Europa League: Belgische clubs kennen hun tegenstanders

© AFP

De Belgische clubs Standard Luik, Racing Genk en Zulte Waregem kennen hun tegenstanders in de Europa League.

Zulte Waregem neemt het in Groep D van de Europa League op tegen het Russische Rubin Kazan, het Engelse Wigan Athletic en het Sloveense Maribor. Dat wees de loting in Monaco uit. Zulte Waregem ging donderdagavond in extremis voorbij het Cypriotische Apoel Nicosia (1-1 en 1-2) om zich zo voor de tweede keer in de clubgeschiedenis te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

Essevee kwam voor de loting in de vierde bokaal terecht, wat een relatief zware poule opleverde voor de fusieclub. Rubin Kazan is niet de bekendste en meest kapitaalkrachtige club uit Rusland, maar speelt er wel al enkele jaren aan de top en veroverde in 2008 en 2009 de landstitel. In 2012 volgde er Bekerwinst. Vorig seizoen moesten ze vrede nemen met de zesde plaats. Met onder meer de Fransman Chris

Mavinga (ex-Racing Genk), de Turk Gökdeniz Karadeniz en de Franse international Yann M’Vila hebben ze heel wat kwaliteit in de rangen.

Met Wigan Ahtletic kruist Essevee een Engelse tweedeklasser. Wigan eindigde vorig seizoen op de achttiende plaats in de Premier League en degradeerde naar The Championship. Ze wonnen echter de FA Cup (na een finale tegen Manchester City) en mochten zo Europa in. Engelse tweedeklassers zijn echter geen makkie, dat ondervond ook Club Brugge toen ze in 2011-2012 in de groepsfase niet voorbij Birmingham City raakten.

De Sloveense kampioen Maribor zou in principe een haalbare kaart moeten zijn. Zulte Waregem werkt de thuiswedstrijden overigens af in het Brugse Jan Breydelstadion.

De tegenstanders van Standard Luik

Competitieleider Standard Luik neemt het in Groep C van de Europa League op tegen het Oostenrijkse Salzburg, het Zweedse Elfsborg en het Deense Esbjerg. Een haalbare loting dus voor Standard, dat dit seizoen nog ongeslagen is en in de play-offronde van de Europa League het Wit-Russische FC Minsk (0-2 en 3-1) opzij zette. Als reekshoofd bij de loting wisten de Rouches op voorhand dat ze de zwaarste tegenstanders zouden ontlopen. Red Bull Salzburg is op papier de lastigste klant in de groep. De Oostenrijkse vicekampioen had in de play-offronde geen problemen met het Litouwse Zalgiris (5-0 en 0-2) en heeft heel wat Europese ervaring.

Elfsborg is dan weer de Zweedse landskampioen en schakelde in de vorige ronde het Deense Nordsjaelland uit (1-1 en 0-1). Esbjerg is de nummer vier uit Denemarken die in de play-offronde voor de verrassing zorgde door het Franse Saint-Etienne (4-3 en 0-1) uit het toernooi te kegelen.

De tegenstanders van Racing Genk

Racing Genk neemt het in Groep G van de Europa League op tegen het Oekraïense Dinamo Kiev, het Oostenrijkse Rapid Wien en het Zwitserse FC Thun. De Belgische Bekerwinnaar zat voor de loting in de tweede bokaal waardoor de Limburgers al zeker waren van een op papier sterkere tegenstander in hun groep. Met het Oekraïense Dinamo Kiev kwam er dan ook een lastige klant uit de bus. Dinamo moet in eigen land wel al enkele jaren Shakhtar Donetsk voor zich dulden en eindigde vorig seizoen pas op de derde plaats in de competitie. In het tussenseizoen werd de ploeg met Dieumerci Mbokani (Anderlecht), Jeremain Lens (PSV) en Benoît Trémoulinas (Bordeaux) gevoelig versterkt. Met de Kroatische international Ognjen Vukojevic (ex-Lierse) speelt er bovendien een oude bekende.

Ook Rapid Wien moest vorig seizoen vrede nemen met de derde plaats in de Oostenrijkse competitie. In de selectie zitten er weinig bekende namen, maar Rapid is een voormalige grootmacht met heel wat Europese ervaring.

Voor het Zwitserse FC Thun is het dan weer de tweede deelname aan de groepsfase van de Europa League, nadat ze in de play-offronde te sterk bleken voor het Servische Partizan Belgrado van Anderlecht-aanwinst Aleksandar Mitrovic. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content