Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Volgens het blad waren de chef van het comité, voetballegende Franz Beckenbauer, en ook huidig bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach, op de hoogte.

Adidasbaas Dreyfus, ook voormalig hoofdaandeelhouder van Standard Luik, schoot het geld in 2000 voor, en vorderde het bedrag, toen omgerekend tot 6,7 miljoen euro, anderhalf jaar voor het begin van het WK terug.

Het geld werd geboekt als een Duitse bijdrage aan een Fifa-gala, dat later werd afgezegd. Het kwam via een tussenstation bij Dreyfus terecht.

Aziaten

Volgens Der Spiegel werd het geld gebruikt om vier Aziatische stemmen over de streep te halen. Die 4 Aziatische vertegenwoordigers stemden in juli 2000 samen met de Europese landen ten voordele van het Duits bod. Uiteindelijk haalde Duitsland het met 12 stemmen tegen 11 van Zuid-Afrika, bij een ook verrassende onthouding van Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse vertegenwoordiger, Charles Dempsey, had de opdracht gekregen om Zuid-Afrika te ondersteunen, nadat Engeland was afgevallen, maar hij negeerde zijn opdrachtgevers. Demspey is intussen overleden.

Eerder dit jaar berichtte Die Zeit dat de toenmalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder een wapenlevering aan Saudi-Arabië goedkeurde, waarna de vertegenwoordiger van dat land een week later het Duitse WK-bod ondersteunde.

FIFA stelt onderzoek in

"Dit zijn heel ernstige beschuldigingen", luidde de eerste reactie van FIFA. "Ze zullen nagetrokken worden binnen een al lopend onafhankelijk intern onderzoek."

De Duitse voetbalbond ontkent formeel dat er bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland onregelmatigheden gebeurden en kwam volgens Belga vrijdag plots zelf met de resultaten van een eigen onderzoek op de proppen. Dat onderzoek leverde geen verdachte feiten op. Wel stootte men op een betaling van 6,7 miljoen euro die in 2005 aan de FIFA werd overgemaakt, maar "die heeft niets te maken met de toewijzing van het WK bijna vijf jaar eerder", schrijft men in een mededeling. De toekenning van het geld voor een "cultureel programma van de FIFA wordt nog onderzocht".

De bond noemt de aantijgingen in Der Spiegel "totaal ongegrond".

Drie van de vier Aziatische vertegenwoordigers die nog in leven zijn, weigerden commentaar.

(RR)

Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.Volgens het blad waren de chef van het comité, voetballegende Franz Beckenbauer, en ook huidig bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach, op de hoogte.Adidasbaas Dreyfus, ook voormalig hoofdaandeelhouder van Standard Luik, schoot het geld in 2000 voor, en vorderde het bedrag, toen omgerekend tot 6,7 miljoen euro, anderhalf jaar voor het begin van het WK terug.Het geld werd geboekt als een Duitse bijdrage aan een Fifa-gala, dat later werd afgezegd. Het kwam via een tussenstation bij Dreyfus terecht.Volgens Der Spiegel werd het geld gebruikt om vier Aziatische stemmen over de streep te halen. Die 4 Aziatische vertegenwoordigers stemden in juli 2000 samen met de Europese landen ten voordele van het Duits bod. Uiteindelijk haalde Duitsland het met 12 stemmen tegen 11 van Zuid-Afrika, bij een ook verrassende onthouding van Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse vertegenwoordiger, Charles Dempsey, had de opdracht gekregen om Zuid-Afrika te ondersteunen, nadat Engeland was afgevallen, maar hij negeerde zijn opdrachtgevers. Demspey is intussen overleden.Eerder dit jaar berichtte Die Zeit dat de toenmalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder een wapenlevering aan Saudi-Arabië goedkeurde, waarna de vertegenwoordiger van dat land een week later het Duitse WK-bod ondersteunde. "Dit zijn heel ernstige beschuldigingen", luidde de eerste reactie van FIFA. "Ze zullen nagetrokken worden binnen een al lopend onafhankelijk intern onderzoek." De Duitse voetbalbond ontkent formeel dat er bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland onregelmatigheden gebeurden en kwam volgens Belga vrijdag plots zelf met de resultaten van een eigen onderzoek op de proppen. Dat onderzoek leverde geen verdachte feiten op. Wel stootte men op een betaling van 6,7 miljoen euro die in 2005 aan de FIFA werd overgemaakt, maar "die heeft niets te maken met de toewijzing van het WK bijna vijf jaar eerder", schrijft men in een mededeling. De toekenning van het geld voor een "cultureel programma van de FIFA wordt nog onderzocht".De bond noemt de aantijgingen in Der Spiegel "totaal ongegrond". Drie van de vier Aziatische vertegenwoordigers die nog in leven zijn, weigerden commentaar.(RR)