De hete transferzomer van onze Rode Duivels: wie tekent waar?

© belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met meer dan tien spelers uit de ruime selectie van de nationale ploeg die op vertrekken staan, belooft het een duivelse zomer te worden. Een overzicht.

Eén geruchtmakend bericht. Meer was er niet nodig om gedurende enkele uren de aankomst van Chelsea in Bakoe en de voorbereidingen rond Eden Hazards laatste match in het shirt van de Blues naar de achtergrond te verwijzen. In Catalonië was het groot nieuws: Roberto Martínez stond op de shortlist van Barcelona om Ernesto Valverde te vervangen, die ondanks vier trofeeën in twee seizoenen een onvoldoende kreeg van het bestuur. De splinterbom die de Catalaanse pers liet ontploffen, was tot in België voelbaar. Maar het was niet de eerste keer dat er gealludeerd werd op een Spaanse comeback van de bondscoach. Na het ontslag van Julen Lopetegui circuleerde de naam van Martínez al in de wandelgangen bij Real Madrid. De Spaanse voetbalbond had zelfs het lef om hem rechtstreeks te contacteren, enkele uren voor de historische kwartfinale tegen het Brazilië van Neymar. Het vuurtje werd telkens opgepookt, maar het doofde even snel uit.

De interesse van Leicester is ietwat bekoeld door de exuberante vraagprijs, maar de Big Six van de Premier League houden het dossier van Youri Tielemans warm.

In de zomer van 2014 had Barça, dat er een teleurstellend seizoen had opzitten onder Gerardo Martino, een eerste keer aangeklopt bij Martínez. De Spanjaard was toen manager van Everton en hij had in zijn eerste seizoen in Goodison Park de Toffees meteen op een vijfde plaats geparkeerd in de Premier League. Ten slotte kreeg Luis Enrique de job en twaalf maanden later prijkte er een opzienbarende treble op zijn palmares.

Met enkele woorden stelde Josep Bartomeu, voorzitter van de Catalaanse club, zijn coach Valverde gerust. Intussen slaakten ze aan de top van de Belgische voetbalbond ook een zucht van opluchting toen ze vernamen dat ze bespaard zouden blijven van een netelig dossier. Martínez behield zijn cool, voor een deel van zijn manschappen zou het wel een bloedhete zomer kunnen worden.

UITGEBREID BELGISCH CONTINGENT

Sommige Rode Duivels zoals Vincent Kompany hebben het einde van de maand mei niet afgewacht om de verhuisdozen klaar te zetten. Dedryck Boyata, de persoonlijke doublure van Kompany bij de nationale ploeg, zocht na vier opeenvolgende titels met Celtic rustigere oorden op en zal straks te zien zijn in het blauw en wit gestreepte shirt van Hertha Berlijn.

De traditieclub uit de Duitse hoofdstad had maanden geleden al zijn oog laten vallen op de 28-jarige international, maar vader Boyata schoof een definitieve beslissing op de lange baan in de hoop zijn zoon op een andere plek te kunnen droppen. Veel gegadigden waren er niet en de Engelse clubs die zich meldden, toonden zich op financieel vlak niet guller dan Hertha. Uiteindelijk ging Boyata met een glimlach in op het aanbod van de Duitsers, in de wetenschap dat hij voor het eerst een kans zal krijgen in een van de grote continentale competities. Boyata zal in de Bundesliga de rangen vervoegen van een uitgebreid contingent Belgen, die binnenkort ook het gezelschap zal krijgen van Leandro Trossard. De aanvoerder van Genk, die het aureool van Belgisch kampioen draagt, zal in principe de stap maken naar een club uit de Duitse subtop. De naam van Wolfsbrug duikt nadrukkelijk op wanneer de toekomst van de Limburger ter sprake komt.

Als een van de weinige Rode Duivels weet Thorgan Hazard al zeker waar hij volgend seizoen speelt: bij Borussia Dortmund.
Als een van de weinige Rode Duivels weet Thorgan Hazard al zeker waar hij volgend seizoen speelt: bij Borussia Dortmund.© belgaimage

In Duitsland was Thorgan Hazard iedereen te slim af. De eerste contacten met Borussia Dortmund dateren al van tijdens het WK toen Lucien Favre, die net de overstap had gemaakt van Mönchengladbach naar Dortmund, via een tussenpersoon Hazard probeerde te overtuigen om zo snel mogelijk naar het Signal Iduna Park af te zakken. De clan Hazard is onder andere om familiale redenen op de rem gaan staan, maar de interesse bleef aan weerskanten even groot en de deal kon vroeg in het voorjaar afgerond worden. Hier en daar werd een transferbedrag van veertig miljoen euro aangekondigd, maar de werkelijke prijs zou rond de 25 miljoen euro schommelen. Exclusief clausules die de komende maanden zeker niet geactiveerd zullen worden.

SPAANSE ZON

De aandacht van de familie Hazard kan nu helemaal uitgaan naar de toekomst van Eden, die al maanden met klem gelinkt wordt aan Real Madrid. Een sporenonderzoek zou gemakkelijk kunnen aantonen dat de eerste gesprekken tussen Eden en mensen van Real plaatshadden in 2016. Maar deze keer is een overgang echt aan de orde. Vorige zomer konden de secondanten van big boss Roman Abramovich het zich na een mislukt seizoen niet permitteren om hun sleutelspeler te verkopen, maar tegelijk werd hem beloofd dat hij een jaar later wel zou mogen vertrekken. Het meest delicate manoeuvre moest dan nog komen: een transferprijs vastleggen voor een van de beste spelers ter wereld die nog maar een jaar onder contract lag. Dat kuitenbijter Marina Granovskaia mee aan de onderhandelingstafel zat, bemoeilijkte alleen maar de zaken.

De oudste telg van de broers Hazard lijkt dus op weg naar Spanje, waar hij ploegmaat zal worden van een Thibaut Courtois die zich onlangs verzekerd heeft van een vaste plek tussen de Madrileense doelpalen. Wellicht zal Koen Casteels een lift kunnen gebruiken richting Spanje. Door een gebrek aan speelkansen is tweede doelman Jasper Cillessen van plan om Barcelona te verlaten en daardoor komt Casteels – al jaren een vaste waarde in Duitsland – in beeld om stand-in te spelen van Marc-André ter Stegen. Casteels zal zich wel moeten schikken in een rol als schaduwspeler van de ongenaakbare Duitse doelman. In drie jaar speelde Cillessen 32 wedstrijden, waarvan een groot deel in de Copa del Rey. Op een jaar van het EK zal Casteels moeten uitmaken of hij genoeg heeft aan tien duels per seizoen. Gezien de problematische situatie van Simon Mignolet bij Liverpool heeft de ex-keeper van Genk er alle baat bij om titularis te zijn bij zijn club. Indien Big Sim nog een seizoen op de bank zit dan kan de vastgeroeste hiërarchie bij de doelmannen – de plek achter de onvervalste nummer een Courtois welteverstaan – onder druk komen te staan. Om die reden zou Mignolet een vertrek uit Engeland niet helemaal uitsluiten. Op Anfield lijkt hij definitief te zijn gedegradeerd tot hulpje van Alisson Becker.

Youri Tielemans kende een sterk half jaar bij Leicester City.
Youri Tielemans kende een sterk half jaar bij Leicester City.© belgaimage

ONVERZETTELIJKE VOORZITTER

Hazard en Mignolet steken wellicht beide het Kanaal over. In het meest waarschijnlijke scenario gaat Youri Tielemans de omgekeerde richting. De wonderboy van Neerpede moet zich straks in Monaco melden na zijn uitleenbeurt aan Leicester City, maar het valt te betwijfelen of hij lang in het prinsdom zal blijven hangen. Coach Leondardo Jardim heeft geen hoge dunk van Tielemans.

Ondanks de hoge transfersom die Monaco in gedachten heeft voor Tielemans, omhooggestuwd door zijn succesvolle passage bij Leicester City, heeft de Brusselaar aanbidders genoeg in de Premier League. De interesse van The Foxes is ietwat bekoeld door de exuberante vraagprijs, maar de Big Six houden het dossier van Tielemans warm. Zo zouden de twee clubs uit Manchester de situatie van dichtbij opvolgen, terwijl Tottenham aan een nieuw middenveld moet bouwen door het nakende vertrek van Christian Eriksen.

Bij de Spurs willen ze namelijk opnieuw producten van Belgische makelij inslaan. Afgelopen winter heeft de club van Mauricio Pochettino geïnformeerd naar de situatie van Michy Batshuayi. De spits ging liever in op het aanbod van buur Crystal Palace waar de vooruitzichten op speelminuten groter waren. Zowel de Eagles als Batshuayi zouden het experiment willen verlengen. Batsman voelt de drang om zich te settelen nadat hij de voorbije jaren korte interimjobs heeft moeten aanvaarden. Het is maar de vraag of ze in Selhurst Park een speler kunnen aantrekken met zijn transferwaarde. Bij Crystal Palace verwachten ze niettemin dat er veel geld in de kassa zal komen dankzij de verkoop van Wilfried Zaha, die de beste speler was buiten de top zes.

Thomas Meunier droomt van een overstap naar Manchester United.
Thomas Meunier droomt van een overstap naar Manchester United.© belgaimage

Bij de club uit Zuid-Londen houden ze ook ernstig rekening met een vertrek van Christian Benteke. De 28-jarige aanvaller had het idee opgevat om na het WK afscheid te nemen van het Europese topvoetbal – hij haalde de selectie voor Rusland uiteindelijk niet – en een verhuizing naar China behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Hij zou er door zijn goede vriend Marouane Fellaini met open armen worden ontvangen. En toch zijn er enkele zaken die de Luikenaar in de Engelse hoofdstad houden. Er is zijn exorbitante salaris, daterend van de periode toen hij door Palace als een ster werd ingehaald. Bovendien appreciëren Big Ben en zijn vrouw het leven in Londen, waar topvoetballers rustig over straat kunnen lopen zonder aangeklampt te worden door horden fans die jacht maken op selfies.

Ten noorden van de Theems beleefden Jan Vertonghen en Toby Alderweireld hun gekste seizoen als speler van Tottenham. In principe ligt er voor Vertonghen, een van de iconen van de club, een contractverlenging klaar. Maar er is een kans dat zijn duet met Alderweireld het einde van de zomer niet haalt. De opstapclausule van 28 miljoen euro in zijn contract zou voor Alderweireld het perfecte excuus zijn om andere lucht op te snuiven. De regeling zal de verdediger vooral toelaten om te ontsnappen aan de controle van zijn onverzettelijke voorzitter Daniel Levy, een man die op de Britse eilanden bekendstaat om zijn bikkelharde onderhandelingstechnieken. Van de Londense club wordt onder andere gezegd dat het bijzonder strikt wordt geleid en dat het in termen van salarissen een van de zuinigste clubs is in de Premier League. Een gegeven dat Mousa Dembélé enkele maanden geleden wellicht in de armen van zijn huidige Chinese werkgever Guangzhou R&F heeft geduwd.

Zijn expeditie in China heeft intussen de allures gekregen van een gouden kooi en Yannick Carrasco wordt met de dag ongeduldiger om terug te keren.

VLUCHTELING UIT PARIJS

Yannick Carrasco – en bij uitbreiding ook Martínez – aast dan weer op een terugkeer uit het Verre Oosten. De voormalige winger van Atlético Madrid werd de voorbije maanden door de bondscoach naar het achterplan verbannen en zet nu alles in op een Europese comeback. Vorige winter stond hij in de belangstelling van Arsenal en Milan en heeft hij de forcing gevoerd om China te verlaten. De Rossoneri hadden bijna een overeenkomst te pakken, maar de Chinezen bleken niet bereid om het vlaggenschip van het project zomaar te laten gaan. Carrasco zou op weg naar Milan sowieso enkele financiële obstakels zijn tegengekomen.

Yannick Carrasco heeft het na een jaar al wel gezien in China.
Yannick Carrasco heeft het na een jaar al wel gezien in China.© belgaimage

Zijn expeditie in China heeft intussen de allures gekregen van een gouden kooi en Carrasco wordt met de dag ongeduldiger. Door in een competitie te stappen waar aan een lage intensiteit wordt gevoetbald en die minder vermoeiend is dan de trainingen van Diego Simeone, heeft Carrasco zijn goede benen teruggevonden. Zijn knieproblemen, die hem destijds aangespoord hadden om op een lager niveau te spelen, zijn verleden tijd dankzij de hulp van een kinesist die hij naar China haalde en zijn gezondheidsbulletin dagelijks opvolgt. Nu hij gerustgesteld is over de toestand van zijn grootmoedersknieën, zoals hij ze zelf noemt, is de Spaanse Belg bereid om de concurrentie aan te gaan voor een basisplaats bij de Rode Duivels. Daarvoor is een retour naar de Europese velden een absolute must. Italië lijkt Carrasco een uitweg te kunnen bieden. Zo is Milan nog altijd in de running – al zou het bestuur eerst een nieuwe trainer willen aanstellen.

Na een geslaagd seizoen bij Sampdoria wordt Dennis Praet nog meer aan Juventus gelinkt. De Italiaanse pers beweert dat Arsenal zich ook in het debat wil mengen. Het is geen toeval: de Gunners volgen de wedstrijden van Sampdoria van dichtbij sinds ze vorige zomer de voortreffelijk spelende Uruguayaanse middenvelder Lucas Torreira weghaalden in Genua.

In Bergamo, Noord-Italië, liet Timothy Castagne zich opmerken. Terwijl de neofiet bij de Rode Duivels in het begin van het seizoen moeite had om een plaats af te dwingen in de basis, was hij naar het einde toe een van de sterkhouders van Atalanta. Castagne gaf mee gestalte aan de verrassende derde plaats in de competitie, maar hij ging ook ten onder in de finale van de Coppa Italia tegen Lazio. De prestaties van Castagne trokken de aandacht van de grote teams uit het Calcio. Voor hij onverwachts opstapte als sportief directeur van Milan had Leonardo van Castagne een toptarget gemaakt voor de zomermercato. Nu trekt het Napoli van Carlo Ancelotti aan de touwen. Het heeft recent een eerste voorstel overgemaakt aan de entourage van Castagne, maar een overeenkomst is nog veraf. Een andere Belg heeft intussen bevestigd er nog minstens een seizoen te willen bij doen in Napels. Dries Mertens scoorde sinds 2013 84 doelpunten voor Napoli en heeft minstens de ambitie om het record van Antonio Vojak, die goed is voor 102 doelpunten, te kietelen.

Thomas Meunier heeft de ploegen voor het uitkiezen. In Parijs heeft de ex-Bruggeling geen toekomst meer. Hij besefte redelijk snel dat hij niet in de bovenste schuif lag bij Thomas Tuchel, wiens contract onlangs werd verlengd, en hij heeft het gevoel dat het bestuur hem naar de uitgang duwt. Van die situatie kunnen Napoli, Everton en Atlético Madrid gebruikmaken om Meunier weg te lokken uit de Franse hoofdstad. De makelaar van Meunier heeft vertegenwoordigers van de drie clubs ontmoet, maar de droombestemming van de winger is Manchester United. Met het vertrek van Antonio Valencia, die op het einde van de maand transfervrij is, komt er een plaats vrij op de rechterflank. De enige vrees van Meunier is dat ManU een rechtsback aantrekt van wereldniveau en hij weer puur als doublure wordt ingeschakeld zoals bij PSG. Op Old Trafford zou Meunier hoe dan ook de enige Belg zijn want Romelu Lukaku lijkt meer dan ooit op weg naar… Italië.

Het lijkt erop dat zowel Vincent Kompany (Anderlecht) als Romelu Lukaku (gelinkt aan Inter) uit Manchester vertrekken.
Het lijkt erop dat zowel Vincent Kompany (Anderlecht) als Romelu Lukaku (gelinkt aan Inter) uit Manchester vertrekken.© belgaimage

DUO MET CONTE

Als kleine jongen was Big Rom al gefascineerd door de Serie A en zijn ouderwetse spitsen die als roofdieren tekeergaan in de grote rechthoek. Vorige zomer nam hij een makelaar uit de Laars onder de arm om voor hem de Italiaanse markt te verkennen. Hij moest zijn droom om voor Juventus te spelen even opbergen toen Cristiano Ronaldo met veel machtsvertoon in Turijn werd onthaald. Twaalf maanden later bewandelt Lukaku enkele kilometers oostwaarts een nieuwe weg. Om het vertrek van aanvaller Mauro Icardi op te vangen waarmee het bestuur al maanden in conflict is, richt Inter zijn pijlen al een tijdje op Lukaku. Tegelijkertijd heeft het de nodige voorbereidingen getroffen om de komst van Edin Dzeko vorm te geven. Het vertrek van Juvetrainer Massimiliano Allegri en de aangekondigde bouwwerf bij de Bianconeri brachten Inter op ideeën. Want is dit niet het ideale moment om de hegemonie van Juventus te breken? De Chinese eigenaars van Inter zijn grote believers van die theorie en zijn bereid om de grote middelen in te zetten in de race naar de Scudetto. De twaalf miljoen euro die toekomstig trainer Antonio Conte jaarlijks zal opstrijken is daar het eerste bewijs van.

En laat Conte toevallig iemand zijn die zijn bewondering voor de beste doelschutter van de Rode Duivels nooit heeft verstopt. Aan de vooravond van het seizoen 2017-2018 was Lukaku de grote prioriteit van Conte bij Chelsea. Hij moest zich echter tevredenstellen met Álvaro Morata terwijl Lukaku door zijn zaakwaarnemer Mino Raiola richting Manchester United gepusht werd. Twee jaar later is er dan toch een duo Conte-Lukaku in de maak. In Milaan zou Lukaku, na een stroef seizoen bij United en problemen op privévlak, de best betaalde speler van de club worden vóór Icardi en Nainggolan. Met het oog op het EK, naar eigen zeggen zijn laatste internationale tornooi met België, wil hij zijn carrière een boost geven.

Kalme zomer voor half dozijn Rode Duivels

Bij de doelmannen zal er weinig bewegen. Thibaut Courtois heeft zijn plaats als eerste keeper Real Madrid te pakken en zal volgend seizoen zijn beste niveau willen evenaren om La Casa Blanca opnieuw naar de top van het Europese voetbal te brengen. In Straatsburg kan niemand zich inbeelden dat Matz Sels, een van de revelaties in Frankrijk en volgend seizoen rechtstreeks gekwalificeerd voor de poules van de Europa League, nu al staat te springen voor een transfer.

Na een geslaagd eerste seizoen bij Lyon zal Jason Denayer zijn avontuur aan de boorden van de Rhône gewoon voortzetten. Dat geldt evenzeer voor Leander Dendoncker, een belangrijke pion op het middenveld van Wolverhampton, voor Axel Witsel, die in zijn eerste seizoen in de Bundesliga net naast de titel greep, en Kevin De Bruyne, die een deel van zijn seizoen verteerd zag worden door blessures maar wel voor de tweede keer op rij kampioen werd in Engeland. Brandon Mechele en Hans Vanaken, die zich sinds een jaar ophouden in de brede kern van de Rode Duivels, hebben nog niet aangegeven te willen vertrekken bij Club Brugge en zijn zeker niet van plan om een vertrek te forceren. Een redenering die ook opgaat voor Adnan Januzaj. De 23-jarige middenvelder liet ondanks een reeks kleine blessures knappe dingen zien bij Real Sociedad en geniet een bepaalde aantrekkingskracht bij een categorie van clubs. Voorlopig voelt hij zich echter te gelukkig in het Baskenland om te verhuizen.

Rode Duivels die op zoek moeten naar speelminuten

Een eventueel vertrek van Samuel Umtiti bij Barcelona zou door de opkomst van Clément Lenglet niets veranderen aan de perspectieven van Thomas Vermaelen in Camp Nou. De ex-verdediger van Arsenal droomt van een terugkeer naar de Premier League, maar zijn fragiele lichaam schrikt meer dan een kandidaat-koper af.

Voor de Belgen lijkt de Rots van Monaco hoe langer hoe meer een onheilspellende plek te worden. Nacer Chadli probeerde de voorbije maanden tevergeefs de vloek te omzeilen, maar hij kon niet aarden in Monaco. Op een jaar van het EK 2020 zal hij op zoek moeten gaan naar een club waar hij wel regelmatig in de basis kan staan. Divock Origi ontpopte zich op het laatst tot supersub én de redder van Liverpool en zou ook willen uitkijken naar een club waar hij meer speelminuten kan krijgen. Want het staat nu al vast dat het een hevige strijd zal worden om volgende zomer een plaats te veroveren in het offensieve compartiment van Roberto Martínez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content