Everton lonkt naar Rooney

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De League Cup heeft Man U al op zak, zondag in de FA Cup en volgende donderdag in de Europa League wil het de kansen vrijwaren op nog meer prijzen dit seizoen. Alle ogen zijn op Zlatan gericht, maar welke rol is er nog weggelegd voor Wayne Rooney?

Kampioen wordt Manchester United ook dit seizoen wellicht niet. De zwakke maanden september en oktober fnuikten de titelambities van José Mourinho en co al in een vroeg stadium. Maar als het een beetje meezit, sluit de Portugese succescoach straks zijn eerste seizoen bij de Mancunians af met liefst vier trofeeën en een tweede plek in het klassement.

De Community Shield (supercup) en de League Cup heeft hij al op zak, met zeges tegen respectievelijk Leicester City en Southampton. Winst in de Europa League is ook geen utopie, met het Russische Rostov als komende tegenstander in de achtste finales en met enkel Roma, Lyon, Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach als overgebleven rivalen uit de topvoetballanden. Daarvan sneuvelen er sowieso al twee, want Roma speelt deze ronde tegen Lyon en Schalke tegen Mönchengladbach.

De grootste uitdaging wacht Mourinho wellicht in de FA Cup, met zondag een duel tegen zijn Chelsea. Mourinho kan rekenen op de in bloedvorm verkerende Zlatan Ibrahimovic, in de finale van de League Cup tegen Southampton nog de grote man met twee goals. Ibradacabra, deze zomer transfervrij overgenomen van PSG, zit alweer aan 26 goals in 38 wedstrijden. Samen met Paul Pogba en doelman David De Gea is de 35-jarige Zweed de enige certitude in het roterende elftal van Mourinho.

Terugkeer naar de heimat

Waar blijft Wayne Rooney in dat verhaal? Het is een kwestie die ook de Britse media bezighoudt. Rooney, topschutter aller tijden en aanvoerder van de Engelse nationale ploeg, verscheen in de competitie nog maar acht keer aan de aftrap en bleef in de finale van de League Cup negentig minuten op de bank. Een blessure hield hem in december en de voorbije weken weliswaar een tijdje aan de kant, maar zelfs fit lijkt hij onder Mourinho geen hoofdrolspeler. Rooney zit aan vijf treffers tot nog toe, zeer ongewoon voor de man die in twaalf seizoenen Man U gemiddeld aan twintig goals per seizoen komt.

De voorbije weken kreeg de 31-jarige aanvaller serieuze aanbiedingen uit China en ook Arsenal toonde interesse. Rooney maakte een einde aan de speculaties door officieel te stellen dat hij bij Man U blijft. Tot het einde van het seizoen althans, daarna is de jacht weer open.

De nieuwste jager in het spel is Everton, de club waar Rooney opgeleid werd en in 2002 zijn profdebuut vierde. Ronald Koeman zette de deur open door te stellen dat Rooney zeker welkom is. Zijn directeur Steve Walsh pikte in: ‘De hele club zou euforisch zijn. Er zouden veel shirts verkocht worden. Maar laat ons niet vooruitlopen op de zaken. Wayne heeft nog een contract bij Manchester United en heeft besloten om voor hen te blijven voetballen. We zien wel wat er in de toekomst gebeurt.’

Krijgt Romelu Lukaku volgend seizoen voorin steun van Rooney? De voetbalanalisten over het Kanaal likkebaarden alvast bij die gedachte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content