Met Marokko heeft succestrainer Eric Gerets voor het eerst een nationale ploeg onder zijn hoede. L'Express sprak met de 46-jarige Rekemmenaar.

L'Express: Spelers die de voorbije seizoenen de Marokkaanse selectie links lieten liggen, zijn terug. Wat is er gebeurd?

Gerets: De Marokkaanse federatie heeft grote inspanningen geleverd om hen tegemoet te komen, met name diegenen die actief zijn in Europa. De bond is professioneler geworden.

Ik heb een team van zeer toegewijde en uiterst vriendelijke spelers. En we hebben een gemeenschappelijk doel: Marokko moet haar plaats in het Afrikaanse voetbal terugvinden.

Vanwaar komt de voorliefde van jonge Marokkanen die geboren zijn in Europa of Europeanen van Marokkaanse origine voor het rood-groene shirt?

De huidige resultaten, de goede sfeer. Veel goede spelers zijn aangetrokken door deze dynamiek. Zo zijn er de drie Montpellierspelers Karim Ait Fana, Younes Belhanda en Abdelhamid El-Kaoutari, die voor de Franse selectie hadden kunnen kiezen, Youssef El-Arabi die debuteerde in Noord-Ierland en Mehdi Carcela van Standard.

We liggen ook op schema met de veelbelovende Belg Nacer Chadli van FC Twente en volgen een aantal jongeren in Spanje. Om een team te creëren, heb je een evenwicht tussen oud en jong nodig.

U staat ook heel dicht bij uw spelers...

Ik zoek de dialoog. Ik kom tussen bij de training, zowel om bij te sturen als om te complimenten te geven. Ik probeer elk van hen in de best mogelijke vorm te brengen. Ik voel hoe ze denken.

Wat is de impact van de voetbalbusiness?

Een speler blijft een speler. Wanneer hij op het veld staat, denkt hij niet aan de biljetten die op hem wachten als hij een doelpunt scoort. En ik ben er om hen eraan te herinneren dat geld niet alles is...

Wat heeft je doen besluiten om naar Marokko te komen?

De Marokkaanse federatie was zeer enthousiast. Ze heeft zelfs acht maanden gewacht, om me de tijd te geven om mijn contract in Saudi-Arabië af te maken.

Zelf wilde ik de ervaring opdoen om een selectie samen te stellen. Het is een grote uitdaging. Met een dergelijk potentieel, kan het niet dat Marokko blijft verliezen. We zullen naar de Africa Cup gaan om te winnen.

Wat mist Marokko nog om opnieuw titels te kunnen winnen?

Tactische discipline. De spelers hebben het talent, de ijver en de techniek. We moeten dit alles benutten. Dat is mijn taak. Wanneer ik in Saudi-Arabië was, werd ik een beetje met hetzelfde probleem geconfronteerd. Op dat vlak heb ik ginder veel geleerd.

(L'Express)

Met Marokko heeft succestrainer Eric Gerets voor het eerst een nationale ploeg onder zijn hoede. L'Express sprak met de 46-jarige Rekemmenaar.L'Express: Spelers die de voorbije seizoenen de Marokkaanse selectie links lieten liggen, zijn terug. Wat is er gebeurd?Gerets: De Marokkaanse federatie heeft grote inspanningen geleverd om hen tegemoet te komen, met name diegenen die actief zijn in Europa. De bond is professioneler geworden. Ik heb een team van zeer toegewijde en uiterst vriendelijke spelers. En we hebben een gemeenschappelijk doel: Marokko moet haar plaats in het Afrikaanse voetbal terugvinden. Vanwaar komt de voorliefde van jonge Marokkanen die geboren zijn in Europa of Europeanen van Marokkaanse origine voor het rood-groene shirt? De huidige resultaten, de goede sfeer. Veel goede spelers zijn aangetrokken door deze dynamiek. Zo zijn er de drie Montpellierspelers Karim Ait Fana, Younes Belhanda en Abdelhamid El-Kaoutari, die voor de Franse selectie hadden kunnen kiezen, Youssef El-Arabi die debuteerde in Noord-Ierland en Mehdi Carcela van Standard. We liggen ook op schema met de veelbelovende Belg Nacer Chadli van FC Twente en volgen een aantal jongeren in Spanje. Om een team te creëren, heb je een evenwicht tussen oud en jong nodig. U staat ook heel dicht bij uw spelers... Ik zoek de dialoog. Ik kom tussen bij de training, zowel om bij te sturen als om te complimenten te geven. Ik probeer elk van hen in de best mogelijke vorm te brengen. Ik voel hoe ze denken. Wat is de impact van de voetbalbusiness? Een speler blijft een speler. Wanneer hij op het veld staat, denkt hij niet aan de biljetten die op hem wachten als hij een doelpunt scoort. En ik ben er om hen eraan te herinneren dat geld niet alles is... Wat heeft je doen besluiten om naar Marokko te komen? De Marokkaanse federatie was zeer enthousiast. Ze heeft zelfs acht maanden gewacht, om me de tijd te geven om mijn contract in Saudi-Arabië af te maken. Zelf wilde ik de ervaring opdoen om een selectie samen te stellen. Het is een grote uitdaging. Met een dergelijk potentieel, kan het niet dat Marokko blijft verliezen. We zullen naar de Africa Cup gaan om te winnen. Wat mist Marokko nog om opnieuw titels te kunnen winnen? Tactische discipline. De spelers hebben het talent, de ijver en de techniek. We moeten dit alles benutten. Dat is mijn taak. Wanneer ik in Saudi-Arabië was, werd ik een beetje met hetzelfde probleem geconfronteerd. Op dat vlak heb ik ginder veel geleerd. (L'Express)