De wederopstanding van Oranje? ‘De puzzelstukjes vallen in elkaar’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In tegenstelling tot de Rode Duivels plaatste Nederland zich in extremis wél voor de Final Four van de Nations League, in een groep met de laatste twee wereldkampioenen Frankrijk en Duitsland. De wederopstanding van Oranje? ‘Deze gouden generatie zal op de komende toernooien weer een titelkandidaat worden,’ voorspelt Aad de Mos.

De Nederlandse media waren overwegend lovend voor het nationale elftal, dat zich – weliswaar met een flinke dosis geluk – in Duitsland (2-2) verzekerde van het finaletoernooi van de Nations League. Daar strijden ze in juni samen met de andere groepswinnaars in de A-divisie Zwitserland, Portugal en Engeland om de eerste Nations League-zege. ‘Met de fris- en fruitigheid bij Oranje heroverde het team de harten van de Nederlandse voetballiefhebbers,’ klonk het in De Telegraaf. ‘Een wonderlijke, memorabele voetbalavond,’ besloot het Algemeen Dagblad.

Onze noorderburen lijken onder bondscoach Ronald Koeman, die begin dit jaar Dick Advocaat opvolgde, uit het dal geklommen waarin ze zich de voorbije jaren bevonden, met het missen van Euro 2016 en het WK 2018. In de Nations League werd de voorbije weken thuis overtuigend gewonnen van Duitsland (3-0) en Frankrijk (2-0). De oefeninterland in en tegen België in oktober eindigde op 1-1, maar het moet gezegd worden dat vooral de Rode Duivels daar blij mee mochten zijn.

Gouden generatie

De Nations League is voor dit jonge team een welgekomen geschenk

Aad de Mos

Volgens analist Aad de Mos is de grote wederopstanding van Oranje ingezet. ‘Deze ploeg beschikt over een zeer talentrijke generatie, die nog mooie resultaten zal neerzetten,’ voorspelt hij aan Sport/Voetbalmagazine. ‘De Nations League is voor dit jonge team ook een welgekomen geschenk, met matchen met inzet waarin ze ervaring kunnen opdoen. Ze hebben in Duitsland wat geluk gehad, maar dat dwing je ook af.

‘Koeman en zijn staf hanteren een goede manier van spelen. Ze anticiperen ook goed op situaties, zoals maandag met één op één achteraan, de backs en de spitsen hoog. En dan heb je geluk dat de ballen goed vallen. Tegen de Duitsers waren ze heel goed op de counter, tegen de Fransen vorige week waren ze dan weer heel dominant, samen druk zettend. Er is ook een plan als ze achter staan. En ze zijn minder afhankelijk van individuen dan de Rode Duivels.’

Jasper Cillessen
Jasper Cillessen© Belga Image
De clubs helpen het nationale team vooruit en omgekeerd helpt Oranje de clubs.

Aad de Mos

Volgens De Mos vallen de puzzelstukjes in elkaar bij Oranje. ‘Dit team is een gouden generatie, jongens die geboren zijn in dezelfde periode en van wie de meesten een goede opleiding kregen bij Ajax en PSV. Twee clubs die het niet toevallig ook weer goed doen in de Champions League. Zo is het altijd geweest met Nederland: de clubs helpen het nationale team vooruit en omgekeerd helpt Oranje de clubs. Met Jasper Cillessen heb je een uitstekende doelman – anders speel je niet bij Barcelona – maar ook Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn absolute wereldtop.

Favoriet

Nederland is nu de topfavoriet om de eerste Nations League te winnen, zegt De Mos. ‘Als je Duitsland en Frankrijk klopt, dan maak je de meeste kans. Ze zijn voetballend ook veel beter dan de andere drie finalisten. Maar dat betekent nog niet dat je ook wint – kijk naar de arrogantie waarmee de Belgen onderuit gingen in Zwitserland. Ze moeten met hun twee voeten op de grond blijven. Het was ook duidelijk dat ze veel moeite hadden met de 3-4-3 van Duitsland.

‘Maar ik voorspel dat dit Oranje op de komende grote toernooien weer een titelkandidaat wordt. Samen met Duitsland, dat met een nieuwe generatie de Confederations Cup won, en nog altijd Frankrijk. De Rode Duivels lijken op basis van leeftijd af te haken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content