Doorstoten na 0/9? KAA Gent en Standard moeten eens kijken naar deze clubs

© GETTY

Standard en KAA Gent staan voor een aartsmoeilijke opdracht willen ze beide nog doorstoten naar de volgende ronde. Na drie wedstrijden hebben ze elk nog geen enkel punt weten te rapen. Een handvol clubs slaagde er in om dan toch nog door te stoten.

De Rouches hebben een er tot dusver een pijnlijke groepsfase opzitten. Na drie speeldagen telt het nog steeds nul punten en dat na wedstrijden tegen Rangers en Lech Poznan, clubs uit landen die veel lager gerangschikt staan dan België. Bij KAA Gent is het niet veel beter, want daar werd dan weer verloren van Liberec en Rode Ster Belgrado. Voor een club met Europese ambities die verder reiken dan de groepsfase is dat beschamend.

Het wordt dus nog zwaar voor beide clubs om de volgende ronde te bereiken in de Europa League. In de groep van Standard staan Rangers en Benfica samen aan kop met zeven punten, bij KAA Gent is het Hoffenheim die de groep aanvoert met het maximum van de punten, gevolgd door Rode Ster met zes punten. Vanavond moet er dus gewonnen worden van de Serviërs (Gent ontvangt Belgrado) en de Polen (Standard ontvangt Lech Poznan).

Willen Standard en KAA Gent doorgaan, dan zullen ze toch al hun komende wedstrijden moeten winnen. Met zeven punten doorgaan, gaat voorlopig ook nog maar dan zal er toch nog veel mee moeten zitten. Er zijn trouwens ook niet veel ploegen die zich met 7/18 wisten te kwalificeren voor de knock-outfase van de Europa League.Dat was bijvoorbeeld het geval met Anderlecht in 2011/12. Paars-wit wist met slechts twee overwinningen, tegen AEK Athene en Hajduk Split, en nog een gelijkspel tegen de Grieken door te gaan naar de knock-outfase van de Europa League. Anderlecht eindigde namelijk tweede in de groep met een gelijk aantal punten met AEK maar met een beter doelpuntensaldo. De andere clubs die het voorbeeld van de Belgische recordkampioen volgden: Napoli (2010/11), Maribor (2013/14), Dnipro (2014/15), Midtjylland (2015/16) en Krasnodar (2016/17).

Slechts twee teams slaagden er wel in

Maar eigenlijk is een kwalificatie na een 0/9 eigenlijk een onbegonnen zaak. In de Europa League slaagde nog geen enkele ploeg daarin. Op het allerhoogste niveau, in de Champions League, is dat net iets anders. Atalanta, bijvoorbeeld, zat vorig jaar in een groep met Manchester City, Dinamo Zagreb en Sjachtar Donetsk. De Italianen verloren hun eerste drie wedstrijden kansloos (5-1, 1-2 en 4-0), maar de troepen van coach Gian Piero Gasperini gaven niet op en speelden in de heenronde nog gelijk tegen City en wonnen van de Oekraïners en Kroaten. Met zeven punten hielden ze Sjachtar uiteindelijk af voor de tweede plek. Uiteindelijk strandde La Dea in de kwartfinales tegen PSG, na een dramatische terugkeer in de laatste minuten van de match.

ll

Standard en KAA Gent kunnen dus wel een derde of misschien zelfs vierde club worden om zulk mirakel na te doen. Vanavond moet er alleszins gewonnen worden om nog een sprankeltje hoop te behouden op kwalificatie. Maar het is de vraag met welk team Standard vanavond op de mat zal komen, want coach Montanier liet al verstaan alles in het werk te stellen voor de clasico tegen Anderlecht van dit weekend.

Leandro Thibaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content