Slavko Kljestan, de vader van de Amerikaanse middenvelder van Anderlecht Sacha Kljestan, werd geboren op een Servische boerderij in het voormalige Joegoslavië.

Omdat zijn autoritaire vader hem verbood te voetballen en hem sloeg wanneer hij het toch deed, ontvluchtte Slavko als veertienjarige het ouderlijke huis.

Hij vond werk in een meubelfabriek in Sarajevo en beproefde zijn voetbalgeluk als semiprofessional bij NK Celik.

In 1980 bezocht hij zijn zus in Vancouver. Een verzoek om een permanente verblijfsvergunning werd hem geweigerd door zowel de Canadese als de Amerikaanse overheid. Ook een poging om de grens met de VS over te steken mislukte.

Bij een nieuwe poging verborg hij zich in de koffer van de wagen. Het plan lukte en Slavko nam afscheid van zijn vrienden die rechtsomkeer maakten.

Al liftend bereikte hij Los Angeles, waar hij vanuit een publieke telefooncel alle Servisch en Kroatisch klinkende namen uit het telefoonboek begon op te bellen.

Ene Radko Miric geloofde zijn oren niet: dé Slavko Kljestan van NK Celik? Anderhalf uur later zat de illegale immigrant bij Miric thuis in de woonkamer en liet er zich door diens trotse zonen door de knipselmappen over het Joegoslavische voetbal leiden.

Miric bezorgde Slavko werk en drie jaar later trouwde hij met Kim. Binnen de kortste keren raakte zij zwanger van hun eerste zoon Gordon. Daarna volgden Sacha en een dochter, Vanessa.

Op zijn linker onderarm draagt Sacha een tattoo met de initialen van hun voornamen: VGSK.

(JHA)

Slavko Kljestan, de vader van de Amerikaanse middenvelder van Anderlecht Sacha Kljestan, werd geboren op een Servische boerderij in het voormalige Joegoslavië. Omdat zijn autoritaire vader hem verbood te voetballen en hem sloeg wanneer hij het toch deed, ontvluchtte Slavko als veertienjarige het ouderlijke huis. Hij vond werk in een meubelfabriek in Sarajevo en beproefde zijn voetbalgeluk als semiprofessional bij NK Celik. In 1980 bezocht hij zijn zus in Vancouver. Een verzoek om een permanente verblijfsvergunning werd hem geweigerd door zowel de Canadese als de Amerikaanse overheid. Ook een poging om de grens met de VS over te steken mislukte. Bij een nieuwe poging verborg hij zich in de koffer van de wagen. Het plan lukte en Slavko nam afscheid van zijn vrienden die rechtsomkeer maakten. Al liftend bereikte hij Los Angeles, waar hij vanuit een publieke telefooncel alle Servisch en Kroatisch klinkende namen uit het telefoonboek begon op te bellen. Ene Radko Miric geloofde zijn oren niet: dé Slavko Kljestan van NK Celik? Anderhalf uur later zat de illegale immigrant bij Miric thuis in de woonkamer en liet er zich door diens trotse zonen door de knipselmappen over het Joegoslavische voetbal leiden. Miric bezorgde Slavko werk en drie jaar later trouwde hij met Kim. Binnen de kortste keren raakte zij zwanger van hun eerste zoon Gordon. Daarna volgden Sacha en een dochter, Vanessa. Op zijn linker onderarm draagt Sacha een tattoo met de initialen van hun voornamen: VGSK. (JHA)