Dure jongens: de tien duurste wintertransfers van de laatste drie jaar

© Mutsu Kawamori/AFLO
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Kevin-Prince Boateng (Barcelona), Cesc Fàbregas (Monaco), Ryan Babel (Fulham), Mousa Dembélé (Guangzhou R&F)… De voetbalwintersolden geeft zijn laatste koopjes prijs. Sport/Voetbalmagazine dook in de laatste drie wintermercato’s, en wikte en woog de tien duurste spelers.

Philippe Coutinho

°12 juni 1992 (Brazilië)

2017/18: van Liverpool naar Barcelona voor 120 miljoen

geschat jaarloon van 11,5 miljoen

Jürgen Klopp had hem graag op Anfield gehouden, maar de Braziliaanse middenvelder zat al sinds de zomer 2017 met het hoofd in Barcelona. En eens dat duidelijk werd, zette ook de Duitse manager het licht op groen. ‘Goede voetballer, maar zonder hem zullen we minder voorspelbaar zijn’, klonk het in Liverpool. In Barcelona orakelde voorzitter Josep María Bartomeu dat hij ‘een van de beste spelers ter wereld’ had binnengehaald. Voor dat bedrag – 120 miljoen, eventueel te verhogen met 40 miljoen bonussen – en een riant salaris tot 2023 mocht dat ook wel…

De gedoodverfde opvolger van Andrés Iniesta, die aan zijn laatste kunstjes in Camp Nou bezig was, scoorde goede punten in zijn eerste maanden – 10 goals en 6 assists in 22 matchen (competitie en Copa del Rey) – en vond Lionel Messi blindelings. Maar het leven zonder Iniesta (Vissel Kobe) en Paulinho (Guangzhou Evergrande) loopt een stuk moeilijker. In de poules van de Champions League – de norm voor een speler van dat soort bedragen – amper 1 doelpunt en 3 assists, in La Liga wekt hij met soms eindeloze dribbels die nergens toe leiden vooral wrevel van de eigen fans op. Zoals tegen Villarreal, toen hij na zijn vervanging met een fluitconcert naar de dug-out werd begeleid.

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk 18/20
Virgil van Dijk 18/20© BELGAIMAGE

°8 juli 1991 (Nederland)

2017/18: van Southampton naar Liverpool voor 84,5 miljoen

geschat jaarloon van 8,6 miljoen

‘Ik heb hem onderschat. Net als Mohamed Salah behoort Virgil van Dijk tot de zeldzame groep van spelers die een duidelijke én onmiddellijke impact op een team hebben’, analyseerde ex-verdediger Jamie Carragher – 737 matchen voor The Reds – het jaar van de duurste verdediger ter wereld. Klopp beschikte voor Van Dijks komst over een indrukwekkende aanvalsmachine, maar het defensieve geklungel van ongeleide projectielen – Joël Matip, Dejan Lovren en de inmiddels vertrokken Ragnar Klavan (Cagliari) – kostte zijn ploeg punten. Met Van Dijk kon Klopp een ander verhaal schrijven.

Hij debuteerde vorig seizoen met een nederlaag op Swansea, maar tekende in de helft van de 14 competitiewedstrijden voor een clean sheet. Die vijftig procent houdt hij ook dit seizoen aan – voor een deel dankzij de komst van Alisson Becker – en het aantal tegendoelpunten werd met de helft gereduceerd, maar de Nederlander heeft ook de andere verdedigers naar een hoger niveau getild. Dat was lang een werkpunt, vonden Ronald Koeman (Oranje) en Ronny Deila (Celtic), die geregeld opmerkten dat de snelle verdediger te weinig aanwezig was – ook op training – en meer verantwoordelijkheid moest opnemen. Goed geluisterd.

Diego Costa

Diego Costa 13/20
Diego Costa 13/20© BELGAIMAGE

°7 oktober 1988 (Spanje)

2017/18: van Chelsea naar Atlético Madrid voor 66 miljoen

geschat jaarloon van 8,2 miljoen

Hij tekende zijn contract al in september 2017, nadat hij bij Chelsea met een sms’je van Antonio Conte de wacht was aangezegd, maar door het transferverbod van Atlético stond de bonkige spits meer dan drie maanden aan de kant. Maar Diego Costa debuteerde in stijl: een doelpunt in de beker, gevolgd door treffers tegen Getafe, Athletic Bilbao en FC Sevilla, maar de teller in La Liga stokte (te) vroeg: 3 goals (en 4 assists).

Trainer Diego Simeone keek door de cijfers en noemde de fysieke présence van Costa een bepalende factor voor de groeiende vormcurve van Antoine Griezmann, net zoals het dat in zijn vorig leven bij Atlético was voor Radamel Falcao. Maar: hij zou negen maanden droog blijven staan, tot hij Atlético in november van vorig jaar naar een gelijkspel tegen Barcelona kopte. Zelfs de grootste believers in het Wanda Metropolitano twijfelden aan de verloren zoon die vaak apathisch over het veld slofte, tot hij moest toegeven dat hij te veel last aan een oude voetblessure had en nooit voluit kon gaan. In december werd hij geopereerd.

Aymeric Laporte

Aymeric Laporte 18/20
Aymeric Laporte 18/20© BELGAIMAGE

°27 mei 1994 (Frankrijk)

2017/18: van Athletic Bilbao naar Manchester City voor 65 miljoen

geschat jaarloon van 3,7 miljoen

65 miljoen euro betaald en toch geraakte zijn transfer ondergesneeuwd door de duurste verdediger ter wereld (Virgil van Dijk), maar Pep Guardiola wist maar al te goed wie hij in huis haalde. Hij had Aymeric Laporte op zijn achttiende onder Marcelo Bielsa zien debuteren bij Athletic Bilbao en de Franse Bask had indruk gemaakt. De concurrentie was moordend – John Stones, Vincent Kompany en Nicolás Otamendi -, maar als linksvoetige centrale verdediger zou hij de ploeg nieuwe opties geven.

‘Met hem kunnen we preciezer en sneller opbouwen’, legde de manager uit. Meteen inspelen op linkerflankspeler Leroy Sané, of zelf inschuiven en de bal naar rechts – Raheem Sterling of Riyad Mahrez – passen. Met een zelden geziene precisie, bewijzen de cijfers: 84 passes per match, waarvan er 95,8 procent in de juiste voeten terechtkomen. En, een verrassende statistiek: Laporte, die alleen tegen Watford geen 90 minuten op het veld stond, wint meer duels dan Van Dijk en Jan Vertonghen.

Pierre-Emerick Aubameyang

Pierre-Emerick Aubameyang 16/20
Pierre-Emerick Aubameyang 16/20© BELGAIMAGE

°18 juni 1989 (Frankrijk)

2017/18: van Borussia Dortmund naar Arsenal voor 64 miljoen

geschat jaarloon van 11,5 miljoen

Hij leek voorbestemd om bij AC Milan in de voetsporen van ‘Pippo’ Inzaghi, Andrij Sjevtsjenko of Zlatan Ibrahimovic te treden, maar niemand in San Siro die tussen 2008 en 2011 in Pierre-Emerick Aubameyang geloofde. Hij mocht beschikken en belandde via Saint-Etienne in 2013 in de Bundesliga, waar de Gabonees een sensatie werd. ‘ Auba maakt iedereen op het veld beter. En: hij kan van uit elke hoek en op elk moment scoren’, zei Thomas Tuchel, die twee jaar met hem werkte. Net als Luis Suárez nooit te beroerd om druk op de verdedigers te zetten, geen spits die negentig minuten in de zestien op die paar kansjes wacht.

Enkele maanden nadat hij in de Bundesliga met 31 goals topschutter was geworden, werd hij de duurste speler in de geschiedenis van The Gunners: 64 miljoen euro, 11 miljoen meer dan het vorige record – Alexandre Lacazette. Met 10 goals en 4 assists in amper 13 matchen – meestal van op de linker- of rechterflank – veroverde hij meteen de harten. Onder Unai Emery mag hij – nu meestal centraal – dromen van dubbele cijfers. In de Premier League scoorde dit seizoen alleen Mohamed Salah meer.

Julian Draxler

°20 september 1993 (Duitsland)

2016/17: van Wolfsburg naar PSG voor 36 miljoen

geschat jaarloon van 10,2 miljoen

De geruchten werden de voorbije zomer steeds hardnekkiger. Julian Draxler leek op weg naar Bayern München en Jérôme Boateng zou de omgekeerde beweging maken, want de nieuwe coach van PSG – Thomas Tuchel – wilde vooral het hart van de verdediging versterken. En: met zo veel aanvallend talent in de ploeg zou er voor de 25-jarige Duitser geen hoofdrol weggelegd zijn in het Parc des Princes. In de Champions League mocht hij slechts één keer starten, waarna hij in vier korte invalbeurten amper 34 minuten op het veld stond.

‘We hebben elkaar moeten ontdekken’, sprak hij over zijn stroef begonnen relatie met Tuchel, die hem in de Ligue 1 wel negen matchen na elkaar in de basis zette. Als werkmier op het middenveld en in de schaduw van de echte vedetten ( Mbappé, Cavani, Neymar), waardoor hij zelf minder beslissend – 3 goals, 4 assists – is. Maar dat lijkt (voorlopig) geen punt voor de tweevoetige Duitser.

Julian Draxler 12/20
Julian Draxler 12/20© BELGAIMAGE

Gabriel Jesus

°3 april 1997 (Brazilië)

2016/17: van Palmeiras naar Manchester City voor 33 miljoen

geschat jaarloon van 5,3 miljoen

Hij moest nog 20 jaar worden, maar niemand die er na zijn eerste dagen op Engelse bodem aan twijfelde: met zijn techniek, dribbels en snelheid zou Gabriel Jesus dé sensatie in de Premier League worden. 7 goals en 4 assists in 10 wedstrijden, ook al moest hij na enkele weken rust (breuk aan een middenvoetsbeentje) op zoek naar wedstrijdritme. Zijn aanwezigheid, vonden analisten, haalde het beste in Sergio Agüero naar boven: in het eerste half seizoen van Jesus scoorde de Argentijn 10 keer, in het kampioenenseizoen (2017-2018) tekende hij voor 21 competitietreffers. En, vooral: hij evolueerde van een afwachtende sluipschutter naar een bewegende spits die druk wil zetten.

Gabriel Jesus 15/20
Gabriel Jesus 15/20© BELGAIMAGE

Jesus, zelf goed voor 13 doelpunten en 4 assists, tekende de voorbije zomer een nieuwe overeenkomst tot 2023, maar in de pikorde staat de 30-jarige Argentijn met 1 doelpunt om de 2 wedstrijden (tegenover 1 om de 3 matchen) nog net iets hoger. ‘Hij moet nog leren om in het laatste derde van het veld de juiste beslissingen te nemen.’, vond Guardiola. En: hij moet elke dag, zeker op training, de wil hebben om beter te worden. Zoals Agüero zich moest heruitvinden.

Iñigo Martínez

°17 mei 1991 (Spanje)

2017/18: van Real Sociedad naar Athletic Bilbao voor 32 miljoen

geschat jaarloon van 4,6 miljoen

Aymeric Laporte zat nog maar net op het vliegtuig richting Manchester of de Baskische club presenteerde al zijn opvolger: Iñigo Martínez, opgeleid en gevormd bij de buren van Real Sociedad. Met 32 miljoen een koopje – de helft van het bedrag van Laporte -, vonden ze in het Baskenland. Linksvoetig, kopbalsterk, intelligent, goede verre pass, sterk in duels, comfortabel met de bal aan de voet én zelden geblesseerd. Tot hij in Bilbao arriveerde en met een spierscheur twee maanden aan de kant stond…

Een valse start, maar eenmaal fit zagen ze op San Mamés een nieuwe leider, ook al voetbalde het team ver beneden het niveau -16e plaats – dat was verwacht. En er is geen beterschap op komst: opnieuw een spierblessure aan het begin van het seizoen, een tweede trainerswissel en een minirelletje met de voetbalbond, die zei dat de Bask een blessure had geveinsd en niet voor Spanje wilde voetballen. Een storm in een glas water, want de 27-jarige verdediger mikt op de positie van Gerard Piqué, die na het WK afscheid nam. ‘Ik heb de kwaliteiten om die rol, naast Sergio Ramos, in te vullen.’ Aan zelfvertrouwen geen gebrek.

Gonçalo Guedes

°29 november 1996 (Portugal)

2016/17: van Benfica naar Paris Saint-Germain voor 30 miljoen, de voorbije zomer voor 40 miljoen verkocht aan Valencia

geschat jaarloon van 3,6 miljoen

Dertig (30!) miljoen euro betaald en na dertien wedstrijden was het avontuur van de Portugese winger in Parijs voorbij. Na zeven maanden forceerde zijn makelaar Jorge Mendes een uitleenbeurt aan Valencia, waar Gonçalo Guedes zijn marktwaarde op de linkerflank – 6 goals, 11 assists – nog iets bijstelde: de voorbije zomer betaalde Valencia 40 miljoen voor de toen 21-jarige Portugese international.

Het spel van Los Che, waar trainer Marcelino snel en verticaal voetbal predikte, was de snelle en technisch vaardige winger op het lijf geschreven. Analisten vergeleken hem met Arjen Robben, maar dan de linkerflankversie: afhaken, naar binnen komen en schieten met rechts. Hij bespeelde de vrije ruimte ook zonder bal optimaal, met Dani Parejo en Geoffrey Kondogbia als ideale aangevers, maar was ook vorig seizoen eerder de man van de assists (11) dan de scorende aanvaller (6). Het huwelijk met PSG leidde nergens toe, Valencia lijkt nu al de opstap naar een grotere club.

Gonçalo Guedes 14/20
Gonçalo Guedes 14/20© BELGAIMAGE
Iñigo Martínez 14/20
Iñigo Martínez 14/20© BELGAIMAGE

Dimitri Payet

°29 maart 1987 (Frankrijk)

2016/17: van West Ham United naar Olympique Marseille voor 29,3 miljoen

geschat jaarloon van 6 miljoen

‘Ik verveel me bij West Ham.’ Klaar. Slaven Bilic, toen nog de geplaagde coach van de Oost-Londense club, besefte dat hij zijn Franse middenvelder niet meer kon houden. Dimitri Payet had een middelmatig team anderhalf seizoen op sleeptouw genomen – 15 goals en 23 assists -, maar dacht met weemoed terug aan zijn seizoen (2014-2015) in Marseille onder Marcelo Bielsa, die van hem een echte nummer tien had gemaakt: 16 assists in 36 matchen, niemand die in Frankrijk beter deed.

Olympique betaalde net geen 30 miljoen voor de spelmaker, die matige (4 goals, 3 assist) eerste maanden speelde. Vorig seizoen schilderde hij in de Ligue 1 13 assists (en 6 goals) op voeten en hoofd van ploegmaats – evenveel als Neymar – en stuwde zijn ploeg met nog eens 8 assists (en 3 goals) naar de finale van de Europa League. Maar het lichaam van de spelmaker, die 47 wedstrijden op de teller had, was moe: in de finale strompelde hij na een half uur met een dijbeenblessure, en met tranen in de ogen, naar de kant. Een dag later liet bondscoach Didier Deschamps hem uit de selectie voor het WK. ‘Een klap, maar tegelijk één groot voordeel: eindelijk een lange vakantie’, lachte le capitaine op de openingsspeeldag. Na zijn eerste twee goals van het nieuwe seizoen…

Dimitri Payet 15/20
Dimitri Payet 15/20© BELGAIMAGE

De twee afwezigen

Sport/Voetbalmagazine bekeek de laatste drie wintertransferperiodes in de vijf grote competities, waar het financiële overwicht van de Premier League verpletterend was. Alleen al vorig jaar haalden Engelse clubs 21 spelers die meer dan 10 miljoen euro hadden gekost, bedragen die in andere vier landen uitzonderingen zijn. In La Liga werden vorige winter 7 spelers voor 10 miljoen (of meer) ingekocht, in Frankrijk 3, in Duitsland 2 en in de Serie A niemand. Twee dure vogels van 34 miljoen euro werden in dit lijstje niet opgenomen – Alexis Sánchez en Henrich Mchitarjan – omdat het strikt genomen een ruildeal met gesloten beurzen tussen Manchester United en Arsenal was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content