Europa League: Genk wint, Gent verliest, Anderlecht en Standard spelen gelijk

Het werd een avond met gemengde gevoelens voor de Belgische ploegen in de Europa League. Alleen Genk kon winnen. Gent ging zwaar in het verlies.

Racing Genk wist op de derde speeldag in de Europa League te mlet 2-0 te winnen van het Spaanse Bilbao.

Toch waren het de Basken die het eerst de netten deden trillen. Aritz Aduriz trapte de voorzet van Inaki Williams in doel, maar stond buitenspel. Bilbao kreeg nog kansen, maar Genk kon zijn voetje zetten naast de Spaanse subtopper, die goed weg kwam op pogingen van Tino-Sven Sucic en Leon Bailey. In de 40e minuut bracht doelman Iago Herrerin nogmaals redding op een schot van Bailey. In de rebound trof Jakub Brabec wel raak. Bilbao had dan al met tien kunnen staan. Aymeric Laporte had rood moeten krijgen voor natrappen op Nikos Karelis.

Na vijf minuten in de tweede helft hield de Zweedse scheidsrechter Stefan Johannesson de rode kaart opnieuw op zak toen Aduriz Thomas Buffel een zware kniestoot op de dij gaf. Buffel kon niet voort. Mbwana Samatta kwam hem vervangen. Uitblinker Alejandro Pozuelo kreeg in de 68e minuut een uitgelezen kans op de 2-0. Herrerin belette hem het scoren. Een kwartier later maakte Wilfred Ndidi de klus wel af. Dat deed de Nigeriaan door de bal met een halve volley van buiten de zestien prachtig in doel te trappen. Bailey kwam nog dicht bij de 3-0, maar vond nogmaals Herrerin op zijn pad.

In de andere wedstrijd in groep F speelden het Oostenrijkse Rapid Wenen en het Italiaanse Sassuolo 1-1 gelijk. Met zes punten is Genk zo alleen leider. Wenen en Sassuolo volgen met vier punten, Bilbao heeft er drie. De eerste twee van de groep plaatsen zich voor de zestiende finales. Over twee weken trekken de manschappen van Peter Maes naar Sassuolo voor hun wedstrijd van de vierde speeldag.

Goal van Teodorczyk

Thuissploeg Mainz kwam tegen Anderlecht snel op voorsprong. Yunus Malli zette na tien minuten van op elf meter de 1-0 op het bord na een strafschopfout van Olivier Deschacht op Pablo De Blasis. Kapitein Sofiane Hanni kreeg twee goede kansen op de gelijkmaker, maar vond twee keer doelman Jonas Lössl op zijn weg.

Op de counter bleef ook Mainz gevaarlijk. Twintig minuten na rust kwam de gelijkmaker er dan toch. Anderlechts doelpuntenmachine Lukasz Teodorczyk kopte de voorzet van Hanni binnen. Anderlecht beperkte zich vervolgens tot verdedigen en kon het punt vasthouden. Mainz en Anderlecht deelden na twee wedstrijden al de leiding in de groep. Met 5 punten moeten ze nu ook het Franse Saint-Etienne, dat het Azerbeidzjaanse Qabala met 1-0 versloeg, naast zich dulden. Qabala heeft nog geen punt. De eerste twee van de groep plaatsen zich voor de zestiende finales. Over twee weken ontvangt Anderlecht Mainz op de vierde speeldag.

Standard haalt achterstand op

Standard keek thuis tegen het Griese Panaathinaikos Athene al na twaalf minuten tegen een achterstand aan. Victor Ibarbo speelde zich knap vrij en krulde de bal voorbij Jean-François Gillet in de verste hoek. Diezelfde Ibardo nam in de 36e minuut ook de 0-2 voor zijn rekening. Opnieuw pegelde de Colombiaanse flankaanvaller de bal in de linkerhoek. Net voor rust mocht Edmilson Junior vanop de penaltystip de aansluitingstreffer in doel trappen. Dat na een duwfout van Giorgos Koutroumbis.

Twee minuten na rust had Daniel Stefanski Standard opnieuw een strafschop kunnen toekennen. De Standard-spelers hadden handspel gezien, de Poolse scheidsrechter niet. Acht minuten voor tijd viel de gelijkmaker dan toch. Standard claimde opnieuw een penalty, maar Stefanski legde de bal net buiten de zestien. Ishak Belfodil knalde de vrije trap hard en laag binnen.

Standard ging nog verwoed naar de volle buit op zoek, maar moest zich met één puntje tevreden stellen. Ook de andere wedstrijd in de groep, Celta Vigo tegen Ajax, eindigde op 2-2. Ajax blijft zo met 7 punten ongeslagen leider, voor Celta Vigo (5), Standard (2) en Panathinaikos (1). De eerste twee van de groep plaatsen zich voor de zestiende finales. Standard trekt over twee weken voor zijn wedstrijd van de vierde speeldag naar Panathinaikos.

Gent met forfaitcijfers

AA Gent ging in Lviv met 5-0 onderuit gegaan tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk.

Viktor Kovalenko opende de score in de 12e minuut. Het doelpunt werd hem op een presenteerblaadje aangeboden. Doelman Jacob Rinne stond ver uit zijn doel en werd gelobd nadat hij de bal na miscommunicatie met Rami Gershon recht in de voeten van het Oekraïense talent paste. Kovalenko zou de wedstrijd niet uitspelen. Na 36 minuten moest hij met een spierblessure naar de kant. Op het halfuur verdubbelde Facundo Ferreya de voorsprong op assist van Bernard. De score had voor de rust hoger kunnen oplopen, maar niet alle Gentse slordigheden werden afgestraft. Zo trof Dentinho, ingekomen voor Kovalenko, de paal. Meteen na de herneming was het wel weer raak. Bernard, knap vrijgespeeld door Ferreya, scoorde al na 20 seconden. Een kwartier voor tijd maakte de net ingevallen Taison het verdict nog zwaarder en drie minuten voor affluiten maakte Maksym Malyshev de afstraffing compleet. Dat na een één-tweetje met Marlos, die kort voordien zijn poging op de paal zag stranden.

In de andere wedstrijd in groep H speelde het Turkse Konyaspor 1-1 gelijk tegen het Portugese Braga. AA Gent blijft met vier punten tweede in de groep, na het ongenaakbare Skakhtar (negen punten). Braga heeft twee punten, Konyaspor 1. De eerste twee van de groep plaatsen zich voor de zestiende finales. Over twee weken ontvangt Gent Shakhtar voor zijn wedstrijd van de vierde speeldag.