Erik Gerets (58) coacht tegenwoordig het Qatarese SC Lekhwiya, dat toebehoort aan de eigenaar van PSG. 'De Leeuw' spreekt In Sport/Voetbalmagazine spreekt over heden en toekomst. "Het voetbal hier kun je totaal niet vergelijken met Europa", vertelt de ex-Rode Duivel. "Dit is een totaal andere wereld. Wij speelden vriendschappelijk tegen PSG en Bayern München. Het niveauverschil blijft ontzettend groot, dat zag je ook aan de eindscores met 1-5 en 0-4"

"Hier moet je weten dat je rekening moet houden met zaken zoals bidden en de hitte. Enige flexibiliteit moet dus. Fysiek gaan we daardoor na een uur onderuit, want mijn spelers zijn dit tempo niet gewoon. In de zomer kun je, door die omstandigheden, zelfs geen tweemaal per dag trainen."

S/VM: Wat voor een club is SC Lekhwiya?

"De vereniging bestaat eigenlijk nog maar sinds drie jaar. De zoon van de koning vertelde aan de voorzitter dat hij graag een ploeg zou hebben. Ze begonnen in tweede klasse, promoveerden meteen en werden tweemaal kampioen."

S/VM: Is een terugkeer naar Europa voor jou nog een thema?

"Een echt doel is het niet meer. Wanneer dit leven me blijft bevallen, is het goed mogelijk dat ik mijn overeenkomst hier gewoon uitdoe, stop en van het leven ga genieten."

S/VM: Welke verhouding heb je vanuit Qatar met het hectische Europese voetbal?

"Mocht ik tien jonger zijn, dan zou ik me zeker druk maken om daar nog eens te geraken. Maar met de tijd werd mijn visie anders. Mijn leven veranderde, net als mijn verwachtingen. Daarom ben ik momenteel ook honderd procent tevreden met hetgeen ik hier heb en beleef."

S/VM: Wat was je mooiste club als trainer?

"Met zekerheid Marseille, ook zonder de titel. Mijn verhouding met de fans kun je moeilijk beschrijven, want het was adembenemend en onstuimig. Die band blijft zo voor de rest van mijn leven."

S/VM: Hoe volg jij tegenwoordig de indrukwekkende generatie Belgische voetballers?

"Vol vreugde, want sinds enige jaren wordt er gesproken over extreem veel talent. Alleen hebben ze nog niks bereikt. Het huidige elftal werd nog beter gemaakt door de nieuwe bondscoach Marc Wilmots. In elke generatie heb je tien tot twaalf spelers die beter zijn dan de middelmaat. Zo was het bij ons in de jaren tachtig en is het nu opnieuw zo." (MZ)

Erik Gerets (58) coacht tegenwoordig het Qatarese SC Lekhwiya, dat toebehoort aan de eigenaar van PSG. 'De Leeuw' spreekt In Sport/Voetbalmagazine spreekt over heden en toekomst. "Het voetbal hier kun je totaal niet vergelijken met Europa", vertelt de ex-Rode Duivel. "Dit is een totaal andere wereld. Wij speelden vriendschappelijk tegen PSG en Bayern München. Het niveauverschil blijft ontzettend groot, dat zag je ook aan de eindscores met 1-5 en 0-4""Hier moet je weten dat je rekening moet houden met zaken zoals bidden en de hitte. Enige flexibiliteit moet dus. Fysiek gaan we daardoor na een uur onderuit, want mijn spelers zijn dit tempo niet gewoon. In de zomer kun je, door die omstandigheden, zelfs geen tweemaal per dag trainen."S/VM: Wat voor een club is SC Lekhwiya?"De vereniging bestaat eigenlijk nog maar sinds drie jaar. De zoon van de koning vertelde aan de voorzitter dat hij graag een ploeg zou hebben. Ze begonnen in tweede klasse, promoveerden meteen en werden tweemaal kampioen."S/VM: Is een terugkeer naar Europa voor jou nog een thema?"Een echt doel is het niet meer. Wanneer dit leven me blijft bevallen, is het goed mogelijk dat ik mijn overeenkomst hier gewoon uitdoe, stop en van het leven ga genieten."S/VM: Welke verhouding heb je vanuit Qatar met het hectische Europese voetbal?"Mocht ik tien jonger zijn, dan zou ik me zeker druk maken om daar nog eens te geraken. Maar met de tijd werd mijn visie anders. Mijn leven veranderde, net als mijn verwachtingen. Daarom ben ik momenteel ook honderd procent tevreden met hetgeen ik hier heb en beleef."S/VM: Wat was je mooiste club als trainer?"Met zekerheid Marseille, ook zonder de titel. Mijn verhouding met de fans kun je moeilijk beschrijven, want het was adembenemend en onstuimig. Die band blijft zo voor de rest van mijn leven."S/VM: Hoe volg jij tegenwoordig de indrukwekkende generatie Belgische voetballers?"Vol vreugde, want sinds enige jaren wordt er gesproken over extreem veel talent. Alleen hebben ze nog niks bereikt. Het huidige elftal werd nog beter gemaakt door de nieuwe bondscoach Marc Wilmots. In elke generatie heb je tien tot twaalf spelers die beter zijn dan de middelmaat. Zo was het bij ons in de jaren tachtig en is het nu opnieuw zo." (MZ)