vedetten, maar Atlanta United bezorgde op de WK-finaledag de MLS een nieuw record met 72.243 toeschouwers.

Veel insiders vrezen dat Relevent met het bezoek van La Liga aan de VS vooral verder kijkt en wil uitzoeken of een Europese Superliga op verscheidene continenten kan aanslaan. Een reden te meer voor FIFA om hier een stokje voor te steken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content