Dondert Franz Beckenbauer van zijn sokkel?

© BELGAIMAGE

De 74-jarige Duitse voetbalbobo wordt nadrukkelijk vermeld in een rijtje van corrupte functionarissen en geraakt steeds meer in nauwe schoentjes.

Obscure geheime dossiers, die via de Russische onthullingspagina’s van The Insider recent opdoken, maken duidelijk dat je een WK voetbal kan kopen als je maar goed weet wie open staat voor omkoping. Zo gebeurde het blijkbaar ook in 2010, toen enkele mannen van de wereldvoetbalbond FIFA werden benaderd en instemden met het voorstel voor de toekenning van hun stem op het WK van 2018 in Rusland.

De feedback die de Russische WK-lobbyisten neerschreven na hun benadering van een FIFA-grootheid sprak voor zich. ‘Kan waardevolle geschenken positief waarderen’ en ‘Er mag worden uitgegaan van de mogelijkheid tot directe stemmenkoop’.

Compensaties van 1 tot 1,5 miljoen euro worden gemeld. Het weekblad Der Spiegel beschikt zelfs over informatie dat Franz Beckenbauer maar liefst 3 miljoen euro incasseerde.

In de voorbije jaren doken al tal van verhalen op over de handel en wandel van Beckenbauer. De eerste maal leidde dat tot verbazing in eigen land, toen bekend raakte dat de ex-bondscoach als chef van het Duitse WK-zomersprookje 6,7 miljoen euro op de rekening van een corrupte sjeik had gestort. Bij een tweede en derde verhaal luidde de reactie in Duitsland: ‘ook dat nog’.

Maar nu regeert toch vooral verbijstering: ‘Mijn God, Franz!’

Geloofwaardigheid weg

Terwijl WK-organisator Alexei Sorokin de echtheid van het hele omkopingdossier stevig bestrijdt, blijft ook Beckenbauer vasthouden aan zijn statement dat hij niets aan de Russen verkocht. Maar niemand in voetbalminnend Duitsland gelooft ‘der Kaiser’ nog.

Al in 1977 verlegde Beckenbauer zijn domicilie officieel naar Zwitserland, om daar op zijn miljoeneninkomsten maar enkele duizenden franken minder aan belastingen te moeten betalen. Terwijl hij als profvoetballer een sierlijke technicus was, bleek hij nadien vooral een geldwolf.

Voor de organisatie van het WK in 2006 in Duitsland, waarbij Beckenbauer triomfantelijk aangaf het te doen voor de eer en zijn land, werd achteraf duidelijk dat sportweddenschapaanbieder Oddset – via een geheime begeleider, adviseur Fedor Radmann – hem 5,5 miljoen euro rijker had gemaakt. Diezelfde persoon ontving in 2007 voor de huidige Ruslandaffaire via miljardair Robert Louis-Dreyfus (ex-Standard en Marseille) 5,4 miljoen euro.

Medelijden

Het enige wat nu nog overblijft, is een dosis medelijden tegenover Beckenbauer. Na twee hartoperaties verschijnt hij nog amper in de openbaarheid. Hij liet ook al meermaals verstaan te ziek te zijn -en daardoor ongeschikt voor ondervraging- om de Zwitserse strafprocedure te doorlopen.

Op het veld was Beckenbauer iemand die altijd en overal zijn verantwoordelijkheid opnam. Tegenwoordig blijkt dat hij als mens niet over diezelfde keizerlijke gaven beschikt, maar vooral opvalt door geldbejag en zelfverrijking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content