De tranen van Foppe (video)

© BELGAIMAGE

Op zijn 72ste aanvaardde Foppe de Haan het hoofdtrainerschap bij sc Heerenveen om zijn geliefde club uit het slop te halen. Vlak daarna werd de Nederlander een You Tube-hit dankzij een emotionele persconferentie. Sport/Voetbalmagazine zocht hem op in Friesland.

Foppe de Haan is bij sc Heerenveen bezig aan zijn laatste kunstje. ‘Zijn’ Heerenveen, waar hij de jeugd trainde, technisch manager was en vijftien jaar, gespreid over twee periodes, het eerste elftal uit de anonimiteit leidde. En sinds 21 oktober 2015, na het vertrek van Dwight Lodeweges, is hij opnieuw T1 in Heerenveen.

Foppe de Haan: “Spelers zijn nu meer met zichzelf bezig, terwijl ik vooral op mijn club ben gefocust. Ik ben nochtans een heel aardige man, maar dan botst het. Ik heb ze uitgelegd wie Abe Lenstra was – een icoon -, wat voor club dit is en waarom ik dit doe. Samen met Riemer van der Velde, de voorzitter, hebben we deze club van helemaal onderaan in de eerste divisie naar de Champions League geleid.

“Kampioen konden we niet worden, dus moesten we spektakel bieden. Lekker voetbal, dat droegen we uit, maar de laatste maanden kreeg ik koppijn in de tribune. Matig spel, negatieve sfeer. Er moest iets gebeuren. Dáárom ben ik opnieuw begonnen, niet voor mezelf. Ik heb met mijn vrouw overlegd, natuurlijk, en ze zei: ‘Als je dat graag wil, doe maar.’ Maar als ze haar hart liet spreken, dan wilde ze het natuurlijk niet.

“Die speech heeft geholpen, de spelers beseffen dat ze mekaar nodig hebben om te presteren. ‘Wij’, dát was vroeger de grote kracht van sc Heerenveen. In een interview had ik ooit twee keer het woordje ‘ik’ gebruikt, waarna Riemer in die krant ‘ik’ in het rood had omcirkeld en door ‘wij’ had vervangen.”

Tranen tijdens de persbabbel

Ongeveer een maand na zijn aanstelling als T1 werd Foppe de Haan een You Tube-hit. Dat had het Friese voetbalicoon te danken aan een emotionele persconferentie. Wat heeft hij daar enkele maanden later zelf over te vertellen? “Ik bén emotioneler geworden. Zoals na de wedstrijd tegen Roda JC, toen het op het veld echt goed draaide, en ik tijdens de persconferentie plots volschoot. Ik wilde vertellen dat ik hartstikke blij was dat het weer beter met de club ging en dat ik voelde dat de sfeer aan het verbeteren was, maar ik kreeg het niet uitgelegd. Als je ouder wordt, dan overkomt je dat sneller.”

“Onlangs zond FOX Sports de documentaire Foppe uit, waarin Ruud van Nistelrooy zei dat hij in dat ene seizoen waarin we in Heerenveen samenwerkten zeven stappen tegelijk heeft gezet. Ik zei hem toen dat hij baas over zijn leven was, dat hij meer kon dan hij zelf dacht en zijn grenzen moest verleggen. ‘Ik zie in jou de beste spits van Nederland en misschien wel meer.’ Na Heerenveen had hij nog vijftien trainers, maar dat ene jaar hier vond hij enorm belangrijk. Toen ik Ruud dat hoorde zeggen, kreeg ik het ook weer moeilijk. (lacht) Een trainer moet er voor zijn spelers zijn, dát is mijn verhaal.”

Toekomstplannen

Wat volgt er na deze laatste opdracht als ‘redder’ van Heerenveen? De Haan: “Op het einde van het seizoen ben ik er helemaal klaar mee. Ik heb dat nog gezegd, ja, maar zelfs mocht het opnieuw minder lopen, dan begin ik er niet meer aan.”

“Ik wil golfen, wandelen of fietsen, samen met mijn vrouw. Dingen die we een leven lang niet samen gedaan hebben. Ik heb een fantastische vrouw die me alles gunt, maar als ik haar ’s morgens een kusje geef, dan zegt ze wel: ‘Nu ben ik weer de hele dag alleen.’ Dat wil ik niet meer.”

(Chris Tetaert)

Lees de volledige monoloog van Foppe de Haan in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content