Het bewijs dat er in het mannenvoetbal toch plaats is voor vrouwen wordt geleverd door Borussia Dortmund. Want sinds dit seizoen mag fysiotherapeute Swantje Thomssen (30) van hoofdtrainer Thomas Tuchel (42) naast zijn technische staf en de invallers aan de rand van het speelveld zitten. In haar tas: verbanden, pleisters en ijs. Net als haar mannelijke collega's staat ze in voor de dagelijkse behandelingen en massages.

Geheel onbekend voor de populaire volksclub is de kinesiste niet, want al onder Jürgen Klopp (48) vertoefde ze geregeld op het oefencomplex bij de profs. Maar toen werd Thomssen vooral ingeschakeld voor de begeleiding van de U23-selectie.

Vrouwen in het voetbal zijn meestal uitzonderingen, maar in de Bundesliga doen almaar meer eersteklassers een beroep op vrouwelijke vakmensen. Bayern Münchentrainer Pep Guardiola beschikt over Kathleen Krüger als teammanager, en diezelfde functie heeft Barbara Briegl bij het Ingolstadt van Ralph Hassenhüttl. Theresa Holst is de psychologe van Schalke 04, Ruth Wagner de perswoordvoerder van Eintracht Frankfurt en Barbara Ertel-Leicht die van bekerwinnaar VfL Wolfsburg. Van een opmars gesproken.

Het bewijs dat er in het mannenvoetbal toch plaats is voor vrouwen wordt geleverd door Borussia Dortmund. Want sinds dit seizoen mag fysiotherapeute Swantje Thomssen (30) van hoofdtrainer Thomas Tuchel (42) naast zijn technische staf en de invallers aan de rand van het speelveld zitten. In haar tas: verbanden, pleisters en ijs. Net als haar mannelijke collega's staat ze in voor de dagelijkse behandelingen en massages. Geheel onbekend voor de populaire volksclub is de kinesiste niet, want al onder Jürgen Klopp (48) vertoefde ze geregeld op het oefencomplex bij de profs. Maar toen werd Thomssen vooral ingeschakeld voor de begeleiding van de U23-selectie.Vrouwen in het voetbal zijn meestal uitzonderingen, maar in de Bundesliga doen almaar meer eersteklassers een beroep op vrouwelijke vakmensen. Bayern Münchentrainer Pep Guardiola beschikt over Kathleen Krüger als teammanager, en diezelfde functie heeft Barbara Briegl bij het Ingolstadt van Ralph Hassenhüttl. Theresa Holst is de psychologe van Schalke 04, Ruth Wagner de perswoordvoerder van Eintracht Frankfurt en Barbara Ertel-Leicht die van bekerwinnaar VfL Wolfsburg. Van een opmars gesproken.