Duitsland – Polen: een speciaal duel voor Podolski en Lewandowski

© AFP
Frederic Vannnheule
Frederic Vannnheule Frederic Van Heule is redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘Polen wordt de gevaarlijkste tegenstander in onze groep. Ik hoop dat wij als eerste en zij als tweede doorstoten naar de achtste finales’, zo blikte de Duitse international Lukas Podolski diplomatisch vooruit naar de confrontatie met Polen. Voor hem en Robert Lewandowski wordt het een bijzondere confrontatie.

Centrale verdediger Mats Hummels (27), die komende zomer Borussia Dortmund verruilt voor zijn ex-club Bayern München – waar zijn vader nog altijd jeugdtrainer is – verklaarde zichzelf na zijn kuitletsel fit. Door die blessure moest de 46-voudige international het openingsduel van de Mannschaft tegen Oekraïne, die leidde tot 2-0-winst, laten schieten. Maar op vraag van de Bayernsterspelers (Neuer, Müller en Götze) werd vanuit Nederland de vermaarde fysiotherapeut Hub Westhovens in afzonderingsoord Ascona uitgenodigd. Hij is niet alleen een boezemvriend van Mannschaftsdokter Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, door Arjen Robben wordt de osteopaat en accupuncturist steevast ‘mijn persoonlijke wondergenezer’ genoemd, terwijl Westhovens in het verleden ook al Marco Reus (Borussia Dortmund) succesvol onder handen nam.

De Poolse goalie Wojciech Szczesny (26) wordt dan weer gedwongen om forfait te geven, nadat de doelman, vorig seizoen door Arsenal verhuurd aan AS Roma, tegen Noord-Ierland geblesseerd raakte aan zijn linkerdij. Zijn plaats onder de lat wordt zeer waarschijnlijk overgenomen door Lukasz Fabianski (31, Swansea City). Tot daar het positieve en negatieve blessurenieuws.

Bewaker

Polen en Duitsland beginnen alvast met een gerust gevoel aan hun tweede groepsduel. Bij zijn derde deelname boekte het team van bondscoach Adam Nawalka, die keuzes durft te maken en een evenwichtige indruk laat, voor het eerst een zege (1-0 tegen die andere debutant uit Noord-Ierland) op een EK-eindronde. Vooral Arek Milik (22), afgelopen seizoen voor Ajax goed voor 21 treffers, maakte daarbij indruk, leverde zijn visikaartje af – met het oog op een mogelijke zomertransfer – en toonde zich een dragende kracht.

Nu zijn echter alle ogen gericht op prijsschutter Robert Lewandowski (27), die de afgelopen jaren bij Borussia Dortmund en Bayern München zich ontpopte tot een ware scoremachine. In de EK-kwalificaties was Lewandowski verantwoordelijk voor dertien van de 33 doelpunten, met als opmerking dat er tegen het zeer povere Gibraltar met 7-0 en 8-1 een ware schietoefening werd gehouden. De Duitse sensatiepers achterhaalde dat mama Iwona, een ex-volleyprof, in Warschau blijft en niet naar Parijs afzakt. Een belangrijke rol als bewaker van de balans is weggelegd voor FC Sevillamiddenvelder Grzegorz Krychowiak.

Alleskunner

Richtpunt voor het evenwicht bij het balbezitvoetbal de Mannschaft is dan weer Real Madridregulator Toni Kroos, de stille wereldster die de motor aanzwengelt van de wereldkampioen. Ondanks een zwaar seizoen laat de alleskunner aan de zijde van Sami Khedira een bijzonder frisse indruk, tot grote tevredenheid van Joachim Löw.

Slaagt invaller Lukas Podolski (31, Galatasaray) er in een zelfde jokerrol te vervullen als zijn boezemvriend Bastian Schweinsteiger? Die vraag houdt Duitsland al een paar dagen bezig. De zoon van een Poolse handbalspeelster en een Poolse voetbalprof zit ondertussen ook al aan 128 selecties, werd in Gliwice geboren maar groeide op in Keulen. ‘Een bijzondere confrontatie, want de eerste maal dat ik tegen hen uitkom’, verklaarde de spits in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, met de wetenschap dat een groot gedeelte van zijn familie nog in Silezië woont. ‘Ze worden de gevaarlijkste tegenstander in onze groep. Ik hoop dat wij als eerste en zij als tweede doorstoten naar de achtste finales’, zo klonk het diplomatisch.

Vlaggen voor de Brandenburger Tor

Ondanks een oproep van de jongerenafdeling van de Groenen om geen Duitse vlaggen mee te nemen naar de Fanmeile zag het plein achter de Brandenburger Tor na de zege op Oekraïne gewoon zwart-rood-goud. Sinds het WK in 2006 een traditie, waar duizenden fans op grote schermen kijken, inclusief de Duitse driekleur in de hand of getekend op de wang. Maar de Groenen hebben nu schrik dat het massale vlagvertoon de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland en anti-moslimbeweging Pegida in de kaart kan spelen. Gelukkig is hun vrees momenteel ongegrond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content