Aanvankelijk zou de raadkamer zich al op 30 november 2010 uitspreken, maar doordat enkele advocaten bijkomende onderzoeksdaden vroegen gebeurde dat toen niet. Ook het strafrechtelijk onderzoek sleepte jarenlang aan. Juli 2010 pas maakte de onderzoeksrechter het dossier over aan het federaal parket, dat vervolgens de eindvorderingen opstelde.

Het federaal parket vraagt van eenendertig personen en één vennootschap de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Het wil hen laten vervolgen voor private omkoping, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, afpersing, valsheid in geschrifte, financiële en fiscale fraude en bedrieglijk onvermogen. De feiten hebben betrekking op Belgische voetbalwedstrijden in de seizoenen 2004/05 en 2005/06.

Van die eenendertig hebben er dertien iets te maken met Lierse. Dat zijn ex-trainer Paul Put, assistent-trainer Patrick Deman en de spelers Cliff Mardulier, Yves Vanderstraeten, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Hasan Kacic, Ninoslav Milenkovic, Marius Mittu en Laurent Delorge . Verder ook de ex-voorzitters Chris De Nyn en Leo Theyskens en de Antwerpse diamantair Charles Goldberg , die betrokken was bij het contract dat Lierse met Ye sloot.

Van La Louvière wordt geen enkele speler vervolgd, wel de trainer: Gilbert Bodart. En toenmalig voorzitter Filippo Gaone, zijn boekhouder Sebastien Elise en advocaat Laurent Denis. Van Mario Espartero wordt de doorverwijzing gevraagd voor feiten toen hij voor FC Brussels speelde. Dusan Belic (ex-STVV) en Jean-Pierre La Placa (ex-Bergen) zijn de laatste voetballers in de lijst.

Van degenen die met Ye naar Finland trokken, waar de Chinees AC Allianssi kocht, zijn behalve Ye, La Placa en Denis, ook zijn rechterhand Pietro Allatta en Olivier Suray in beschuldiging gesteld. Twee personen uit de lijst waren actief bij Verbroedering Geel, de tweedeklasser waar Ye zich in 2005 inkocht: ex-manager Bruno Belmans en sponsor Luc Van Opstal. Ook de Brusselse makelaar Federico Avellino wordt vervolgd als het van het parket afhangt. De vijf overige verdachten hebben niets met het voetbal te maken. Het betrokken bedrijf is Mecanair Management, de in Luxemburg gevestigde vennootschap van Allatta.

Op 13 december 2011 beslist de raadkamer of alle betrokkenen ook daadwerkelijk voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen. Gezien de overbelasting van de Franstalige rechtbanken in Brussel is de kans klein dat een proces nog voor de zomer van 2012 van start gaat. (JH)

Aanvankelijk zou de raadkamer zich al op 30 november 2010 uitspreken, maar doordat enkele advocaten bijkomende onderzoeksdaden vroegen gebeurde dat toen niet. Ook het strafrechtelijk onderzoek sleepte jarenlang aan. Juli 2010 pas maakte de onderzoeksrechter het dossier over aan het federaal parket, dat vervolgens de eindvorderingen opstelde. Het federaal parket vraagt van eenendertig personen en één vennootschap de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Het wil hen laten vervolgen voor private omkoping, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, afpersing, valsheid in geschrifte, financiële en fiscale fraude en bedrieglijk onvermogen. De feiten hebben betrekking op Belgische voetbalwedstrijden in de seizoenen 2004/05 en 2005/06.Van die eenendertig hebben er dertien iets te maken met Lierse. Dat zijn ex-trainer Paul Put, assistent-trainer Patrick Deman en de spelers Cliff Mardulier, Yves Vanderstraeten, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Hasan Kacic, Ninoslav Milenkovic, Marius Mittu en Laurent Delorge . Verder ook de ex-voorzitters Chris De Nyn en Leo Theyskens en de Antwerpse diamantair Charles Goldberg , die betrokken was bij het contract dat Lierse met Ye sloot.Van La Louvière wordt geen enkele speler vervolgd, wel de trainer: Gilbert Bodart. En toenmalig voorzitter Filippo Gaone, zijn boekhouder Sebastien Elise en advocaat Laurent Denis. Van Mario Espartero wordt de doorverwijzing gevraagd voor feiten toen hij voor FC Brussels speelde. Dusan Belic (ex-STVV) en Jean-Pierre La Placa (ex-Bergen) zijn de laatste voetballers in de lijst.Van degenen die met Ye naar Finland trokken, waar de Chinees AC Allianssi kocht, zijn behalve Ye, La Placa en Denis, ook zijn rechterhand Pietro Allatta en Olivier Suray in beschuldiging gesteld. Twee personen uit de lijst waren actief bij Verbroedering Geel, de tweedeklasser waar Ye zich in 2005 inkocht: ex-manager Bruno Belmans en sponsor Luc Van Opstal. Ook de Brusselse makelaar Federico Avellino wordt vervolgd als het van het parket afhangt. De vijf overige verdachten hebben niets met het voetbal te maken. Het betrokken bedrijf is Mecanair Management, de in Luxemburg gevestigde vennootschap van Allatta.Op 13 december 2011 beslist de raadkamer of alle betrokkenen ook daadwerkelijk voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen. Gezien de overbelasting van de Franstalige rechtbanken in Brussel is de kans klein dat een proces nog voor de zomer van 2012 van start gaat. (JH)