Discriminatie van Indiërs in het Engels voetbal

© BELGAIMAGE

De huidige Engelse ploeg staat bekend om haar culturele diversiteit. Spelers uit alle voormalige Britse kolonies hebben hun weg gevonden naar de Three Lions, maar Indiase Britten ontbreken voorlopig.

Raheem Sterling en Ashley Young hebben Jamaicaanse roots, Dele Alli is van Nigeriaanse origine en Fabian Delph komt uit Guyana. De Engelse nationale ploeg, net zoals onze Rode Duivels, wordt niet onterecht geroemd om haar etnische verscheidenheid.

Maar wie ontbreekt daarin? Indiërs en bij uitbreiding Zuid-Aziaten. In 146 jaar internationaal voetbal speelde geen enkele Brit van Indiase origine voor de Three Lions. En slechts 0,2 procent van de voetballers die uitkomen in de vier hoogste Engelse klassen, zijn Britten met Indiase roots.

Nochtans was India de grootste kolonie van Engeland en is 59 procent van de niet-blanke Engelse bevolking van Indiase origine. Daarmee vormen ze 6,8 procent van de gehele Engelse populatie.

Carrière

Dat gebrek valt te wijten aan zowel de Indiase als de Engelse bevolking. Zo is de Indiase mentaliteit gericht op carrière maken en daar valt voetbal niet onder. Ouders steunen hun kinderen niet in hun sportieve carrières, waardoor die zich al snel geïsoleerd voelen en hun droom vroegtijdig opbergen.

De Engelse supporters van hun kant, viseerden de Indiase Britten, die volgens hen niet thuishoorden op een voetbalveld. Indiërs moesten nu eenmaal cricket spelen en bovendien waren ze zogezegd te klein voor topvoetbal.

De FA, de Engelse voetbalbond, zag de sluimerende discriminatie in en besloot in 2015 een programma in te voeren dat tegen 2020 veel meer Indiase of Aziatische spelers toegang moet geven tot de voetbalsport.

In samenwerking met de Aziatische gemeenschappen in de verschillende steden werd dat idee uitgewerkt, waardoor in 2018 al meer dan 50.000 spelers (jongens en meisjes) hun weg naar het veld hadden gevonden. Ondertussen zien Indiërs voetbal ook steeds meer als een volwaardig beroep en op de jeugdvelden duikt minder discriminatie op langs de kant van de Britten.

Het belangrijkste is misschien wel het scoutingsysteem, waarin nu ook Indiase Britten hun weg naar de hogere klassen vinden. Zo speelt Yan Dhanda (19) dit seizoen in de Championship bij Swansea City.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content