FC Metz: talenten of centen?

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

FC Metz bengelt troosteloos onderaan in de Ligue 1, maar heeft toch een van de beste opleidingscentra in Frankrijk.

Wat hebben Ludovic Butelle (ex-Club Brugge), Kalidou Koulibaly (ex-KRC Genk) en Sadio Mané (Liverpool) met elkaar gemeen? Ze werden alle drie opgeleid bij FC Metz. Ook Miralem Pjanic (Juventus) en Emmanuel Adebayor (Basaksehir) leerden de stiel aan de oevers van de Moesel.

In het verleden had de club al een goede reputatie als het op jonge talenten aankwam: de internationals Patrick Battiston, Luc Sonor en Robert Pirès lanceerden er hun carrière.

Volgens het laatste klassement van de Franse voetbalbond heeft FC Metz het op vijf na beste opleidingscentrum van het land. Ismaïla Sarr is daarvan het laatste product. Hij werd afgelopen zomer voor 17 miljoen euro verkocht aan Rennes. Zo konden ze in het Stade Saint-Symphorien maar één seizoen genieten van de 19-jarige Senegalese middenvelder.

Het is helaas een weerkerend fenomeen: de club leidt spelers op maar moet ze vervolgens al snel laten gaan. Dat weerspiegelt zich momenteel ook in het klassement: les Messins staan afgetekend laatste.

Vicevoorzitter Carlo Molinari denkt dat FC Metz er nu niet zo slecht voor zou staan mocht het zijn beste jongeren langer aan zich kunnen binden. Maar Philippe Gaillot, de rechterhand van de algemeen directeur, is duidelijk in L’Equipe: ‘Het is moeilijk om spelers te houden, de offertes komen sneller binnen dan vroeger en de sommen zijn aanzienlijker. Het gebrek aan sportieve prestaties speelt ook een rol. Als je in de Ligue 2 voetbalt of in een moeilijke situatie in de Ligue 1 verzeilt, dan moet je verkopen om financieel het hoofd boven water te houden.’

En zo moet FC Metz na elke mercato bouwen aan een nieuwe ploeg. ‘We kunnen ons geen fouten veroorloven in onze inkomende transfers’, zegt Molinari. Nochtans kwam er afgelopen zomer een karrenvracht nieuwe spelers, met onder meer Matthieu Dossevi van Standard. Vorige week plukte FC Metz alvast Danijel Milicevic weg bij AA Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content