Dick Advocaat hoopt op kans bij Feyenoord

© VI Images / Tom Bode Multimedia

De 71-jarige coach is bezig aan zijn laatste maanden bij FC Utrecht, maar wil niet van ophouden weten.

In september vorig jaar begon hij aan zijn missie in studentenstad Utrecht, als opvolger voor het doorgestuurde clubicoon Jean-Paul de Jong. Maar Dick Advocaat, die lang de optie openhield om zijn bestaande contract te verlengen, liet begin januari aan het bestuur van FC Utrecht weten dat hij toch zou stoppen. ‘Ik gaf aan dat het voor hen beter is als de club kiest voor een langetermijnvisie’, oordeelde de voormalige Nederlandse bondscoach toen. Met John van den Bron (nu nog AZ, ex-RSC Anderlecht) werd die optie ondertussen al gevonden in Stadion Galgenwaard.

‘Ik zal mijn uiterste best doen om met Utrecht de play-offs te halen, met als ultieme doel Europees voetbal’, bevestigde Advocaat, die wel lijkt te zijn gezegend met de eeuwige jeugd. Na twintig speeldagen prijkt zijn ploeg met 28 punten op de zesde plaats, waarbij de kloof met AZ (vierde, 34) en Vitesse (vijfde, 30) beperkt is.

Spelers beter maken

De pensioengerechtigde coach, een echt voetbaldier, straalt als vanouds. Want de afgelopen maanden slaagde Advocaat erin om spelers individueel beter te maken, waardoor ook het collectief er baat bij had, door zijn profs een aai te geven of verbaal eens stevig op hun nummer te zetten. Met andere woorden, de stijl waarmee de vaak nors ogende nestor vaak succes oogstte in het verleden.

‘Ik heb niet zoveel tijd meer. Binnenkort moet ik kiezen tussen het hart en mijn verstand’, beseft Advocaat. Maar Foppe de Haan was ook al in de zeventig, toen hij nog één keer terugkeerde als coach bij Heerenveen. Zijn vrouw had vetorecht, opperde De Haan destijds. ‘Daar zit ik dicht tegenaan’, lacht Advocaat de suggestie graag weg.

Tussenpaus bij Feyenoord?

Want hij broedt nog op een (ultiem) plannetje. Giovanni van Bronckhorst (43), die vorig jaar Feyenoord voor het eerst aan de titel hielp sinds 1999, stopt aan het eind van dit seizoen in Rotterdam-Zuid. De oud-international, die ook de KNVB-beker veroverde in 2018 en tweemaal de Johan Cruijff Schaal won, besliste dat eind januari. Een van de vijf gevolgde pistes, naast die van Henk Fraser, Alfred Schreuder, Frank Wormuth en Louis van Gaal, is Dick Advocaat.

Zijn hoofdtroef? Ervaring, plus het feit dat hij ‘Gio’ van half februari tot en met mei 2016 als adviseur diens eerste grote sportieve crisis hielp te bestrijden. Dat vergat technisch directeur Martin van Geel niet. Bovendien kan De Kleine Generaal nog altijd spelers raken met zijn discours.

Clubicoon Dirk Kuijt zou de veldtrainingen kunnen leiden en opvolgen, met Advocaat als mentor en tussenpaus. Alleen is de vraag of hij nog wel een heel seizoen aan het roer wil blijven. Bovendien heeft Advocaat de stempel meer een resultaatcoach te zijn dan een echte bouwer aan een succesvol elftal. Maar de hoop blijft bestaan, ook zijn ambitie blijft intact. Het vuur in Advocaat blijft altijd smeulen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content