De WK-selecties: opvallende cijfers

© Belga Image

Zowel Engeland als Saudi-Arabië doet het in Rusland met 23 spelers die allemaal in de eigen competitie onder contract liggen. Van alle 736 spelers verdienen er maar liefst 124 hun brood in Engeland, dat is meer dan 1 op 6.

Engeland en Saudi-Arabië zijn de enige twee landen die al hun spelers uit hun eigen competitie halen. Bij de Saudiërs keren Fahad al-Muwallad, Yahya al-Shehri en Salem al-Dawsari na vier maanden in Spanje, bij respectievelijk Levante, Leganes en Villarreal, terug naar hun club in Saudi-Arabië. Hun verblijf in Spanje kwam er na een overeenkomst tussen Saudi-Arabië en La Liga om hen er ervaring te laten opdoen met het oog op het WK.

Van de 23 Russen spelen er 2 in het buitenland, Club Brugge-doelman Vladimir Gaboelov en middenvelder Denis Tsjerisjev van Villarreal. Daarna volgen Spanje met 17 op 23, Duitsland neemt 15 spelers uit de Bundesliga mee.

Zweden en Senegal nemen dan weer niemand uit hun eigen competitie mee. Eén plaats hoger op de ‘ranking’ staat België: Leander Dendoncker is de enige Rode Duivel in Rusland die in de Jupiler Pro League speelt. Ons land staat daarmee naast IJsland, Nigeria en Zwitserland.

IJsland, Nigeria en Panama halen hun 23 spelers uit maar liefst 13 verschillende landen.

Van de favorieten voor de wereldtitel scoren Argentinië en Brazilië het slechtst, hun selecties tellen elk slechts drie spelers die in eigen land voetballen. De Franse bondscoach Didier Deschamps neemt 9 spelers uit de Ligue 1 mee, de Portugees Fernando Santos slechts 5 uit de Primeira Liga.

Overzicht:

Engeland 23

Saudi-Arabië 23

Rusland 21

Spanje 17

Duitsland 15

Zuid-Korea 12

Frankrijk 9

Iran 9

Egypte 8

Japan 8

Mexico 8

Costa Rica 6

Tunesië 6

Peru 5

Portugal 5

Polen 4

Argentinië 3

Australië 3

Brazilië 3

Colombia 3

Denemarken 3

Panama 3

Servië 3

Kroatië 2

Marokko 2

Uruguay 2

België 1

IJsland 1

Nigeria 1

Zwitserland 1

Senegal 0

Zweden 0

Competities

De 32 selecties voor het WK tellen in totaal 736 spelers, die in 52 verschillende landen aantreden. Maar liefst 124 spelers verdienen hun brood in Engeland, dat is meer dan één WK-ganger op zes.

De top vijf wordt weinig verrassend ingenomen door de vijf belangrijkste Europese kampioenschappen. Na Engeland volgen Spanje (79), Duitsland (67), Italië (57) en Frankrijk (40). In de top tien treffen we met Saudi-Arabië (33) en Mexico (22) slechts twee niet-Europese landen aan.

België staat met 16 spelers op de twaalfde plaats. Daarmee staat ons land net voor Nederland, dat 15 spelers naar het WK stuurt.

De Chinese competitie levert 8 spelers. België is met Yannick Carrasco (Dalian Yifang) en Axel Witsel (Tianjin Quanjian) samen met Nigeria het land dat het grootste aantal spelers uit China meeneemt.

Clubs

De best vertegenwoordigde club is de Engelse kampioen Manchester City, die maar liefst 16 WK-gangers naar Rusland stuurt. Dat zijn naast de 4 Engelsen Fabian Delph, John Stones, Kyle Walker en Raheem Sterling ook de Spanjaard David Silva, de Fransman Benjamin Mendy, de Argentijnen Nicolas Otamendi en Sergio Agüero, de Brazilianen Ederson, Danilo, Fernandinho en Gabriel Jesus, de Duitser Ilkay Gündogan, de Portugees Bernardo Silva en natuurlijk onze Vincent Kompany en Kevin De Bruyne.

Enkel in groep A (Rusland, Uruguay, Saudi-Arabië en Egypte) en groep H (Polen, Colombia, Japan en Senegal) is geen speler van Manchester City actief).

Na Man City volgen Real Madrid (15 WK-gangers), FC Barcelona (14), Tottenham (12), Paris Saint-Germain (12), Manchester United (11), Bayern München (11) en Juventus (11) ondanks de afwezigheid van Italië.

Spelers

De oudste speler op het WK is de Egyptische doelman Essam El-Hadary, woensdag nog in doel tegen de Rode Duivels. Op zijn 45e kan hij de Colombiaan Fardy Mondragon, die vier jaar geleden in Brazilië 43 jaar was, van de troon stoten in Rusland als oudste speler die in actie kwam op een WK. De doelman van het Saudische Al Taawoun is zelfs ouder dan bondscoach Roberto Martinez.

El-Hadary is dan ook de meest ervaren speler op het WK, met 158 caps voor Egypte. Hij gaat de Spanjaard Sergio Ramos (151), de Portugees Cristiano Ronaldo (149) en de Mexicaan Rafael Marques vooraf. De Argentijn Javier Mascherano (beiden 143) vervolledigt de top vijf.

De jongste speler op het WK is de Australiër Daniel Arzani. De spits van Melbourne City werd geboren op 4 januari 1999 en werd dus dit jaar 19.

De jongste selectie is die van Nigeria , met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en 337 dagen.heeft met 25 jaar en 337 dagen, terwijl Costa Rica de oudste selectie afvaardigt: gemiddeld 29 jaar en 203 dagen.

Partner Content