Europa League: Club makkelijk door, Anderlecht uitgeschakeld

Club Brugge heeft met gemak gewonnen van het Deense Aalborg (3-0) nadat het eerder ook de uitwedstrijd met 1-3 won. Anderlecht ging bij Dinamo Moskou ten onder met 3-1 en is uitgeschakeld in Europa.

Club Brugge heeft zich voor het eerst in elf jaar geplaatst voor de achtste finales van een Europese beker.

Van een echte wedstrijd was er amper sprake, in de terugwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League. Na een korte studieronde schoot Club het restje Deense hoop aan diggelen: Lior Refaelov bediende Victor Vazquez en die maakte er subtiel met buitenkant rechts 1-0 van. Het deed coach Michel Preud’homme ongetwijfeld deugd zijn draaischijven Vazquez en Refaelov nog eens met een splijtende en beslissende actie te zien uitpakken. Drie minuten later leek doelpunt nummer twee in de maak, op aangeven van Thomas Meunier knalde Obbi Oulare echter onbegrijpelijk naast. In een voor de rest flauwe eerste helft viel er amper nog iets te beleven in het kille Brugge. Aalborg kwam niet verder dan twee halve kansen en liet zich nog het meest opmerken door het gedrag van zijn meegereisde supporters: zij gooiden enkele keren Bengaals vuurwerk op het veld, waardoor de wedstrijd even moest worden stilgelegd.

Na de rust probeerde Aalborg de schade te beperken, maar een schaarse aanval betaalden ze meteen cash. Vormer zette de counter op, bediende Oulare en die scoorde zijn tweede in evenveel wedstrijden tegen de Denen. Aalborg hing helemaal in de touwen en ook Bolingoli kon zo nog zijn doelpuntje meepikken.

Anderlecht

RSC Anderlecht werd uitgeschakeld na een 3-1 nederlaag bij het Russische Dinamo Moskou. De heenwedstrijd was vorige week op 0-0 geëindigd.

De wedstrijd werd niet gespeeld in het stadion van Dinamo zelf, dat verbouwd wordt voor het WK 2018. Wel trok RSCA naar het nabijgelegen Arena Chimki. Anderlecht startte zonder de geblesseerde Dennis Praet niet bijster sterk aan de partij en kwam goed weg toen ex-Standard-middenvelder William Vainqueur over knalde en Christopher Samba met het hoofd miste. Op het halfuur was het wel paarswit dat op voorsprong. Een geplaatst schot van Youri Tielemans week af, waarna Aleksandar Mitrovic simpel kon binnentikken. Vlak voor de rust kopte Samba nog eens vlak naast doel, en dus was die 0-1 ook de ruststand.

Na rust moest Anderlecht zijn bonus meteen prijsgeven. Na een geblokt schot kon Aleksey Kozlov vanuit de tweede lijn uithalen. Silvio Proto grabbelde in het ijle: 1-1. In de 64e minuut volgde de totale ommekeer. Anderlecht-verdediger Fabrice N’Sakala haalde Aleksander Kokorin onderuit buiten het strafschopgebied, maar de Noorse scheidsrechter Svein Oddvar Moen gaf toch penalty. Kokorin trapte die in een eerste tijd op Proto, maar Artur Yusupov was goed gevolgd en kon ongehinderd de rebound binnentrappen. In de toegevoegde tijd maakte ex-Schalke 04-spits Kevin Kuranyi de wedstrijd dood.