Eintracht Frankfurt: de aanvallende machine van Adi Hüttler

© BELGAIMAGE

Wanneer de hymne van de Europa League weerklinkt, ondergaan de spelers van Eintracht Frankfurt een gedaanteverwisseling. Ook in de halve finales tegen Chelsea zal dat nodig zijn om Eden Hazard en co af te houden.

De 49-jarige Oostenrijkse trainer Adolf ‘Adi’ Hütter zal je niet snel betrappen op bombastische uitspraken, terwijl er rond hem constant wordt verwezen naar 1980. Dat is het jaar waarin Eintracht Frankfurt – dat in maart zijn 120e verjaardag vierde – de UEFA Cup veroverde na een dubbel duel tegenover Borussia Mönchengladbach. Daarvoor kent Hütter het voetbalmilieu te goed en weet de opvolger van Niko Kovac (die vorige zomer na de bekerzege richting Bayern München vertrok) zeer juist welk parcours hij dit seizoen al aflegde met die Adler (de adelaars).

Want Hütter denkt dan terug aan zijn moeizame begindagen in Frankfurt. Nadat hij YB Bern voor het eerst sinds 1986 naar de Zwitserse titel had geloodst, streek hij vorige zomer neer in het financiële centrum van Duitsland, waar hij een driejarig contract kreeg. Op 12 augustus was er de 5-0-afgang tegen Bayern in de strijd om de supercup, die een week later werd gevolgd door een pijnlijke uitschakeling in de eerste ronde van de DFB Pokal tegenover vierdeklasser SSV Ulm 1846. Ondanks een moeilijke competitiestart (4 op 15) behield voorzitter Peter Fischer het vertrouwen in Hütter, die na een inloopperiode zijn team omvormde tot een aanvalsmachine en moeilijk te bekampen tegenstander.

Speldenprikken

Kan Eintracht Frankfurt 22 jaar na de UEFA Cupzege van Schalke 04 (met Marc Wilmots) Duitsland opnieuw deze Europese trofee bezorgen? Enkele moeilijke horden werden door aanvoerder David Abraham en co al genomen: op weg naar de halve finale werden Olympique Marseille, Lazio, Sjachtar Donetsk, Inter en Benfica afgeschud. Hütter wil liever niet te fel meegaan in de huidige hoerastemming, waarbij termen als ’triomftocht’ en ‘een onvergetelijke gebeurtenis’ niet werden geschuwd, zeker na de uitschakeling van de Portugese kandidaat-kampioen, een team van CL-formaat. ‘Wij gaan ons nooit verstoppen’, verklaarde de trainer onlangs in Kicker. ‘Ons passief en defensief opstellen, om zo de controle over het spel te hebben, dat kunnen we niet. Mijn team probeert telkens met veel variatie voor de dag te komen. Zo proberen wij aanvallende speldenprikken uit te delen. Dat lukt ons aardig.’

Daarmee relativeert de Oostenrijker alles misschien een beetje te veel, want Eintracht Frankfurt is zowel in de Bundesliga als in de Europa League een te duchten elftal, dat hoog druk zet en na balverovering snel kan omschakelen. Bovendien beschikt Hütter met het aanvallende kwartet Sébastien Haller (24, contract tot 2021), Ante Rebic (25, 2022), Luka Jovic (21, 2023) en Gonçalo Paciência (24, 2022) over de zogenaamde Fab Four. Die zorgen voor opvallend veel goals en assists onder hun viertjes, een voor de offensieve machine die Frankfurt de afgelopen maanden werd.

‘Adi Hütter is een bepleiter van aanvallend voetbal’, oordeelt clublegende Uli Stein, die tussen 1987 en 1994 onder de lat stond bij Eintracht Frankfurt. ‘Hij wint liever met 4-3 dan met 1-0. Dat is de juiste instelling. Aanvallen is de beste verdediging. Deze visie doet me terugdenken aan mijn vroegere HSV-trainer Ernst Happel, met wie ik in 1983 tegen Juventus de finale van de Europacup I won. We moesten plezier beleven aan het spelletje en de fans iets bieden, zodat ze enthousiast naar huis konden gaan.’

Bestuurslid Axel Hellmann geeft een andere eenvoudige verklaring voor de sportieve hoogconjunctuur. ‘De spelers zitten in een soort van Europese tunnel’, beweert hij. ‘Wanneer de lichten aan gaan en de hymne van de Europa League weerklinkt, dan lijkt het wel alsof onze jongens in een grote ketel met toverdrank vallen.’

Persoonlijkheden

Het geheim van het huidige succes schuilt volgens de kenners in twee facetten. Eerst en vooral slaagde sportief directeur Fredi Bobic er in een selectie samen te stellen met spelers met een buitengewone profmentaliteit. Andere clubs zijn blij als ze over drie of vier zulke jongens beschikken. Bij Eintracht zijn dat er bijna een dozijn, met doelman Kevin Trapp en de veldspelers Abraham, Hasebe, Da Costa, Fernandes, Rode, Gacinovic, De Guzman, Falette en Russ. Allemaal persoonlijkheden, die in de kleedkamer een goede invloed op hun collega’s uitoefenen, waarvan Haller, Rebic en Filip Kostic vaak als meest vooruitgeschoven pionnen profiteren met hun opportunisme.

De opkomende vermoeidheid – de competitiewedstrijd op VfL Wolfsburg was al de 44e confrontatie dit seizoen – kan worden verholpen via de warme steun van de twaalfde man. In Milaan werd de ploeg gesteund door 17.000 aanhangers, in Lissabon waren er 10.000 aanvragen voor slechts 7000 tickets. Op de slotspeeldag van de Bundesliga, naar de Allianz Arena van Bayern München, wordt nu al een volksverhuizing van maar liefst 20.000 supporters aangekondigd. Een CL-ticket blijft voorlopig immers mogelijk.

Maar het is vooral het spektakel in de eigen Commerzbank-Arena dat de fans bedwelmt. Elk thuisduel wordt voor een vol huis (51.500 toeschouwers) afgewerkt. De unieke tifo’s en het tien minuten durende clublied ‘Im Herzen von Europa’ zorgen voor een aparte symbiose tussen spelers en fans. Door merg en been trekt het, want iedereen wordt erin meegezogen. ‘Tegen Benfica kregen we maar liefst 190.000 aanvragen voor tickets, terwijl we in de Europa League maar over een capaciteit van 49.000 plaatsen beschikken’, zegt juridisch raadgever Philipp Reschke. ‘Onze fans plooien zich financieel dubbel om niks van dit unieke avontuur te missen. We mogen gerust spreken over een echte passie voor deze Europese campagne.’

De goaltjesdief van minstens 60 miljoen euro

De koopoptie op de rechtsvoetige Luka Jovic (21), die sinds de zomer van 2017 voor 200.000 euro per seizoen werd gehuurd van Benfica, werd zoals verwacht gelicht. De viervoudige Servische international, die bij RS Belgrado nog werd vergeleken met Radamel Falcao, zit aan 17 goals en 8 assists in de Bundesliga, naast 8 doelpunten en 1 assist in de Europa League. De Engelse (sensatie)pers weet dat het goudhaantje komende zomer kiest tussen Real Madrid (dat al een bod uitbracht van 60 miljoen euro), Barcelona en Chelsea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content