EURO 2020: Wat als… het Hampden Park wordt?

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als de Rode Duivels niet uitglijden tegen Rusland en Cyprus, eindigen ze eerste in de groep en zijn ze reekshoofd bij de loting eind november in Boekarest. Het wordt nog puzzelen om elk gekwalificeerd land aan een speelstad te helpen.

Zoals verwacht leverde ook de doortocht in Kazachstan geen problemen op voor de Rode Duivels. De professionaliteit waarmee deze groep de kwalificaties aanpakt, mag gelden als een voorbeeld voor de komende generaties. Geen moment van verslapping, ook niet als de omstandigheden wat tegenzitten: slecht kunstgrasveld, een verre trip, een paar afwezigen.

Verslapping kan ook moeilijk, iedereen wil erbij zijn komende zomer op het EK. Dennis Praet, die Youri Tielemans en Hans Vanaken voorbij moet, en Thomas Meunier, die Timothy Castagne in de nek voelt hijgen, toonden zich. Thorgan Hazard ook. Yannick Carrasco wat minder, net als Michy Batshuayi. Die scoorde, maar was vooral zeer nonchalant. Aard van het beestje, ongetwijfeld. Zijn kansen als doublure voor Romelu Lukaku zijn absoluut niet gezakt, hij blijft makkelijk scoren, maar in januari staat hij nog een keer voor een belangrijke keuze: speelminuten verzamelen. Scherpte. De Brusselaar is inmiddels al 26, je zou verwachten dat hij zich ooit eens ergens definitief settelt. Of blijft het beestje zo zijn hele leven? Dan zal het bij Chelsea, waar de jeugd hem inmiddels voorbij is, nooit lukken, vrezen we.

Sterkte van de verdediging

De verdediging werd, eens te meer, niet getest. Ook niet op andere automatismen, ook in Kazachstan hield Roberto Martínez het bij Thomas Vermaelen als adjudant van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Brandon Mechele werd bedankt voor zijn inzet met een eerste optreden, maar de kansen op een EK lijken voor hem ver weg.

Of de Duivels verdedigend sterk genoeg zijn, zullen we pas op het EK zien. Of misschien eerder al, op 16 november in Sint-Petersburg, waar Rusland (ook al 27 doelpunten in de voorronde en makers van de enige tegentreffer die Courtois in deze kwalificaties al slikte) komende zomer zijn EK-thuiswedstrijden mag afwerken. Want ja, ook zij zijn al geplaatst.

Hoe vaak Rusland thuis mag spelen hangt nog af van het feit of Denemarken zich plaatst of niet. Zij staan nu op een kwalificatieplaats, maar moeten nog voetballen tegen Gibraltar en, vooral, Ierland. Ook een gastland. Als Denemarken zich plaatst, komen ze straks in de groep van Rusland terecht. Elk speelt dan twee thuismatchen, de Denen in Kopenhagen, en wie het onderlinge duel thuis speelt, dat wordt uitgemaakt door een extra loting.

En zo kan het ook met Ierland gebeuren. Dublin en Bilbao zijn immers aan mekaar gekoppeld. Spanje miste door het gelijkspel in Noorwegen voorlopig de kwalificatie, maar kan zich morgen wel plaatsen, uit bij Zweden. Dat worden thuiswedstrijden in Bilbao voor de Spanjaarden.

Bakoe: voor wie?

En zo raken mogelijke thuisbasissen opgevuld voor de Rode Duivels, op dit moment leiders in de kwalificatieranking met een foutloos parcours. Dat reed ook Roberto Mancini met zijn Italië, maar de Belgen hebben een beter doelsaldo (+16 in plaats van +11). En het wordt uitkijken naar de loting, hoe ze dat in elkaar gaan puzzelen.

Er zijn op dit moment nog wel wat stadions vrij: Bakoe, Kopenhagen, Amsterdam, Boekarest, Londen, Glasgow, Dublin, Bilbao, Boedapest en München. Maar voor de meeste van die landen ziet het er goed uit, al zijn er nog een paar met werk voor de boeg. De Hongaren en Roemenen vooral. Alleen voor Azerbeidzjan, in de voorronde nog maar 1 punt, lijkt het over, zij het nog niet definitief. Zij hebben nog een long shot om de play-offs te halen. Bakoe zal dus vrij blijven. Voor wie, is de vraag.

Dus is het voor de fans wachten tot in maart, vrezen we, voor we definitief weten waar we gaan voetballen. Want misschien kunnen de Belgen wel eind november in groep D worden ondergebracht, met thuiswedstrijden in Hampden Park, Glasgow, momenteel zijn de Engelsen immers geen reekshoofd bij de loting (en ook niet 100 procent zeker van kwalificatie).

Glasgow is immers aan Londen gekoppeld in groep D. En dan is het wachten tot in maart, om te weten of Schotland, nu al uitgeschakeld, maar wél zeker van deelname aan de play-offs door hun groepswinst in de Nations League, zich alsnog op het EK weet te wurmen.

Loting à la carte

Conclusie: de UEFA puzzelt graag en zal dat volop mogen doen, want zoals het nu is kunnen naast België bij de loting in november ook Oekraïne en Kroatië in pot 1 terechtkomen. Ook zij zijn geen gastland. Er gaat nog met inhouden van potten worden geschoven, daar in Boekarest, want in principe komen gastlanden in de groep van hun stad terecht, maar kunnen ze bij de loting niet samen in dezelfde pot.

Er lijkt met andere woorden een loting à la carte aan te komen, ook door de politieke spanningen. Geen Kosovo-Bosnië Herzegovina (beiden al minstens zeker van de play-offs) op het EK komende zomer, noch Kosovo-Servië (idem dito). En al helemaal geen Oekraïne-Rusland!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content