Borussia Dortmund heeft maandagmiddag het overlijden van haar oud-doelman Hans Tilkowski bekendgemaakt. Tilkowski werd na een lange ziektestrijd 84 jaar. Hij stond in doel in de door Duitsland verloren WK-finale van 1966 en maakte dus van dichtbij het beruchte doelpunt van Geoff Hurst mee dat al dan niet volledig de doellijn overschreed, maar wel werd goedgekeurd door de Zwitserse scheidsrechter destijds, Gottfried Dienst. Engeland pakte dankzij de 4-2 zege de wereldtitel. Tilkowski en Duitsland bleven achter met zilver.

De in Dortmund geboren Tilkowski schreef eerder dat jaar in clubverband zijn naam ook al eens in de geschiedenisboeken van het voetbal. Tilkowski en Borussia Dortmund wonnen erg verrassend de Europacup II door in de finale in Glasgow het onklopbaar gewaande Liverpool te verslaan met 2-1. De wedstrijd kreeg als bijnaam 'het mirakel van Glasgow'. Dortmund werd zo de eerste Duitse ploeg die een Europacup kon winnen.

Tilkowski behoorde in die jaren tot één van de beste doelmannen ter wereld en werd in 1965 als eerste doelman verkozen tot Voetballer van het Jaar in Duitsland.

Hij speelde uiteindelijk 39 interlands en beleefde zijn beste periode bij Borussia Dortmund (1963-1967). Verder verdedigde hij ook de kleuren van Westfalia Herne (1955-1963) en Eintracht Frankfurt (1967-1970). Na zijn spelerscarrière werd hij trainer bij onder meer Werder Bremen, FC Nürnberg en AEK Athene.

Bekijk hieronder de spookgoal van de finale op het WK '66.

Borussia Dortmund heeft maandagmiddag het overlijden van haar oud-doelman Hans Tilkowski bekendgemaakt. Tilkowski werd na een lange ziektestrijd 84 jaar. Hij stond in doel in de door Duitsland verloren WK-finale van 1966 en maakte dus van dichtbij het beruchte doelpunt van Geoff Hurst mee dat al dan niet volledig de doellijn overschreed, maar wel werd goedgekeurd door de Zwitserse scheidsrechter destijds, Gottfried Dienst. Engeland pakte dankzij de 4-2 zege de wereldtitel. Tilkowski en Duitsland bleven achter met zilver.De in Dortmund geboren Tilkowski schreef eerder dat jaar in clubverband zijn naam ook al eens in de geschiedenisboeken van het voetbal. Tilkowski en Borussia Dortmund wonnen erg verrassend de Europacup II door in de finale in Glasgow het onklopbaar gewaande Liverpool te verslaan met 2-1. De wedstrijd kreeg als bijnaam 'het mirakel van Glasgow'. Dortmund werd zo de eerste Duitse ploeg die een Europacup kon winnen. Tilkowski behoorde in die jaren tot één van de beste doelmannen ter wereld en werd in 1965 als eerste doelman verkozen tot Voetballer van het Jaar in Duitsland.Hij speelde uiteindelijk 39 interlands en beleefde zijn beste periode bij Borussia Dortmund (1963-1967). Verder verdedigde hij ook de kleuren van Westfalia Herne (1955-1963) en Eintracht Frankfurt (1967-1970). Na zijn spelerscarrière werd hij trainer bij onder meer Werder Bremen, FC Nürnberg en AEK Athene.Bekijk hieronder de spookgoal van de finale op het WK '66.