Dirk Kuyt ‘schrikt van omkoping in Turkije’

© Belga

Van de 380 voetbalwedstrijden in Europa die de voorbije jaren mogelijk vervalst werden volgens Europol, zijn er 79 uit Turkije.

Van de 380 voetbalwedstrijden in Europa die de voorbije jaren mogelijk vervalst werden volgens Europol, zijn er 79 uit Turkije. De Nederlandse spits Dirk Kuyt speelt sinds de zomer van 2012 bij Fenerbahçe en reageert verrast op dat hoge aantal.

‘Als ik daaraan denk, keert mijn maag’, zei de Nederlandse international in de Nederlandse pers. ‘Ik heb zelf nooit het gevoel gekregen dat zulke dingen gebeuren.’

Opmerkelijk: onder de 380 verdachte wedstrijden zijn twee Champions League-duels, waaronder één in Engeland tijdens de afgelopen drie à vier jaar. Volgens sommige berichten zou het gaan om Liverpool – Debrecen (1-0) in de groepsfase van de Champions League in 2009. Kuyt maakte toen het enige doelpunt.

‘Score had veel hoger moeten oplopen’

Volgens de Nederlandse onderzoeksjournalist Tom Knipping van Voetbal International is er door de Hongaarse speurders onderzoek gevoerd naar die wedstrijd. ‘Er waren aanwijzingen dat de score veel hoger had moeten oplopen, maar er waren destijds geen bewijzen van echte omkoping.’

Debrecendoelman Vukasin Poleksic, die er nog steeds onder de lat staat, zou betaald geweest zijn om meer dan twee doelpunten door te laten.

Bovendien werd de doelman kort daarna voor twee jaar geschorst, toen hij naliet de groep criminelen aan te geven die hem in de aanloop naar de groepswedstrijd tegen Fiorentina (4-3 voor de Italianen) vroegen om de wedstrijd te beïnvloeden.

Kuyt: ‘Het gebeurt dus blijkbaar zelfs in wedstrijden in de Champions League, waarin de belangen toch zo groot zijn. Ik kan me niet voorstellen dat voetballers doen wat zo’n mensen willen. Het is heel belangrijk dat er snel duidelijkheid komt en dat de organisaties die hierachter zitten, gestopt worden.’ (SC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content