"Dankzij een oud-trainer, Tintin Marquez", legt de 35-jarige Garcia uit in Sport/Voetbalmagazine. "Hij was ooit mijn coach bij Español en ik had een zeer goeie relatie met hem. Hij belde me en legde dit project uit, de samenwerking met Aspire. Zijn manier van voetballen past zeer goed bij de mijne. In dat andere voetbal zie ik veel meer af. Ik speel graag in een ploeg met veel balbezit."

"Ik bekijk mijn ploegmaats niet uit de hoogte omdat ik bij de nationale ploeg speelde of in een finale van de UEFA Cup. Ik ben hier omdat ik door wil gaan en ik kan van hen ook leren. Ik ben wel blij dat ik, als we afgaan op de resultaten, vroeger nog voetbalde voor het beste Español uit de recente geschiedenis. Twee keer Europees voetbal afgedwongen, een bekerfinale gewonnen, de Europese finale bereikt. Op dat moment zaten we met drieën bij de nationale ploeg, ongezien in de geschiedenis van de club."

Zijn opleiding kreeg Luis Garcia bij Real Madrid, voor een jongere allicht de moeilijkste club ter wereld. Garcia: "Ja. De beste jongeren van heel Spanje trekken naar Madrid. Dat is de jeugdpolitiek van Real, overal de besten laten tekenen, want ze willen onmiddellijk resultaat. Wie uit de cantera komt, moet vervolgens optornen tegen een vedetteen er is zeer weinig geduld om eigen jeugd speelminuten te gunnen. Ik trainde er met Figo, Raúl, Ronaldo, Roberto Carlos, Fernando Hierro, Zidane... Dat is een kinderdroom. Je mag de slechtste ballen geven, die mannen maken er nog iets moois van. Zo lijkt het simpel."

Crisis

Na 2010 werd de middenvelder geconfronteerd met de andere kant van de Spaanse voetbalmedaille: een competitie waarin twee clubs alles naar zich toe zogen en de rest nog kruimels kreeg. Garcia: "Een liga a dos noemden wij het. De televisierechten waren zeer ongelijk verdeeld. Uiteraard moeten Real en Barça het meeste uit die pot krijgen, maar dit was zeer onrechtvaardig. Zeker in tijden van crisis, toen de rest van de economie geen geld had voor het voetbal. Op die manier kon bijvoorbeeld een ploeg als Valencia niet meer meedoen voor de titel. Het niveau is toen gezakt, omdat betere spelers naar het buitenland vertrokken. Wie niet bij de grote twee zat, kon niet rekenen op grote salarissen. De grote twee wonnen op verplaatsing soms met 5-0 of 6-0. Het leek wel het Schotse kampioenschap."

Guillaume Gautier

Lees het volledige interview met Luis Garcia in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 24 augustus.

"Dankzij een oud-trainer, Tintin Marquez", legt de 35-jarige Garcia uit in Sport/Voetbalmagazine. "Hij was ooit mijn coach bij Español en ik had een zeer goeie relatie met hem. Hij belde me en legde dit project uit, de samenwerking met Aspire. Zijn manier van voetballen past zeer goed bij de mijne. In dat andere voetbal zie ik veel meer af. Ik speel graag in een ploeg met veel balbezit.""Ik bekijk mijn ploegmaats niet uit de hoogte omdat ik bij de nationale ploeg speelde of in een finale van de UEFA Cup. Ik ben hier omdat ik door wil gaan en ik kan van hen ook leren. Ik ben wel blij dat ik, als we afgaan op de resultaten, vroeger nog voetbalde voor het beste Español uit de recente geschiedenis. Twee keer Europees voetbal afgedwongen, een bekerfinale gewonnen, de Europese finale bereikt. Op dat moment zaten we met drieën bij de nationale ploeg, ongezien in de geschiedenis van de club."Zijn opleiding kreeg Luis Garcia bij Real Madrid, voor een jongere allicht de moeilijkste club ter wereld. Garcia: "Ja. De beste jongeren van heel Spanje trekken naar Madrid. Dat is de jeugdpolitiek van Real, overal de besten laten tekenen, want ze willen onmiddellijk resultaat. Wie uit de cantera komt, moet vervolgens optornen tegen een vedetteen er is zeer weinig geduld om eigen jeugd speelminuten te gunnen. Ik trainde er met Figo, Raúl, Ronaldo, Roberto Carlos, Fernando Hierro, Zidane... Dat is een kinderdroom. Je mag de slechtste ballen geven, die mannen maken er nog iets moois van. Zo lijkt het simpel."Na 2010 werd de middenvelder geconfronteerd met de andere kant van de Spaanse voetbalmedaille: een competitie waarin twee clubs alles naar zich toe zogen en de rest nog kruimels kreeg. Garcia: "Een liga a dos noemden wij het. De televisierechten waren zeer ongelijk verdeeld. Uiteraard moeten Real en Barça het meeste uit die pot krijgen, maar dit was zeer onrechtvaardig. Zeker in tijden van crisis, toen de rest van de economie geen geld had voor het voetbal. Op die manier kon bijvoorbeeld een ploeg als Valencia niet meer meedoen voor de titel. Het niveau is toen gezakt, omdat betere spelers naar het buitenland vertrokken. Wie niet bij de grote twee zat, kon niet rekenen op grote salarissen. De grote twee wonnen op verplaatsing soms met 5-0 of 6-0. Het leek wel het Schotse kampioenschap."Guillaume GautierLees het volledige interview met Luis Garcia in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 24 augustus.