De opmars van voetbal in China: ‘Over tien jaar concurrent voor wereldtitel’

© Belga Image

Voetbal is in China aan een opmars begonnen. Onder impuls van president Xi Jinping, zelf een grote fan, worden miljoenen in de sport gepompt. Volgens Sven-Goran Eriksson, die als coach van Shanghai SIPG in het land aan de slag is, wordt China op termijn een kanshebber op de wereldtitel.

‘Ik verwacht dat de Chinese ploeg over tien tot vijftien jaar zeker in de running zal zijn om wereldkampioen te worden’, voorspelt de 68-jarige Zweed, die onder meer Engeland en een rist topclubs onder zijn hoede had.

Hoge transfersommen

China staat momenteel op een teleurstellende 93e plaats op de FIFA-ranking en is pas het elfde land in Azië. Vorig jaar lanceerde de Chinese president een ‘nationaal plan in 50 punten’, onder meer gericht op het promoten van voetbal bij jongeren.

Daarnaast zijn Chinese clubs begonnen met het betalen van hoge transfersommen om zo buitenlandse vedetten te lokken. Volgens de gespecialiseerde site Transfermarkt legden Chinese teams deze winter liefst 317 miljoen euro op tafel om bekende voetballers aan te trekken.

Onder meer Ramires (ex-Chelsea), Jackson Martinez (ex-Atletico Madrid) en Alex Teixeira (ex-Shakhtar Donetsk), met een prijskaartje van 50 miljoen de duurste transfer, maakten de switch naar de Chinese competitie. In België kondigde KRC Genk dinsdag het vertrek van Julien Gorius naar Changchun Yatai aan.

Lees ook: een elftal voor China

Scholen

‘In 2016 komen alle spelers naar China om dezelfde reden’, verwijst Sven-Goran Eriksson naar de hoge lonen die buitenlanders er kunnen opstrijken. Hij wijst er anderzijds op dat ook aan de basis heel wat beweegt.

‘Chinese clubs zijn volop bezig met het opstarten van voetbalscholen. Bijna elke dag gaat er ergens een open. Jongens en meisjes ontdekken het voetbal. De sport heeft hier een grote toekomst, daar ben ik van overtuigd.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content