Matthias Stockmans

EL-loting: en de winnaar is… Club Brugge

Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In Monaco werd geloot voor de Europa League, een competitie op maat van de Belgische clubs. Eerste conclusies: Club Brugge krijgt de aantrekkelijkste groep, Standard de boeiendste en Lokeren de meest vervloekte.

Net als vorig seizoen telt België drie vertegenwoordigers in de Europa League. Hun prestaties worden zeer belangrijk voor het coëfficient op de UEFA-ranking. België staat daarin momenteel op een tiende plaats in de UEFA-ranking, op de hielen gezeten door Zwitserland, Turkije en Griekenland. Het moet binnen de eerste twaalf blijven om een rechtstreeks ticket voor de Champions League te behouden. Ter herinnering: vorig seizoen kon enkel RC Genk doorstoten naar de knockoutfase van de Europa League. Als onze ploegen het héél goed zouden doen deze campagne, zit de kans er zelfs in dat ons land over Nederland of Oekraïne wipt naar plaats negen. Dat zou dan weer een extraploeg in Europees verband betekenen.

Vrijdag werd in Monaco de loting gehouden. Wij zetten voor u enkele eerste vaststellingen op een rijtje.

Club Brugge kreeg de mooiste poule voorgeschoteld: mooie, veilige verplaatsingen (de citytrippers onder de Brugse fans zullen hun hartje kunnen ophalen in Kopenhagen, Turijn en Helsinki) én bovendien sportief haalbare kaarten. Italiaanse ploegen liggen club wel, zo bewees het verleden, en Kopenhagen mag dan wel de boeman zijn die hen twee seizoenen geleden uit de Champions League hield, de kwaliteit in die ploeg is ondertussen niet meer dezelfde als toen. In de voorronde van de CL werden ze onlangs door Bayer Leverkusen met 3-2 en 4-0 opzij gezet. Maken ondertussen de dienst uit bij Kopenhagen: Tom Hogli (Club brugge), Marvin Pourié (Zulte Waregem) en Steve De Ridder (ex-Gent). Een leuk weerzien met oude bekenden. Bij Torino lopen ook twee Belgen rond: Rode Duivel Jean-François Gillet en middenvelder Omar El Khaddouri. Helsinki mag dan wel de recordkampioen zijn van Finland, een club met een budget van drie miljoen euro en een stadion van 10.000 plaatsen mag in principe geen obstakel zijn voor Club. Bekendste speler bij de Finnen is Mikael Forssell (32), ex-spits van Chelsea, Mönchengladbach en Hannover 96.

Standard zit misschien wel in de interessantste groep. Met boeiende affiches in het verschiet tegen titelverdediger FC Sevilla en Feyenoord. Vooral de clash met de Rotterdammers wordt er eentje om van te smullen: twee fanatieke supporterslegioenen tegen elkaar. Ook al zag Feyenoord zowat de helft van zijn ploeg vertrekken (Oranje-internationals Janmaat, Martins Indi, De Vrij, en ook topschutter Graziano Pelle), toch loopt er met onder andere Boulahrouz, Clasie en Boëtius nog klasse genoeg rond. Het wordt voor de Luikenaars, waar trainer Guy Luzon nog maar eens weinig enthousiasme toont voor de Europa League, een lastige opdracht om de volgende ronde te bereiken.

Dat wordt het ook voor Sporting Lokeren, voor de allereerste keer doorgestoten tot de poulefase van de Europa League. Niet dat de namen van de tegenstanders zo ronkend zijn, maar stuk voor stuk zijn het lastige verplaatsingen en redelijk onbekende (onberekenbare) ploegen. Een groep met het verre en onveilige Metalist Kharkiv, het rumoerige Trabzonspor en het niet onbesproken Legia Warschau wilde niemand. Sportief directeur Willy Reynders kon meteen na de loting zijn ontgoocheling dan ook niet wegsteken en sprak van ‘de minst aantrekkelijke groep’. O, wat hadden ze zich bij Lokeren zo verlekkerd op groep H, waar met Wolfsburg (Malanda, De Bruyne), Everton (Lukaku, Mirallas) en Lille (Origi) absolute publiekstrekkers lonkten. Want de ambiance, zowel uit als thuis, tegen Hull City ten spijt, wordt het nu afwachten of de Lokerse supporters hun weg naar het stadion zullen vinden voor een midweekmatch tegen Kharkiv of Warschau. Jammer, want als er één ploeg rijp is om rendement te halen in Europa, is het Lokeren wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content