De revival van AS Monaco

© PHOTOPQR/NICE MATIN/MAXPPP

In alle stilte hebben de Monegasken zich na het ontslag van Thierry Henry uit de degradatiezorgen gewerkt.

De rust lijkt te zijn teruggekeerd in het prinsdom na een aantal moeilijke maanden. De comeback van Leonardo Jardim bracht opnieuw structuur in de ploeg. De Monegasken profiteren vandaag van een ongeslagen reeks sinds februari en speelden zich zo een weg uit de degradatiezone. De combinatie tussen ervaring en talent levert eindelijk resultaten op.

De grootste exponent van het recente succes is Gelson Martins. Hij brak niet door bij Atlético Madrid, waar hij sinds deze zomer na het supportersdebacle bij Sporting Lissabon slechts acht matchen speelde. Van die acht stond de Portugees er maar eentje in de basis.

Bij AS Monaco toont de 23-jarige winger waarom hem een mooie toekomst voorspeld wordt. Met een ook steeds sterker wordende Djibril Sidibé in zijn rug, mag Martins zich aanvallend naar hartenlust uitleven. Het leverde hem in acht wedstrijden drie doelpunten en evenveel assists op. Van een succesvolle huur gesproken.

Talent drijft altijd boven

Op de linkerzijde kochten de sportieve bazen van Monaco ook kwaliteit in. De jonge Fodé Ballo-Touré etaleerde zijn potentieel voor Nieuwjaar bij het verrassende LOSC Lille. Die lijn trok hij gewoon door en de linksachter strooit wekelijks met gevaarlijke voorzetten richting de box. Drie assists is zijn voorlopige aandeel in de sterke reeks van zijn nieuwe ploeg.

Wie met plezier profiteert van die gevaarlijke ballen voor doel, is Radamel Falcao. Ondanks zijn gezegende leeftijd van 33, forceert de Colombiaan de laatste weken vaak mee het resultaat. Met vier goals in zes wedstrijden haalt hij opnieuw een hoog niveau. De spits blijkt ook een goeie leermeester voor de jonge Carlos Vinicius. De 22-jarige kwam in de winter over van het Portugese Rio Ave. Hij hielp zijn ploegmaats als Falcao’s vervanger aan een nieuwe zege met zijn eerste doelpunt voor de Monegasken afgelopen weekend tegen LOSC Lille, dat knap tweede staat.

Zo versloegen les rouges et blancs op korte tijd dus de nummer twee maar ook de nummer drie (Olympique Lyon, 2-0) uit de stand. Eind april wacht nog een duel met de autoritaire leider PSG, maar daarvoor staat voor Monaco een belangrijk tweeluik op het programma. Met een 6 op 6 tegen degradatieconcurrenten EA Guingamp en Caen zou het behoud hen niet meer mogen ontsnappen.

Stevige centrale as

Dat het succes bij l’ASM mede gevormd wordt door de financiële slagkracht van de Russische voorzitter Dmitri Rybolovlev is geen geheim. Ondanks de juridische onderzoeken over zijn heimelijke operaties, pompte de ondernemer nog ettelijke miljoenen in de club die hij eigenlijk hoopt te verkopen. Met het aantrekken van Cesc Fàbregas (van Chelsea) en de huurdeal met Leicester City – Adrien Silva kwam en Youri Tielemans vertrok – kon Jardim na januari rekenen op een vernieuwd, ervaren middenveld.

Met doelman Danijel Subasic, verdedigers Kamil Glik en Jemerson, en Aleksander Golovin in een meer aanvallende rol, heeft Monaco een stevige centrale as waar menige club jaloers op zou zijn. Het is veelzeggend dat spelers zoals Naldo (ex-Schalke 04), Diego Benaglio (ex-Wolfsburg) en William Vainqueur (ex-AS Roma en -Standard) tevreden moeten zijn met een plaatsje op de bank.

Ten slotte speelt Rode Duivel Nacer Chadli slechts een minieme rol in het systeem van de trainer. Hij kreeg dan wel een oproepingsbrief in de bus van bondscoach Roberto Martínez, de afgelopen weken moest de winger tevreden zijn met korte invalbeurten. Het valt af te wachten of hij zich in de laatste wedstrijden nog in de gratie kan werken en prestaties à la de WK-match tegen Japan kan herhalen.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content