De metamorfose van Kevin De Bruyne onder Pep Guardiola

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Net zoals Toni Kroos destijds bij Bayern München beschouwt Pep Guardiola onze Kevin De Bruyne als een speler con criterio. Een man van steeds de juiste beslissingen, die absoluut centraal op zijn schaakbord hoort te staan.

De zomer van 2013 is net aangebroken in de Säbener Strasse. De zon is samen met Pep Guardiola opgedaagd en kan van daarboven een bewonderend oog werpen op de Catalaanse technicus die instructies geeft aan Toni Kroos. Bij hun eerste ontmoeting was de knapste rechtspoot van Duitsland nog een ouderwetse nummer 10. Kroos was onder Jupp Heynckes wel kampioen van Europa geworden, maar voelde zich ongemakkelijk onder de permanente pressing van verdedigers die hem niet lieten ademen tussen de linies. Omdat Kroos toch voortdurend afhaakte, posteerde Guardiola hem een rij lager. Hij werkte nauwgezet aan het gebruik van zijn lichaam en zijn positiespel om altijd een aanspeelpunt te vormen in de driehoek wanneer Bayern in balbezit was. De intelligentie van de Duitser doet de rest: hij ondergaat een echte metamorfose. Wanneer Kroos twaalf maanden later Pep verlaat, is het om de achterste speler te worden in de centrale driehoek van Carlo Ancelotti bij Real Madrid.

Twee zomers gaan er nog voorbij, tot die van 2016 aanbreekt. Guardiola komt op de bank van Manchester City te zitten en kruist bij die club het pad van Kevin De Bruyne. De Belg heeft er net een seizoen met 17 goals opzitten, alle competities samen. Zijn vorige trainer Manuel Pellegrini omschrijft de sleutelspeler als volgt: ‘Kevin kan op drie posities spelen: achter de spits en op beide flanken. Hij is erg dynamisch en zijn voetbal is heel direct.’ De eerste KDB van de Citizens is meer een aanvaller dan een middenvelder. Omdat hij zich ongemakkelijk voelt onder pressing neemt hij vaak de vlucht naar de vleugel of in de diepte en legt hij een voortdurend risico in zijn elektrische stijl: 5,2 kansen per wedstrijd en 78 procent geslaagde passes.

‘Wanneer hij aan de bal is, ziet Kevin alles. Hij neemt altijd de juiste beslissing’, stelt Guardiola. Een diagnose die hij ook op het voetbal van Toni Kroos kleefde en waarmee hij De Bruyne toevoegde aan de categorie van spelers con criterio, die de ene juiste keuze na de andere maken. Het type speler dat Guardiola absoluut in het hart van zijn spel wil. En dus schuift KDB een beetje achteruit. Een evolutie die hij zelf uitlegt: ‘Ik heb altijd gezegd dat naarmate mijn carrière vordert ik wat lager zou gaan spelen.’ Of nog: ‘De spelers rondom mij zijn uitstekend in één-tegen-éénsituaties, ik ben beter in het afleveren van passes.’

Guardiola houdt de zone van de waarheid liever voor de dribbels van Raheem Sterling of Leroy Sané en stelt zijn Belg iets achter hen op, omdat hij een van die zeldzame voetballers is die hen in optimale omstandigheden kan aanspelen. ‘Hij ziet ruimtes die een ander niet ziet en geeft de juiste pass in een fractie van een seconde’, bevestigt de coach van de Sky Blues.

De cijfers onderschrijven de stelling van de metamorfose. Van gemiddeld 45,1 passes onder Pellegrini is KDB naar 73,5 passes gegaan en daarbij is ook nog eens zijn precisie toegenomen (van 78 naar 84 procent geslaagde passes), evenals zijn impact op het spel van zijn ploegmaats (hij neemt 11 procent van de passes van City voor zijn rekening, tegenover 8 procent vóór de komst van Guardiola). De hyperactieve aanvaller die bij Wolfsburg vertrok, is op weg om een middenvelder te worden.

Waarom de Duivels schitteren in de Premier League

Lees de volledige reportage over de Rode Duivels in Manchester in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 4 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content