Diamanti trapt Italië naar halve finales Euro 2012

© AFP

Squadra Azzurra verslaat Engeland in eerste strafschoppenreeks van toernooi.

Italië heeft zich als vierde en laatste land geplaatst voor de halve finales van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Het versloeg Engeland na het nemen van strafschoppen met 2-4. Na 90 minuten was het nog 0-0 en ook de verlengingen brachten geen uitsluitsel.

Beide teams gingen met een open vizier van start en dat uitte zich in een karrenvracht aan kansen. Italië domineerde op het middenveld, de tandem Pirlo-Montolivo zorgde voor de aanvoer naar Cassano en Balotelli. Scoren lukte echter niet voor de Italianen, ondanks mogelijkheden voor De Rossi, Balotelli (3x) en Cassano.

Aan Engelse zijde zorgden Welbeck en Rooney voor dreiging, maar ‘The Three Lions’ mochten blij zijn met de 0-0 ruststand.

Hetzelfde scenario ontwikkelde zich na de pauze. Italië stormde richting de kooi van Hart, uitstekende kansen voor Balotelli, De Rossi en Montolivo leverden echter geen doelpunt op.

De Engelsen konden gaandeweg de tweede helft het evenwicht herstellen. In de slotfase was de beste kans nog voor Rooney.

Strafschoppen

Voor de eerste keer op dit toernooi werd er in 90 minuten echter niet gescoord, waardoor verlengingen uitsluitsel moesten brengen. In de verlengingen scoorde Nocerino dan toch, zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Strafschoppen dus, en daarin toonde Italië zich koelbloediger. Young en Cole misten voor Engeland, Diamanti maakte het rustig af.

Duitsland wacht

Donderdag wacht Duitsland in de halve finale. In de andere halve finale nemen Spanje en Portugal het woensdag tegen mekaar op.

De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli was in de wolken na de zege tegen Engeland. “We hebben vandaag heel wat karakter en teamgeest getoond en we zijn dan ook meer dan gelukkig met de kwalificatie. Duitsland is wel favoriet in de halve finales.”

In die halve finales kan Prandelli donderdag geen beroep doen op verdediger Christian Maggio. Die liep zondag tegen zijn tweede gele kaart van het toernooi aan en is geschorst voor de wedstrijd tegen de Mannschaft. (Belga/KVDA)