Dries Mertens zet België aan de top van de wereld: 3-1

De Rode Duivels hebben zich in het Koning Boudewijnstadion na een 3-1 zege (rust: 0-0) tegen Israël verzekerd van poulewinst in EK-kwalificatiegroep B. Na een scoreloze helft zette Dries Mertens de Duivels op weg naar de overwinning en naar de eerste plaats op de volgende FIFA-ranking (die op 5 november wordt vrijgegeven).

Op die FIFA-ranking worden de Rode Duivels de achtste lijstaanvoerder, sinds de rangschikking werd gecreëerd in 1993. Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk, Argentinië, Spanje en Nederland mochten al eerder bovenaan de lijst pronken.

Door de uitschakeling van Nederland in groep A en de gunstige uitslag in Italië-Noorwegen (2-1) is België bovendien ook reekshoofd op EURO 2016 in Frankrijk.

De Israëliërs, die zaterdag thuis verrassend met 1-2 verloren van Cyprus, moesten winnen van de Rode Duivels om nog kans te maken op de derde plaats, die recht geeft op de barrages.

Druk, maar geen goal

In het Koning Boudewijnstadion stak België al in de derde minuut de neus aan het venster. Met een technisch hoogstandje bereikte Eden Hazard Jan Vertonghen, voor de wedstrijd gelauwerd voor zijn 75e wedstrijd in het shirt van de Rode Duivels. Het voorzet-schot van de Tottenham-verdediger ging voorlangs.

Meteen daarna dreigden de Rode Duivels met afstandsschoten van Kevin De Bruyne en Radja Nainggolan. Die vlogen telkens over. De Rode Duivels hadden de touwtjes in handen, Romelu Lukaku kon een voorzet van De Bruyne net niet binnenduwen. Toch zorgde Israël voor de pauze voor het grootste gevaar, een vrije trap van de door Marc Wilmots gevreesde Eran Zahavi belandde tegen de paal. Dries Mertens vanop afstand en Marouane Fellaini met een kopbal testten vervolgens Ofir Marciano, doelman bij Moeskroen-Péruwelz. Iets voor het halfuur miste Mertens onbegrijpelijk voor een open doel, vervolgens ging een afstandsschot van Vincent Kompany rakelings over en kopte Lukaku naast. De dominantie van de Rode Duivels werd voor rust niet vertaald in doelpunten.

Mertens scoort

In de tweede helft ging het team van Wilmots op zijn elan door. Lukaku omspeelde Marciano, maar besloot in het zijnet. En ook Kompany wist op hoekschop het leer niet tegen de netten te koppen. Het festival der gemiste kansen leek niet op te houden, tot Mertens in de 64e minuut mooi werd aangespeeld door De Bruyne en de bal in de linkerbenedenhoek binnen schoot. De troepen van Eli Guttman slikten 14 minuten later nog een doelpunt. De Bruyne klopte Marciano met een botsende vrije trap. De middenvelder van Manchester City scoorde ei zo na opnieuw, maar met wat geluk hield de Israëlische doelman de bal uit doel.

Hazard duwde zes minuten voor affluiten eenvoudig de 3-0 binnen. Hemed milderde in de 88e minuut en De Bruyne trof nog de paal, waarna de Belgische supporters aan hun feest konden beginnen.

Kompany: ‘Vandaag chauvinistisch’

Aanvoerder Vincent Kompany toonde zich dolgelukkig na de wedstrijd. “Vandaag mogen we chauvinistisch zijn. De Nederlanders liggen eruit en wij zijn nummer één!”

“Dit was een mooie prestatie van de hele ploeg. We spelen de beste eerste helft van de hele campagne, maar we scoren niet”, zegt Kompany, die uit voorzorg na een uur gewisseld werd. “Zelfs als het wat minder goed gaat, heeft deze ploeg altijd laten zien dat we er hoe dan ook bovenop geraken. Het blijft voetbal. Op bepaalde momenten kennen landen dipjes, maar talent komt altijd bovendrijven.”

Na deze triomf “moeten we rustig blijven en blijven voortdoen zoals we bezig zijn. Ik loof vooral onze mentaliteit. Dat is belangrijk om succes te boeken.”

In de andere wedstrijden van groep B won Bosnië-Herzegovina met 2-3 op bezoek bij Cyprus. De Bosniërs mogen als derde in de poule naar de barrages. Wales klopte Andorra met 2-0. In de eindstand staat België op kop met 23 punten, voor Wales (21), Bosnië en Herzegovina (17), Israël (13), Cyprus (12) en Andorra (0).