De Poolse tegenstanders van de KAA Gent en KRC Genk

© BELGAIMAGE

KAA Gent en KRC Genk spelen donderdag in de derde voorronde van de Europa League tegen twee Poolse clubs, respectievelijk Jagiellonia Bialystok en Lech Poznan. De belangrijkste informatie over beide ploegen lijsten wij even op.

KAA Gent trekt donderdag naar het uiterste oosten voor de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League. Daar nemen de manschappen van Yves Vanderhaeghe het op tegen Jagiellonia Bialystok, de Poolse nummer twee van de vorige twee seizoenen. De geel-roden zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Opgericht in 1920 door soldaten van een reservebataljon in Bialystok, konden ze zich pas in 2007 stabiel in eerste klasse vestigen. Het budget en de waarde van Jagiellonia zijn de laatste jaren exponentieel gegroeid, waardoor het tegenwoordig de derde ploeg van Polen is, na Legia Warschau en Lech Poznan. Met een budget van 7 miljoen euro blijft de club evenwel wel ruim onder dat van tegenstander AA Gent, dat ruim 44 miljoen als begroting vooropstelt. De trofeeënkast telt momenteel twee prijzen: de Poolse beker en supercup in 2009. Daarnaast staat Jagiellonia ook bekend als een echte volksploeg, die ieder weekend voor een uitverkocht stadion speelt (12.000 toeschouwers). Zelfs in tweede klasse raakte het stadion steeds volledig gevuld.

De Poolse competitie is net als de Jupiler Pro League al enkele speeldagen onderweg. Jagiellonia begon ook dit jaar goed aan de vaderlandse competitie met een 6 op 9. Dit weekend de ploeg nog met 1-0 van Wisla Krakau, waar oude bekende Marcin Wasilewski aan de slag is. KAA Gent moet vooral oppassen voor de nieuwe diepe spits Roman Bezjak, die dit weekend de enige treffer maakte. Een andere blikvanger is vleugelspeler Arvydas Novikovas, die vorig seizoen clubtopschutter werd met negen doelpunten en daarbij nog acht assists gaf. Voor Vadis Odjidja zal het een blij weerzien worden met de Poolse ploeg, want hij scoorde met Legia Warschau nog tegen de rood-gelen. En er is ook een link met KRC Genk. Zo speelde de tweede doelman van Bialystok, Grzegorz Sandomierski, nog een aantal seizoenen bij de Limburgers. Voor Jagiellonia is het nog maar de vijfde Europese campagne in de geschiedenis. De club raakte nooit verder dan de derde voorronde van de Europa League. In de vorige ronde schakelden de Polen Rio Ave uit na een spectaculaire 4-4 in de terugmatch, nadat ze de heenwedstrijd met 1-0 hadden gewonnen.

KRC Genk speelt dan weer tegen Lech Poznan, de tweede ploeg van Polen en vorig seizoen nummer drie in het klassement. De blauw-witten zijn een vaste waarde in de top-5 van het klassement en werden al zevenmaal kampioen en vijfmaal bekerwinnaar. In België is Poznan misschien minder bekend, in Engeland is de club dat allerminst. Toen de Poolse formatie in 2009 op het veld van Manchester City in de groepsfase van de Europa League met 1-3 kwam winnen, vierden de supporters dat met hun rug naar het veld. Sindsdien staat deze viering in Engeland bekend als The Poznan. Schrik dus vooral niet wanneer u plots de Poolse supporters zo ziet vieren.

In de eigen competitie begon Lech Poznan uitstekend met een 9 op 9. Dit weekend was Slask Wroclaw nog een maatje te klein. Het werd 0-1 na een laat doelpunt van nieuwe spits Pedro Tiba. De Portugees kwam deze zomer over van Braga, waar hij vooral uitgeleend werd. Verder is het nog opletten voor die andere spits, de Deen Christian Gytkjaer, die vorig seizoen goed was voor 19 doelpunten. Zou er eindelijk een opvolger voor Robert Lewandowski in de maak zijn bij Poznan? Om beide spitsen beter tot hun recht te laten komen, moet Darko Jevtic de juiste voorzetten trappen. Vorig seizoen was hij nog goed voor acht doelpunten en zeven assists. Poznan bereikte in 2009 en 2011 nog de tweede ronde van de Europa League, maar de laatste jaren hield het al op in de voorrondes. In de vorige ronde elimineerde Poznan het Wit-Russische Sjachtjor Salihorsk.

Het is nu aan KRC Genk en KAA Gent om beide Poolse ploegen weer een halt toe te roepen in de voorrondes. Daarnet is ook al geloot voor de play-offs van de Europa League. Als beide Belgische ploegen zich plaatsen, neemt KAA Gent het daarin op tegen de winnaar van het duel Marioepol – Bordeaux en KRC Genk tegen die van Spartak Subotica – Bröndby IF.

Gert Segers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content