Ernesto Valverde onder druk bij Barcelona: ‘Wij kunnen niet elke week voetballes geven’

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

FC Barcelona staat aan de leiding in de Spaanse competitie en in zijn CL-poule, maar het voetbalt zielloos. Ernesto Valverde staat al weken onder druk.

Op de persconferentie voor de match tegen Borussia Dortmund kreeg Ernesto Valverde het op zijn heupen. De kritiek dat FC Barcelona al wekenlang slappe kost serveert, pareerde hij met: ‘Er wordt hier van ons verwacht dat wij elke wedstrijd voetballes geven. Dat kunnen wij niet altijd opbrengen.’

De coach was het beu dat er altijd op het negatieve gefocust wordt en herinnerde er nog eens fijntjes aan dat FC Barcelona eerste staat in la Liga en eerste in zijn CL-poule.

Maar ook Valverde kan er niet omheen dat Barça steeds minder doelpunten maakt na vloeiend samenspel. Van de laatste zeven goals kwamen er zes tot stand na een stilstaande fase.

En dat is vreemd, want bronnen uit de kleedkamer bevestigen dat er op training niet specifiek geoefend wordt op stilstaande fases. Dat zie je ook heel goed bij hoekschoppen: weinig variatie of ingestudeerde nummertjes.

Het ultieme wapen zijn uiteraard de vrijschoppen van Messi. Hij draait er dit seizoen ongeveer 1 op 3 binnen. Een hallucinant percentage.

Zielloos

Het neemt niet weg dat de kritiek op het voetbal van FC Barcelona aanhoudt. Zielloos, wordt het genoemd.

En dan komt al snel de trainer in het vizier. Het aura van Ernesto Valverde is beginnen af te brokkelen na het 3-0-verlies tegen AS Roma (toen nog met Radja Nainggolan) in de kwartfinales van de Champions League in het seizoen 2017/18. Thuis had Barça toen met 2-0 gewonnen, maar in Rome ging het alsnog de boot in.

Dat scenario herhaalde zich vorig seizoen op Anfield Road, waar een ontketend Liverpool een 3-0-nederlaag in Camp Nou uitwiste.

Een paar weken later, op 25 mei, leek Valverde het nekschot te krijgen van Valencia in de finale van de Copa del Rey, die met 1-2 verloren ging.

Maar Josep Bartomeu hield hem de hand boven het hoofd. Begin deze maand herhaalde de voorzitter nog dat hij het volste vertrouwen heeft in Valverde. Hij ziet in hem de ideale man om ‘de combinatie van oudere spelers met de nodige ervaring en de jonge talenten in goede banen te leiden’.

De vraag is alleen: hoe lang nog?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content