Zo. De eerste opdracht is volbracht. De kwalificaties overleven, en dan zien we wel, klonk het de voorbije weken uit de monden van veel Duivels. Dat overleven is gebeurd, met twee zeges en een - fel becommentarieerde - nederlaag. Twee zeges waarin twee keer de nul werd gehouden, de onrust die er voor het tornooi was over de verdediging, en de lange zoektocht naar wat stabiliteit daar, mag even in de kast. Tenminste: de onrust over de laatste lijn, met een scherpe Vermaelen, een attente (knap hoe hij zich na die misser tegen Italië herpakte) Alderweireld en een op dit niveau behoorlijk debuterende Meunier.

Problemen

Maar in de lijn daarvoor zit het nog steeds niet goed. Ook tegen de stugge Zweden niet. Tegen een ploeg die met twee spitsen speelt (Italië, Zweden) kwamen de Belgen steeds in de problemen door de afhakende man, en de lopende middenvelders die moeilijk werden opgepikt. Communicatiefouten, te grote afstand tussen verdediging en middenveld, onvoldoende aansluiten (naar achter) van het vooral op aanvallen gerichte kwartet De Bruyne-Carrasco-Hazard-Lukaku. Het was bijwijlen een zootje. Gelukkig kon een attente Courtois erger voorkomen en gunde de scheidsrechter Zlatan in zijn laatste interland geen goal. Het had er anders - met de winst van Ierland tegen Italië-B - nog benard kunnen uitzien.

Tussen outsiders

Inmiddels heeft de realiteit van dit tornooi voor een zeer vreemde tabel gezorgd. Aan de ene kant zitten alle groten. Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland. Zij moeten mekaar onderweg elimineren, dat belooft boeiend te worden. Vanaf maandag al, met Spanje-Italië, die winnaar mag dan zaterdag in Bordeaux Duitsland partij geven.

Aan de andere kant zitten de outsiders. Kroatië. Wales. Polen. Hongarije. En dus ook België. De Hongaren worden zondag in Toulouse de eerste tegenstanders op weg naar wat voor Belgen een zeer mooie ko-fase kan worden. Zeker, ze wonnen hun groep, de Hongaren, en ze toonden zich trefzeker tegen Portugal. Maar haalbaar voor de Duivels? Zeker. Vervolgens een replay van de kwalificaties, een duel tegen Wales. In een 3-4-2-1, opletten voor de Belgen. Traint Wilmots tussen zondag (Toulouse) en vrijdag (in Lille, vlakbij de thuishaven) op een verdediging met drie? Afwachten. En daarna leidt de weg misschien wel naar Lyon, een halve finale op woensdag. We rekenen ons nog niet rijk, maar de weg ligt breed open naar een match waarin alles kan. Al zal er tussen nu en zondagavond 21 uur toch een en ander moeten worden doorgesproken over de defensieve organisatie op het middenveld in balverlies. Want tegen Zweden leek dat nergens op. Tegen Italië al evenmin. Er is studiewerk voor de boeg.

Zo. De eerste opdracht is volbracht. De kwalificaties overleven, en dan zien we wel, klonk het de voorbije weken uit de monden van veel Duivels. Dat overleven is gebeurd, met twee zeges en een - fel becommentarieerde - nederlaag. Twee zeges waarin twee keer de nul werd gehouden, de onrust die er voor het tornooi was over de verdediging, en de lange zoektocht naar wat stabiliteit daar, mag even in de kast. Tenminste: de onrust over de laatste lijn, met een scherpe Vermaelen, een attente (knap hoe hij zich na die misser tegen Italië herpakte) Alderweireld en een op dit niveau behoorlijk debuterende Meunier.Maar in de lijn daarvoor zit het nog steeds niet goed. Ook tegen de stugge Zweden niet. Tegen een ploeg die met twee spitsen speelt (Italië, Zweden) kwamen de Belgen steeds in de problemen door de afhakende man, en de lopende middenvelders die moeilijk werden opgepikt. Communicatiefouten, te grote afstand tussen verdediging en middenveld, onvoldoende aansluiten (naar achter) van het vooral op aanvallen gerichte kwartet De Bruyne-Carrasco-Hazard-Lukaku. Het was bijwijlen een zootje. Gelukkig kon een attente Courtois erger voorkomen en gunde de scheidsrechter Zlatan in zijn laatste interland geen goal. Het had er anders - met de winst van Ierland tegen Italië-B - nog benard kunnen uitzien.Inmiddels heeft de realiteit van dit tornooi voor een zeer vreemde tabel gezorgd. Aan de ene kant zitten alle groten. Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland. Zij moeten mekaar onderweg elimineren, dat belooft boeiend te worden. Vanaf maandag al, met Spanje-Italië, die winnaar mag dan zaterdag in Bordeaux Duitsland partij geven.Aan de andere kant zitten de outsiders. Kroatië. Wales. Polen. Hongarije. En dus ook België. De Hongaren worden zondag in Toulouse de eerste tegenstanders op weg naar wat voor Belgen een zeer mooie ko-fase kan worden. Zeker, ze wonnen hun groep, de Hongaren, en ze toonden zich trefzeker tegen Portugal. Maar haalbaar voor de Duivels? Zeker. Vervolgens een replay van de kwalificaties, een duel tegen Wales. In een 3-4-2-1, opletten voor de Belgen. Traint Wilmots tussen zondag (Toulouse) en vrijdag (in Lille, vlakbij de thuishaven) op een verdediging met drie? Afwachten. En daarna leidt de weg misschien wel naar Lyon, een halve finale op woensdag. We rekenen ons nog niet rijk, maar de weg ligt breed open naar een match waarin alles kan. Al zal er tussen nu en zondagavond 21 uur toch een en ander moeten worden doorgesproken over de defensieve organisatie op het middenveld in balverlies. Want tegen Zweden leek dat nergens op. Tegen Italië al evenmin. Er is studiewerk voor de boeg.