Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo zaterdag.

De UEFA stelde vast dat het met de huidige regels voor financiële fair play tot twee jaar kan duren voor ze echt in de boeken van een club kan duiken om de break-evenplicht te checken. Daarom is beslist - als onderdeel van een breder pakket maatregelen voor een betere schuldencontrole - een vorm van stresstests in te voeren.

Volgens de kranten komen er twee nieuwe knipperlichtindicatoren die de UEFA toelaten op te treden als er twijfels rijzen over het gedrag van een club. De eerste is de 'maximum transfer deficit' die wordt vastgelegd op 100 miljoen euro. Dat betekent dat er een boekencontrole komt als een club tijdens de zomer- én wintertransferperiode samen 100 miljoen euro meer uitgeeft dan er binnenkomt door uitgaande transfers.

De tweede alarmbel is de 'sustainable debt ratio', de maximale schuldgraad die een club mag hebben. De ratio tussen de nettoschuld en de brutobedrijfswinst (ebitda) mag nog maximaal 7 bedragen. Van die nettoschuld mag wel de winst uit transfers - als de uitgaande transfers meer opbrengen dan de inkomende kosten - worden afgetrokken.

De maatregel is niet toepasbaar op schuld onder 30 miljoen euro. De UEFA kan na elke transferperiode beslissen een verdachte club onder de loep te nemen. "De extra controles zullen gebeuren door de UEFA zelf en niet door haar fairplaywaakhond, de Club Financial Control Body van oud-premier Yves Leterme.

De stresstest staat buiten de inbreukprocedure en dient alleen om extra checks in te bouwen. Wie de test doorstaat, gaat vrijuit", stelt Michael Verschueren.

De Anderlecht-bestuurder zat vanuit de ECA, de koepel van de Europese profclubs, mee in de cockpit van de hervorming. Daarnaast zullen clubs ook hun resultatenrekening jaarlijks op hun website moeten publiceren en moeten ze individueel bekendmaken hoeveel ze per seizoen uitgeven aan commissies voor makelaars.

Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo zaterdag.De UEFA stelde vast dat het met de huidige regels voor financiële fair play tot twee jaar kan duren voor ze echt in de boeken van een club kan duiken om de break-evenplicht te checken. Daarom is beslist - als onderdeel van een breder pakket maatregelen voor een betere schuldencontrole - een vorm van stresstests in te voeren. Volgens de kranten komen er twee nieuwe knipperlichtindicatoren die de UEFA toelaten op te treden als er twijfels rijzen over het gedrag van een club. De eerste is de 'maximum transfer deficit' die wordt vastgelegd op 100 miljoen euro. Dat betekent dat er een boekencontrole komt als een club tijdens de zomer- én wintertransferperiode samen 100 miljoen euro meer uitgeeft dan er binnenkomt door uitgaande transfers. De tweede alarmbel is de 'sustainable debt ratio', de maximale schuldgraad die een club mag hebben. De ratio tussen de nettoschuld en de brutobedrijfswinst (ebitda) mag nog maximaal 7 bedragen. Van die nettoschuld mag wel de winst uit transfers - als de uitgaande transfers meer opbrengen dan de inkomende kosten - worden afgetrokken. De maatregel is niet toepasbaar op schuld onder 30 miljoen euro. De UEFA kan na elke transferperiode beslissen een verdachte club onder de loep te nemen. "De extra controles zullen gebeuren door de UEFA zelf en niet door haar fairplaywaakhond, de Club Financial Control Body van oud-premier Yves Leterme. De stresstest staat buiten de inbreukprocedure en dient alleen om extra checks in te bouwen. Wie de test doorstaat, gaat vrijuit", stelt Michael Verschueren. De Anderlecht-bestuurder zat vanuit de ECA, de koepel van de Europese profclubs, mee in de cockpit van de hervorming. Daarnaast zullen clubs ook hun resultatenrekening jaarlijks op hun website moeten publiceren en moeten ze individueel bekendmaken hoeveel ze per seizoen uitgeven aan commissies voor makelaars.