Dembélé en Coutinho: waar voor hun geld?

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

105 en 120 miljoen euro. Dat waren de transfersommen die FC Barcelona op tafel legde voor respectievelijk Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho. Maken zij de verwachtingen waar?

Lang rond de pot draaien is niet nodig, het antwoord is: nee.

Als je weet dat Ousmane Dembélé (21) en Philippe Coutinho (26) in augustus 2017 en in januari 2018 gehaald zijn om het vertrek van Neymar en Andrés Iniesta op te vangen, dan kunnen we rustig stellen dat dat voorlopig niet gelukt is.

Dat zie je meteen al aan hun aantal speelminuten. Van de 72 matchen die FC Barcelona speelde in de competitie en de Champions League sinds Dembélé in Catalonië belandde, maakte hij slechts in 4 (!) wedstrijden de negentig minuten vol.

Zijn nonchalante levenswandel, waarmee hij al herhaaldelijk het nieuws haalde, heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Het leverde hem ook al een paar keer een plaats op de bank op. Vorig seizoen miste de Fransman bijna de helft van de matchen door blessures.

Zijn 4 goals en 7 assists in La Liga en de CL samen waren een schrale troost. Dit seizoen gaat het beter, met nu al 9 goals en 4 assists in de twee belangrijkste competities, maar een kus van de juffrouw heeft hij nog altijd niet verdiend.

Het rapport van Coutinho is iets beter: van de 46 competitie- en CL-wedstrijden waarin hij had kúnnen spelen sinds zijn komst (vorig seizoen mocht hij niet meedoen in de Champions League), maakte hij er 13 vol. Waar hij vorig seizoen nog behoorlijk presteerde (8 goals en 5 assists), lijkt hij nu het spoor bijster.

Sergio Busquets gaf onlangs na een match toe dat Coutinho ‘vertrouwen en ritme mist’. De Braziliaan lijkt zich gewoonweg niet goed aan te passen aan het eentijdsvoetbal van FC Barcelona. Hij houdt de bal te vaak bij zich en kiest liever voor de dribbel dan voor de combinatie. De rol van Iniesta lijkt hij daardoor voorlopig niet aan te kunnen.

Coutinho’s probleem is dat hij zich ook een rij hoger, op de positie van Neymar, niet lekker in zijn vel voelt. Jon Aspiazu, assistent-coach, liet zich al ontvallen dat Dembélé de Braziliaan heeft voorbijgestoken in de pikorde, maar hij voegde er snel aan toe dat Coutinho in de rest van het seizoen nog belangrijk zal zijn.

Wait and see.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content