De nieuwe degradatieregel die de Pro League invoerde, waarbij de degradant op basis van de drie laatste seizoenen wordt aangeduid, blijft voor beroering zorgen. De Pro League krijgt van haar Ethische Commissie het advies om zich opnieuw te beraden over de beslissing.

De Ethische Commissie van de Pro League vindt dat de nieuwe degradatieregel, die ingaat vanaf het seizoen 2011-2012, het betaalde voetbal in diskrediet zal brengen.

Volgens haar schendt de regel het gelijkheidsbeginsel: "Niet alle clubs van de Pro League kunnen vanaf volgend seizoen hun kansen op dezelfde manier verdedigen", luidt het.

Onderzoek

Woensdag meldden enkele kranten al dat de Raad voor Mededinging de regeling onder de loep gaat houden.

"Het is onze taak om te onderzoeken of afspraken tussen ondernemingen wel zuiver zijn en anderen niet benadelen", verduidelijkte auditeur-generaal Bert Stulens in De Standaard en Het Nieuwsblad. "In deze: of het voor tweedeklassers niet moeilijker is om zich na promotie te handhaven". Bij mogelijke inbreuken krijgt de Pro League de kans om aanpassingen te doen, maar als dat niet gebeurt, wordt een formele zaak opgestart.

De Nationale Liga (die de tweedeklassers verenigt) kondigde dinsdag aan een protestbrief te zullen sturen naar de Europese Voetbalbond UEFA en de Wereldvoetbalbond FIFA.

Acties

Komend weekend organiseert de Nationale Liga overigens een ludieke protestactie tegen de competitiehervorming. Voor aanvang van elke wedstrijd rekenmachientjes in het publiek gooien. "Dat moet de fans helpen het klassement klaarder te zien."

De Supportersfederatie Profclubs (SfP) en de Nationale Supportersfederatie (NSF) hebben alle supporters in eerste en tweede klasse opgeroepen om tijdens de resterende competitiewedstrijden in de 17e minuut recht te staan en met een witte zakdoek te zwaaien. De federaties zijn niet te spreken over de competitiehervorming, en dan vooral het nieuwe degradatiesysteem.

De nieuwe degradatieregel die de Pro League invoerde, waarbij de degradant op basis van de drie laatste seizoenen wordt aangeduid, blijft voor beroering zorgen. De Pro League krijgt van haar Ethische Commissie het advies om zich opnieuw te beraden over de beslissing. De Ethische Commissie van de Pro League vindt dat de nieuwe degradatieregel, die ingaat vanaf het seizoen 2011-2012, het betaalde voetbal in diskrediet zal brengen. Volgens haar schendt de regel het gelijkheidsbeginsel: "Niet alle clubs van de Pro League kunnen vanaf volgend seizoen hun kansen op dezelfde manier verdedigen", luidt het. Onderzoek Woensdag meldden enkele kranten al dat de Raad voor Mededinging de regeling onder de loep gaat houden. "Het is onze taak om te onderzoeken of afspraken tussen ondernemingen wel zuiver zijn en anderen niet benadelen", verduidelijkte auditeur-generaal Bert Stulens in De Standaard en Het Nieuwsblad. "In deze: of het voor tweedeklassers niet moeilijker is om zich na promotie te handhaven". Bij mogelijke inbreuken krijgt de Pro League de kans om aanpassingen te doen, maar als dat niet gebeurt, wordt een formele zaak opgestart. De Nationale Liga (die de tweedeklassers verenigt) kondigde dinsdag aan een protestbrief te zullen sturen naar de Europese Voetbalbond UEFA en de Wereldvoetbalbond FIFA. Acties Komend weekend organiseert de Nationale Liga overigens een ludieke protestactie tegen de competitiehervorming. Voor aanvang van elke wedstrijd rekenmachientjes in het publiek gooien. "Dat moet de fans helpen het klassement klaarder te zien." De Supportersfederatie Profclubs (SfP) en de Nationale Supportersfederatie (NSF) hebben alle supporters in eerste en tweede klasse opgeroepen om tijdens de resterende competitiewedstrijden in de 17e minuut recht te staan en met een witte zakdoek te zwaaien. De federaties zijn niet te spreken over de competitiehervorming, en dan vooral het nieuwe degradatiesysteem.