Mooi nieuws voor Ancelotti: hij mag tegen Chelsea gewoon op de bank zitten. Na de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Manchester United (1-1) was de nieuwe coach van Everton boos over een afgekeurd doelpunt van Dominic Calvert-Lewin. Hij ging woedend verhaal halen bij scheidsrechter Chris Kavanagh, die hem daarvoor bedankte met een rode kaart. Een speeldag in de tribunes dreigde, maar de Italiaan komt er nu vanaf met een boete van 'maar' 9.000 euro.

Dat Ancelotti zondag langs de lijn mag staan, is ook een opsteker voor zijn team Everton. De blauwe ploeg uit Liverpool is onder zijn bewind aan een heropleving bezig. Toen Marco Silva in december de laan werd uitgestuurd, stond zijn ploeg op een veertiende stek, slechts twee punten boven een degradatieplaats. Nu zijn The Toffees elfde, op vijf punten van de zesde plaats, die recht geeft op Europees voetbal. En nog straffer: als we de stand in de Premier League sinds de komst van Ancelotti bekijken, staat Everton zelfs derde, alleen Liverpool en Manchester City presteerden de afgelopen weken beter.

Top 5 sinds komst Ancelotti (22 december):

1. Liverpool: 30 punten

2. Manchester City: 19 punten

3. Everton: 18 punten

4. Manchester United: 17 punten

5. Southampton: 16 punten

Het aandeel van de nieuwe trainer in die sterke reeks is groot. Hij analyseerde de zwaktes in het spel onder zijn Portugese voorganger en besliste diens 4-2-3-1 over boord te gooien. Everton voetbalt nu in een 4-4-2 en speelt een pak directer dan voor de winterstop, waardoor snelle spitsen als Richarlison en Dominic Calvert-Lewin kunnen uitblinken. De twee waren sinds de eerste wedstrijd van de nieuwe trainer samen al goed voor twaalf doelpunten.

De menselijke kant

De Italiaan kiest niet alleen voor een andere tactiek, ook op menselijk vlak hanteert hij een heel andere aanpak dan de nogal serieuze Silva. De trainingen zijn minder lang en de spelers mogen nu en dan ook een stapje in de wereld zetten, zolang ze maar bereid zijn om ook de dag nadien het nodige werk te verzetten. Ancelotti, die geregeld dolt met zijn jongens, charmeert aan de Mersey. 'Je kan op je gemak zijn in de buurt van Carlo', liet Theo Walcott enkele weken geleden nog optekenen.

Dat hij weet wat het is om een straffe prestatie neer te zetten met een subtopper bewees de coach in het verleden al. Voor hij Champions Leagues begon te winnen met AC Milan en Real Madrid loodste hij Parma in de Serie A naar een tweede plaats en Europees voetbal. Afwachten of dat laatste ook met Everton lukt.

Mooi nieuws voor Ancelotti: hij mag tegen Chelsea gewoon op de bank zitten. Na de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Manchester United (1-1) was de nieuwe coach van Everton boos over een afgekeurd doelpunt van Dominic Calvert-Lewin. Hij ging woedend verhaal halen bij scheidsrechter Chris Kavanagh, die hem daarvoor bedankte met een rode kaart. Een speeldag in de tribunes dreigde, maar de Italiaan komt er nu vanaf met een boete van 'maar' 9.000 euro.Dat Ancelotti zondag langs de lijn mag staan, is ook een opsteker voor zijn team Everton. De blauwe ploeg uit Liverpool is onder zijn bewind aan een heropleving bezig. Toen Marco Silva in december de laan werd uitgestuurd, stond zijn ploeg op een veertiende stek, slechts twee punten boven een degradatieplaats. Nu zijn The Toffees elfde, op vijf punten van de zesde plaats, die recht geeft op Europees voetbal. En nog straffer: als we de stand in de Premier League sinds de komst van Ancelotti bekijken, staat Everton zelfs derde, alleen Liverpool en Manchester City presteerden de afgelopen weken beter. Het aandeel van de nieuwe trainer in die sterke reeks is groot. Hij analyseerde de zwaktes in het spel onder zijn Portugese voorganger en besliste diens 4-2-3-1 over boord te gooien. Everton voetbalt nu in een 4-4-2 en speelt een pak directer dan voor de winterstop, waardoor snelle spitsen als Richarlison en Dominic Calvert-Lewin kunnen uitblinken. De twee waren sinds de eerste wedstrijd van de nieuwe trainer samen al goed voor twaalf doelpunten. De Italiaan kiest niet alleen voor een andere tactiek, ook op menselijk vlak hanteert hij een heel andere aanpak dan de nogal serieuze Silva. De trainingen zijn minder lang en de spelers mogen nu en dan ook een stapje in de wereld zetten, zolang ze maar bereid zijn om ook de dag nadien het nodige werk te verzetten. Ancelotti, die geregeld dolt met zijn jongens, charmeert aan de Mersey. 'Je kan op je gemak zijn in de buurt van Carlo', liet Theo Walcott enkele weken geleden nog optekenen.Dat hij weet wat het is om een straffe prestatie neer te zetten met een subtopper bewees de coach in het verleden al. Voor hij Champions Leagues begon te winnen met AC Milan en Real Madrid loodste hij Parma in de Serie A naar een tweede plaats en Europees voetbal. Afwachten of dat laatste ook met Everton lukt.