Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera
Redacteur Knack.be en Sportmagazine.be
Opinie

02/07/14 om 10:44 - Bijgewerkt om 12:45

Divock Origi en Romelu Lukaku: het grote gelijk van Marc Wilmots

Sterke wedstrijd alweer van revelatie Divock Origi, de door velen afgeschreven Romelu Lukaku wordt matchwinnaar in de thriller tegen de VS. Bondscoach Marc Wilmots krijgt weleens het verwijt geen sterke strateeg te zijn, zijn aanpak op het WK in Brazilië maakt wel indruk. En zo gaan we met twee sterke targetspitsen vol zelfvertrouwen voor het eerst sinds 1986 naar de kwartfinales.

Divock Origi en Romelu Lukaku: het grote gelijk van Marc Wilmots

Romelu Lukaku en Divock Origi © Belga Image

'Divock heeft snelheid, techniek, een uitstekende mentaliteit, is sterk in één-tegen-één-situaties en heeft simpelweg enorm veel potentieel. Hij heeft het profiel dat beter aanleunt bij dat van de geblesseerde Christian Benteke'. Zo motiveerde Marc Wilmots op 13 mei waarom hij Divock Origi en niet Michy Batshuayi of Jelle Vossen opnam in zijn selectie voor het WK in Brazilië.

De 19-jarige zoon van de Keniaanse ex-voetballer Mike Origi was dé verrassing in de selectie van Wilmots. 'Ori-wie?', zo klonk het bij velen. Enkel wie de Franse Ligue 1 van dichtbij volgt, wist dat hij afgelopen seizoen goed was voor vijf competitietreffers bij Lille. De jonge aanvaller had wel al interlands gespeeld met de Belgische U19 van coach Gert Verheyen en de beloften, maar was nooit eerder opgeroepen voor de Rode Duivels. In Humo ontkent Verheyen deze week dat hij Wilmots ervan overtuigd zou hebben om Origi te selecteren. 'Marc is hem een paar keer in Lille gaan scouten en toen heeft hij de knoop doorgehakt. Hij en niemand anders. Ik zou Origi nooit geselecteerd hebben. Ik zou het niet gedurfd hebben,' gaf Verheyen toe.

Visitekaartje

Goed anderhalve maand later is Origi een van dé sensaties op deze Wereldbeker.

Na twee sterke invalbeurten tegen Algerije en Rusland, waarin hij telkens nog voor het uur de zwakke Romelu Lukaku met verve verving en tegen de Russen zelfs de winning goal maakte, weerstond Wilmots nog aan de druk om hem te laten starten tegen Zuid-Korea. Gisteren tegen de VS in de achste finales verscheen Origi dan toch voor het eerst aan de aftrap.

Wat een wedstrijd speelde de jonge Limburger! Een van de uitblinkers bij de Rode Duivels, helaas ongelukkig in de afwerking. Zoals ook onze man in Brazilië Peter T'Kint opmerkte: 'Zo jong, zo nieuw op dit niveau en al zo'n balvastheid en maturiteit. Dat is topklasse, hem wacht een mooie toekomst.'

Origi heeft in Brazilië zijn visitekaartje aan de hele wereld afgegeven, en of ze hem gezien hebben. Volgens de Engelse pers heeft hij een persoonlijk akkoord met FC Liverpool, de club van collega-Rode Duivel Simon Mignolet. De Engelsen zouden tussen de 11 en de 13 miljoen euro op tafel leggen en Origi nog een jaar bij Lille stallen, de transfer zou na het WK worden afgerond. Wat er ook van zij, Origi is hot.

De comeback van Lukaku

Wie echter Romelu Lukaku na de doorbraak van Origi had afgeschreven op dit WK, moet daar vandaag op terugkomen.

Na de gefrustreerde reactie na zijn vervanging tegen Rusland, was er in de pers al sprake van een 'geval-Lukaku'. Wilmots nam zijn aanvaller meteen in bescherming. 'Ik begrijp zijn reactie. Ik ben zelf aanvaller geweest en weet dat het niet leuk is om voor de tweede keer vervangen te worden,' veegde hij het incident van de tafel. 'Ik heb Romelu en Divock allebei nodig op dit WK. Misschien was de ene vandaag wat beter dan de andere, maar de vedette van vandaag is misschien ook niet die van morgen. Ik zal hen allebei nog kunnen gebruiken, dat is de kracht van ons team.'

Een voorspelling die gisteren al uitkwam. Na een goed gesprek met Wilmots, waarin de plooien werden gladgestreken, haalde 'Big Rom' tegen de VS zijn gram: met een assist en een doelpunt in de verlengingen had hij een groot aandeel in de kwalificatie van de Belgen voor de kwartfinales.

'Ik wist dat Romelu nog heel belangrijk zou zijn voor ons en dat hij zo'n prestatie zou neerzetten. Op een WK heb je weinig tijd om je te herpakken, Romelu heeft dat uitstekend gedaan', analyseerde Wilmots in de catacomben van de Arena Fonte Nova. 'Divock voor aanvang van de verlengingen wisselen voor Lukaku was een heel moeilijke beslissing, want hij speelde sterk.' Een moeilijke beslissing, maar wel de juiste, zo bleek achteraf.

Feit is ook dat Lukaku, en dat weet ook Wilmots, het verschil kan maken als hij ruimte heeft. Die was er niet tegen Algerije en Rusland, wel gisteren in de verlengingen tegen Team USA.

Wilmots mag dan wel een konijnenpoot hebben zoals ook oud-bondscoach Guy Thijs die bezat en krijgt weleens het verwijt geen sterke strateeg te zijn, zijn aanpak op het WK maakt wel indruk. De invallers blijven het verschil maken voor de Belgen op dit WK en dat werkt in het voordeel van de groep. Zo trekt Wilmots met twee sterke targetspitsen vol zelfvertrouwen naar de kwartfinale tegen Argentinië.

Onze partners